19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul sanatatii vrea si el reforma lui

Ministrul sanatatii vrea si el reforma lui

Prefectul Nicolae Giugea, impreuna cu directorii de spitale din judetul Dolj si cu directorii directiilor descentralizate au participat ieri la o videoconferinta prezidata de Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii. Motivul intilnirii a fost prezentarea reformei din sistemul de sanatate si modalitatea de gestionare a crizei gripei aviare.


Cu aceasta ocazie, ministrul Nicolaescu a precizat ca, de la sfirsitul lunii octombrie, din toate farmaciile vor putea fi cumparate vaccinuri antigripale. De asemenea, aproximativ 1,5 milioane de doze de vaccinuri gratuite, necesare populatiei cu risc de imbolnavire, vor fi puse la dispozitia Directiilor de Sanatate Publica locale, incepind cu 10 noiembrie.


In ceea ce priveste proiectele de lege care constituie obiectul reformei in sanatate, ministrul a subliniat ca se urmareste o schimbare radicala a sistemului sanitar. Se doreste infiintarea de spitale regionale de urgenta, in cadrul carora sa fie incluse si servicii mobile de urgenta. Potrivit noii reforme, spitalele locale vor avea in functiile de directori persoane cu temeinice pregatiri manageriale, iar schimbarea si numirea lor va trebui sa aiba avizul ministerului. Spitalele care se vor dovedi ineficiente vor fi puse la dispozitia autoritatilor locale pentru subventionare. In cazul in care acestea refuza vor fi privatizate. Pentru ca operativitatea personalului medical sa fie cit mai crescuta, se va infiinta si un adevarat serviciu de ingrijire la domiciliu.


„In aceste conditii nu va mai fi nevoie ca un bolnav, caruia ii trebuie doar schimbarea unui bandaj sau o injectie, sa ramina internat in spital. El va stii ca poate sa mearga linistit acasa, unde va primi aceleasi ingrijiri din partea personalului medical. Prin aceasta modalitate urmarim oferirea unui tratament cit mai bun celor care au nevoie. Reforma in sine urmareste scoaterea jocurilor de interese din sistemul sanitar, obiectivul principal fiind satisfacerea cetateanului. Fondurile vor fi directionate exclusiv pentru exigentele oamenilor“, a precizat Eugen Nicolaescu.


Medicii de familie, in vizorul Ministerului Sanatatii


De noile modificari nu au scapat nici medicii de familie. In opinia ministrului Nicolaescu, acest sistem este ineficient si nu aduce nici un fel de beneficii, din cauza organizarii proaste si a remuneratiei mici a medicilor. „Organizarea a fost gindita acum in asa fel incit medicii sa aiba timpul necesar pentru a depista la timp diversele boli de care sufera pacientul. In prezent, acest lucru nu este posibil din cauza ca medicii au pe listele lor mii de pacienti carora abia daca pot sa le acorde ingrijiri minime. Astfel, si cadrele medicale care nu au pacienti si care nu sint in sistemul de contractare cu CAS-ul vor putea sa isi ofere serviciile, deoarece medicii cu pacienti multi vor fi nevoiti se renunte la o parte dintre ei pentru a oferi servicii mai bune“, a spus ministrul sanatatii. Nici farmacistii nu au avut insa vesti mai bune, noua lege care reglementeaza organizarea si functionarea farmaciilor urmind sa fie schimbata. Conform proiectului, actionarul majoritar al unei farmacii va trebui sa fie obligatoriu farmacist cu libera practica. Aceasta activitate nu va mai putea fi insa desfasurata de importatorii de medicamente. In ceea ce priveste distanta dintre doua puncte farmaceutice, aceasta nu va putea fi mai mica de 250 de metri. „Cele 14 proiecte de lege care alcatuiesc obiectul reformei in sanatate pot fi regasite si pe site-ul Ministerului Sanatatii, cetatenii fiind liberi sa isi exprime parerea in legatura cu continutul lor“, a incheiat Eugen Nicolaescu videoconferinta prin care si-a anuntat intentiile de reformare a sistemului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS