15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRau cu rau, dar mai rau fara rau!

Rau cu rau, dar mai rau fara rau!

Vine primul si pleaca ultimul din primarie si intotdeauna hainele lui par abia scoase din cutie. Si-ar fi dorit sa-i fi dat Dumnezeu citiva centimetri in plus in inaltime ca sa poata umbla de care-o fi, sa nu fie nevoit sa mearga aproape tantos si sa creada lumea ca e fudul. I-au dat insa ursitoarele mina de fier cu care a strunit tot ce a respirat in jurul lui, privire apriga care a mustrat fara vorbe si o bunatate fara margini ascunsa bine dupa vocea rastita care sperie strainii si o face pe secretara impasibila si insensibila sa grabeasca pasul cind „racneste seful“ din birou. La 61 de ani, Gheorghe Anghel, primarul de la Caracal, a reusit sa demonstreze ca functia de primar este o meserie pe care daca nu o faci bine te huiduie tot orasul, iar daca o faci cum trebuie nu te mai intreaba nimeni de la ce partid esti.


Anul 1990 l-a gasit pe Gheorghe Anghel tot primar la Caracal unde-si vedea de treburi printre congrese si plenare, sedinte de partid si osanale. In acel decembrie peste care s-au asternut multe umbre s-au gasit citiva cu mintea incinsa care i-au vrut capul, desi nu-l chema Motoc, si care s-au declarat revolutionari, ca nu era sa ramina tocmai Caracalul fara revolutie! Atunci a plecat din primarie pina a trecut palalaia si s-a intors peste citiva ani ales democratic tot de orasul care-l huiduise cu ceva timp in urma. Nu s-a suparat pe oameni niciodata. S-a mai rastit la ei, i-a mai crescut tensiunea, dar a mers inainte ca „pentru doi, trei nebuni care sint nemultumiti de cind s-au nascut nu are rost sa-ti pui zilele pe gratar“.


„Candidez de-al dracu’“


„Sint primar de 14 ani si trei luni si pot sa spun ca dupa ce ai ajuns in capul trebii nu conteaza de la ce partid esti, conteaza ce faci pentru oamenii care asteapta de la tine citeodata si marea cu sarea. Am facut multe pentru orasul asta, desi eu nu sint de aici. Dar cea mai mare realizare a perioadei indelungate de la primarie este indiscutabil introducerea gazului metan in oras. Proiectul a costat mult, milogeala pentru obtinerea banilor a fost indelungata, dar introducerea gazului metan va aduce relansarea orasului din punct de vedere economic. Este cea mai mare satisfactie a mea ca primar si o sa candidez si in legislatura viitoare numai asa de-al dracu’, pentru ca astia de la partidul din care fac eu parte zic ca sint prea batrin“, a spus Gheorghe Anghel, primarul de la Caracal. Pina la sfirsitul acestui an, conducta de gaz metan din oras va masura 15 km, iar primele sapaturi facute pentru introducerea ei au si adus un trai mai bun pentru cei care aveau terenuri in apropiere, terenuri carora le-a crescut brusc pretul. Oamenii spera ca anii viitori Caracalul sa atraga investitori si investitii care sa absoarba forta de munca excedentara, mai ales ca municipalitatea este dispusa sa ofere conditii cum nu se pot gasi in orasele mari. Cei 35.000 de locuitori, multi dintre ei someri, spera sa-si cistige si altfel existenta decit din agricultura. „Inainte venea cite unul cu bani si ne intreba daca avem apa, canal si gaz. Eu nu puteam sa-i mint si plecau invirtindu-se“, a mai spus primarul. Efortul municipalitatii a inceput sa fie rasplatit pentru ca o companie straina care are deja in Caracal o fabrica de pateu de ficat si o linie de conserve de legume a luat imediat 5.000 mp sa construiasca cea mai mare fabrica de pateu din estul Europei, a carei valoare de investitiei este de 24 de milioane de euro.


Caracal – locul in care se va rasturna masina cu investitori


Despre Caracal se stiau trei lucruri: ca are cele mai multe unitati militare, ca acolo s-a rasturnat caruta cu prosti si ca este singurul oras din România care cuprinde cele sapte minuni ale lumii intr-o forma parodiata. Acum, municipalitatea poarta tratative cu o firma americana si alta canadiana pentru construirea unei fabrici de etanol. „Daca discutiile se vor finaliza cu investitie atunci nu numai orasul va avea de cistigat, ci si satele dimprejur, pentru ca aceasta fabrica va consuma anual 250.000 de tone de porumb pe care investitorii vor fi nevoiti sa-l achizitioneze din zona. Daca ne iese treaba cu fabrica de pateu si cu etanolul o sa avem la buget 300 de miliarde de lei in loc de 150, cite avem in prezent, si atunci o sa se auda despre Caracal ca este locul in care s-a rasturnat, Doamne fereste, masina cu investitori“, si-a facut planul primarul, plan care are toate sansele sa-i iasa si de aceasta data.


La primarie, ca la palat


Pe vremea cind Caracalul era capitala judetului Romanati, la inceputul secolului trecut, lucru de care si-au mai adus citiva batrini aminte dupa 1990, orasul avea prefectura, primarie si tribunal care functionau in trei cladiri impozante construite in stilul baroc tirziu de arhitecti austrieci. Cu opt miliarde de lei investite in repararea cladirii fostei prefecturi si a primariei, muncipalitatea s-a ales cu spatii enorme pentru toti functionarii ale caror birouri ar putea fi invidiate de oricine. Cu mare grija, restauratorii au lucrat pina la ultimul amanunt, iar ca o concesie pentru culoarea sub care a cistigat alegerile alianta de la guvernare exteriorul a fost zugravit in portocaliu. Nu se stie inca de ce vopsea sa faca rost municipalitatea daca dupa viitoarele alegeri va guverna alta culoare politica si portocaliul nu va mai fi la moda!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS