15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSedinta Sindicatului Liber Cariera Jilt si-a dovedit eficienta

Sedinta Sindicatului Liber Cariera Jilt si-a dovedit eficienta

Biroul Executiv si Consiliul de Coordonare al Sindicatului Liber Cariera Jilt-Nord si-au prezentat raportul in acesta saptamina si au analizat activitatea pe 2004-2005. In cadrul conferintei s-a stabilit si strategia de munca sindicala pentru viitor. Au fost enumerate activitati culturale si sportive pentru toti membri de sindicat pe linga alte activitati specifice.


Sindicatul Liber Cariera Jilt, care are peste 900 de membri, se implica in rezolvarea problemelor sociale care apar in desfasurarea activitatii de productie si in coordonarea unor activitati colaterale. Actiunile administratiei si a altor institutii au fost si vor fi monitorizate.


Membru fondator al Uniunii Sindicale Mine Energie Jilt, Sindicatul Liber a contribuit la incheierea unui protocol de colaborare cu Sindicatul Energia Turceni eliminind dezacordul privind stabilirea formei si a felului de intocmire a Contractului Colectiv de Munca de la acea data. O data cu aparitia HG103, actul de nastere al SC Complexul Energetic Turceni SA, prin preluarea Bazinului Carbonifer al Jiltului de SC Termoelectrica SA Turceni, in munca sindicala a aparut o discrepanta. Existenta a doua Contracte Colective de Munca, unul pentru minerit si altul pentru energie, afecta atit Administratia Complexului Energetic Turceni, cit si activitatea sindicala. Initiativa juristului Ion Ruset, care a propus infiintarea Uniunii Sindicale Mine-Energie Jilt, sprijinit de ing. Adrian Marciuc si Geamanu Vasile, liderii sindicatelor din cele doua cariere de carbune din Jilt, s-a dovedit o reusita. Uniti cu Sindicatul Energia Turceni, Sindicatului Liber i-a crescut puterea de decizie si forta.


Din cauza starii de tensiune dintre administratie si sindicate, la negocierea Contractului Colectiv de Munca s-au facut niste erori care au fost corectate prin negocieri in cadrul unor comisii si prin intocmirea de acte aditionale. Salarizarea, normativul de persoane, nomenclatorul de functii si meserii, acordarea de ajutoare materiale si a alocatiei de carbune in contravaloare si in natura sint doar citeva puncte in care Sindicatul Liber Cariera Jilt-Nord si-a dovedit eficienta.


„Am incercat intotdeauna sa reprezentam masa de salariati care ne-a ales la conducerea sindicatului si cred ca am reusit“, a spus Virgil Stoica, secretarul sindicatului.


In luna martie 2005, administratia Complexului Energetic Turceni a stabilit un program de lucru de sapte zile pe saptamina, fara sa se respecte forma de salarizare pentru zilele de simbata si duminica, fapt care a dus la declansarea unui conflict. Acesta s-a stins in urma actionarii in justitie, unde Tribunalul Gorj a dat cistig pentru USME Jilt, prin sentinta 566/2005 prin care obliga SC Complexul Energetic Turceni la plata sumei de 886.630.731 lei vechi. „Prin munca sindicala constructiva se pot obtine drepturi pentru salariatii nostri, dar in acelasi timp se stabilesc si obligatii fata de unitatea unde ne desfasuram activitatea pentru a crea un cadru disciplinat si productiv care sa ne asigure toate aceste drepturi“, a afirmat presedintele sindicatului, ing. Adrian Marciuc.


Domeniul social, sanatatea si securitatea in munca sint pentru Sindicatul Carierei Jilt-Nord obiective prioritare. Din luna iunie 2004 pina in octombrie 2005 s-au inregistrat sapte accidente de munca, opt persoane fiind in incapacitate temporara de munca, dar intre timp si-au reluat activitatea. Unii salariati au beneficiat de numeroase investigatii si interventii medicale la cele mai bune clinici din tara, cu sprijinul sindicatului. Pentru salariatii cu probleme medicale s-au acordat aproape 200 de bilete pentru tratament, la recomandarile medicilor de specialitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS