16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandal pe banii unui copil cu handicap

Scandal pe banii unui copil cu handicap

Mihaela Pastica Pirvu, de noua ani, are grave probleme de vedere. Din primele luni de viata si pâna in luna septembrie anul acesta a fost incadrata ca având grad de handicap accentuat. Micuta a fost declarata ca „vede suficient de bine“ si incadrata ca având handicap de gradul II, desi medicii i-au spus ca in maximum câteva luni va ramâne complet oarba. Contrar celor declarate de mama, medicii considera ca femeia a incercat sa ii duca in eroare, invatându-si copila sa mimeze ca este complet nevazatoare.


Micuta Pastica a fost diagnosticata inca de la venirea pe lume cu: „toxoplasmoza congenitala, microftalmie, intârziere mintala moderata, toxoplasmoza congenitala ochiul drept, astigmatism mixt etc.“. Provine dintr-o familie cu grave probleme de sanatate, tatal cu grave probleme psihice si tuberculoza, unul din frati cu debilitate mintala, incadrat ca handicap de gradul II. „Când am nascut-o, doctorii nu mi-au dat nici o speranta ca va trai. A trebuit sa o iau pe semnatura acasa. Intram in puscarie daca fata murea. Doctorii m-au pus chiar sa o si fotografiez, sa aiba o dovada ca mi-au dat-o in viata… Pastrez si acum acea poza si ma trec fiorii când imi amintesc cuvintele doctorilor care-mi spuneau ca nu are rost sa iau acasa un copil care in cel mai scurt timp va muri. Copila mea nu vede: cu ochiul drept nu zareste nimic, iar ochiul stâng ii este afectat mai mult de jumatate. Am ingrijit-o timp de noua ani, mi-am dedicat tot timpul ingrijirii ei si a celorlalti patru copii“, a povestit Maria Pirvu, mama fetitei.


In câteva zile i-au fost eliberate trei certificate medicale


Având noua ani, Pastica a fost chemata impreuna cu mama ei la Comisia de Expertiza Medicala a Persoanelor cu Handicap din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj, pentru a i se intocmi fisa pentru orientare scolara. A trebuit sa treaca printr-o noua examinare a comisiei, sa bata alte drumuri pentru eliberarea actelor necesare la dosar. A primit un nou certificat de incadrare pentru handicap cu acelasi diagnostic si implicit grad de incadrare: accentuat. La numai câteva zile, familia Pirvu a primit insa acasa o scrisoare de la Comisia de Expertiza Medicala a Persoanelor cu Handicap in care i se solicitau noi referate medicale de la medicul specialist oftalmolog. „Depusesem de la inceput referatele medicale necesare ale fetei, dar mi le-au pierdut de la dosar. Chiar le-am dovedit ca acele acte fusesera atasate, pentru ca de fiecare data imi pastram un dosar cu toate copiile de pe actele in original. Neavând alta solutie, m-am internat cu fetita in Spitalul nr.1, la Sectia de oftalmologie. Fetita a fost tinuta sub observatie o zi. Doctorita Carmen Damian mi-a eliberat un bilet de iesire din spital, in care era de acord cu diagnosticul pe care Pastica il are de la nastere. In numai câteva ore am primit insa o veste care m-a lasat fara aer. Medicul primar oftalmolog Carmen Damian m-a anuntat ca doctorita Florica Ignat a sfatuit-o sa modifice urgent foaia de observatie a fetei, in urma careia nu mai avea dreptul sa fie incadrata ca având gradul de handicap accentuat. Modificarea se si observa pe biletul de iesire din spital…“, a adaugat Maria Pirvu.


Copila spera ca Mos Nicolae sa ii indeplineasca dorintele


Din acel moment, indemnizatia pe care Maria o primea ca insotitor a fost sistata, dar si indemnizatia de handicap a fetei. De peste trei luni, nici macar actele femeii nu i-au fost eliberate, pentru a putea beneficia de somaj. „Vazând ca nu sunt de acord cu modificarile facute de ei, mi-au spus sa mai astept putin, maximum câteva luni pâna când fata va ramâne complet oarba si atunci voi obtine gradul de handicap pe care il solicit. Nu pot sa cred ca exista astfel de medici fara suflet, care iti spun raspicat in fata si cu atâta detasare sa stai sa astepti ca micutul sa-ti ramâna orb. In tot acest timp, cei cinci copii ai mei nu au avut decât de suferit, traind doar din alocatiile lor si salariul sotului de aproximativ 1.900.000 de lei“.


Pastica nu mai are nici macar ochelari de vedere, pe care ar trebui sa ii poarte permanent. Unii i-au cazut din mâna, pe altii i-a pierdut, iar, din spusele mamei, DGASPC Dolj le-a transmis ca nu mai beneficiaza de fonduri pentru a le ajuta!


Maria Pirvu nu doreste altceva decât sa i se faca dreptate. Vrea ca reprezentantii DGASPC sa-i dea un raspuns cu privire la problema ei. Pastica, un copil de noua ani, traieste cu speranta ca Mos Nicolae ii va indeplini dorintele: sa se faca bine, sa vada, mama ei sa nu mai plânga, iar daca Mosul are puteri sa-i aduca si o papusa „cu biberoi“.


„Sa conteste in instanta decizia medicului“


Reprezentantii DGASPC Dolj au precizat insa ca aceasta comisie de expertiza medicala nu a facut decât sa ia in calcul un diagnostic al unui medic specialist oftalmolog. „Gradul de handicap se elibereaza doar in functie de diagnosticul specialistului. Având in vedere ca fetita este minora, mama nu se poate adresa Comisiei Superioare de Expertiza Medicala din Bucuresti, ci doar sa conteste in instanta diagnosticul dat de acest medic. Oricum, legea de incadrare a persoanelor cu handicap nu s-a modificat, pentru ca atunci comisia ii modifica de la sine gradul si implicit drepturile“, a mentionat Cornel Baloiu, purtator de cuvânt al DGASPC Dolj.


„Am fost pur si simplu pacalita de mama copilei“


Medicii specialisti din Clinica de Oftalmologie a Spitalului Clinic Judetean Craiova, in care fetita a fost internata pentru observatie, au insa cu totul alta parere decât cele semnalate de mama. Acestia aduc la rândul lor grave acuzatii Mariei Pirvu, spunând ca aceasta si-ar fi „manipulat fetita sa mimeze ca este complet nevazatoare“ pentru a obtine astfel indemnizatia de handicap accentuat. „In toata perioada in care am incercat sa investighez copilul, mama a stat permanent lânga ea, nu a lasat-o nici un moment singura, raspundea la intrebari in locul fetitei, o tinea de mâna si o conducea ca pe un nevazator. Fata nu a colaborat absolut deloc. Am fost pur si simplu pacalita de mama copilei“, a declarat medicul Carmen Damian. Aceasta sustine ca medicul oftalmo-pediatru din policlinica descoperise, cu o zi inainte de internarea copilului, ca fetita nu este corect incadrata in grad, deoarece vede cu unul din ochi si chiar comunica, nu arata ca un copil cu handicap accentuat. „Am fost atunci avertizata de colega mea ca am dat un diagnostic gresit, dusa in eroare, ca sa nu spun prostita, de mama fetitei care sustinea ca aceasta nu vede deloc. Atunci Florica Ignat, sefa Clinicii de Oftalmologie, a decis sa o examineze chiar ea pe copila. I-a interzis mamei sa intre in cabinet in timpul investigatiei“, a adaugat Carmen Damian.


Florica Ignat afirma ca a purtat o discutie cu Pastica, iar când a pus copila sa ii citeasca trei rânduri de litere de la o distanta de cinci metri, fata le-a citit cu usurinta: „Am intrebat-o initial ce materii ii plac, ce povesti. Fata mi-a raspuns insa ca ii place foarte mult sa deseneze. Apoi a citit cu usurinta literele de la cinci metri departare, distanta, in natura, echivalata la peste 20 de metri. Atunci am decis ca fata obtinuse pe nedrept gradul accentuat, de care pot beneficia doar nevazatorii. Insa, este pentru prima data când noi o examinam pe fetita. In anii trecuti nu intelegem cum de nu a fost depistata sau poate fiind si alta legislatia se incadra la grad… In aceeasi situatie sunt foarte multi oameni care se interneaza si se prefac ca nu vad deloc pentru a putea obtine grad accentuat, bani mai multi ca indemnizatie si, in plus, alti bani pentru insotitor“. Medicii oftalmologi din Clinica de oftalmologie au sustinut ca, in plus, pe certificatul de expertiza medicala, fetita are coeficientul de inteligenta 47, ceea ce ar insemna ca nu poate comunica, dar acest copil este inteligent si poate purta o conversatie. In plus, medicii resping acuzatiile mamei care a sustinut ca ei i-ar fi spus ca fetita va ramâne oarba in cel mai scurt timp. Acestia au precizat ca sunt slabe sanse ca Pastica sa ramâna nevazatoare, ranile fiind deja cicatrizate.


Reprezentantii Clinicii de Oftalmologie sustin ca familia Pirvu poate contesta oricând diagnosticul dat de ei, insa orice supracomisie va descoperi ca fata poate fi incadrata doar cu handicap de gradul II.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS