18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrei profesori au intrat in greva foamei

Trei profesori au intrat in greva foamei

Trei profesori craioveni au intrat ieri-dimineata in greva foamei, in semn de protest fata de modul in care guvernul a raspuns solicitarilor dascalilor. Sotii Viorica si Gheorghe Sbora sunt profesori de educatie fizica, iar Axente Corneanu, profesor de istorie la Scoala nr. 30 „Mihai Viteazul“ din Craiova.


In ciuda faptului ca nu sunt membri de sindicat, sotii Sbora s-au alaturat in semn de solidaritate cadrelor didactice aflate de aproximativ trei saptamâni in greva generala pe termen nelimitat. Profesorii au recurs la aceasta metoda in speranta ca macar acum ii va auzi cineva! „Ne alaturam astfel colegilor nostri din intreaga tara care sunt calcati in picioare de guvernantii care ne conduc intr-un mod josnic si care ar trebui in mod normal sa trateze educatia asa cum se cuvine. Nu vom ceda in fata unui guvern care isi bate joc de noi pe fata. Pentru unii se poate, dar pentru invatamânt, nu! Ne-am saturat sa tot fim umiliti!“, a spus profesorul de educatie fizica,Gheorghe Sbora, fostul antrenor al nationalei de handbal, cel care a intrat primul in greva foamei. Hotarât sa merga pâna in pânzele albe, dascalul a tinut sa precizeze ca va sta in greva foamei atâta timp cât sanatatea ii va permite. „Am 59 de ani, iar sotia mea, aproape 57 de ani. Pentru ca toata viata, am fost o familie unita atât la bine, cât si la rau, si de data aceasta am decis sa mergem impreuna pâna la capat! Am convingerea ca si alti profesori ni se vor alatura“, a precizat Gheorghe Sbora.


„Asa nu se mai poate!“


Lucru care s-a si intâmplat. Celor doi dascali li s-a alaturat in scurt timp si Axente Corneanu, profesor de istorie la Scoala „Mihai Viteazul“, totodata loctiitorul liderului de sindicat. Si pozitia lui a fost ferma, punând accentul pe modul dispretuitor in care guvernul ii trateaza pe profesori. „Asa nu se mai poate. Nehotarârea guvernului m-a impins sa procedez astfel si m-am alaturat celor doi colegi ai mei. Am convingerea ca si altii din scoala o vor face. Lista celor aflati in greva foamei ramâne deschisa. Ba mai mult, colegii nostri din Slobozia si Otelul Rosu trebuie sa stie ca nu sunt singuri“, a zis si Axente Corneanu. In continuare, profesorul de istorie a punctat faptul ca impreuna cu sotii Sbora vor sta fara alimente, vor „locui“ si „dormi“ cât le va permite organismul in sala de sport a scolii unde ei activeaza ca profesori.


„Sa nu ziceti ca am innebunit!“


Gestul celor trei profesori intrati in greva foamei nu a trecut neobservat in rândul colegilor de cancelarie si a conducerii scolii. „Obligati“ prin calitatea functiei pe care o detin, aceea de manageri ai scolii, directoarea unitatii de invatamânt, Ioana Zorila, si directorul adjunct, Dan Moldoveanu, au spus ca numai oamenii care lupta pentru dreptate si care nu accepta nici un fel de compromis pot recurge la astfel de gesturi. „Dincolo de functie, sunt profesor si pot spune ca ma doare. Sa nu ziceti ca am innebunit, dar va spun ceea ce simt“, a spus Dan Moldoveanu. Aceleasi sentimente le-a impartasit si managerul unitatii, prof. Ioana Zorila, care a declarat: „Acesti oameni sunt dascali de exceptie, cu o cariera stralucita in spate. Oameni care au luptat pentru dreptate si adevar si care nu au acceptat nici un fel de compromis. Sunt mentori pentru tineretul care a pasit pragul acestei scoli si care de-a lungul vremii au obtinut rezultate deosebite in procesul didactic si educativ. Un singur exemplu pot sa va dau si cred ca este suficient, Gheorghe Sbora, actual profesor emerit de educatie fizica, nu este nimeni altul decât fostul antrenor al nationalei de handbal. De ce trebuie ca valorile noastre sa fie calcate in picioare?“, a conchis directoarea scolii generale.


Profesorii nu cedeaza


Cu fermitate, dascalii doljeni au anuntat ieri prin intermediul liderilor de sindicat si ai Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj ca greva generala continua pâna când executivul va gasi o cale de rezolvare a litigiului. Profesorilor aflati in greva de aproximativ trei saptamâni li s-au alaturat si cadrele didactice care reluasera cursurile. Potrivit sindicalistilor doljeni, la aceasta ora, in Dolj, peste 85% din dascali sunt in greva. Ceea ce a umplut paharul nemultumirilor a fost faptul ca, in fata minerilor, guvernul a cedat, iar pe dascali ii trateaza cu dispret. „Noi nu avem cu ce sa dam in guvernanti. Poate doar cu creta si stiloul!“, a concluzionat presedintele Sindicatului Invatamântului Preuniversitar (SIP) Dolj, Ion Bebe Cepoi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU