16.2 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMititelu s-a instalat in averea boierului Nicolae Dragomir

Mititelu s-a instalat in averea boierului Nicolae Dragomir

• Pentru Craiova, anii de tranzitie au insemnat in principal formarea de grupari mafiote care au pus la cale tot felul de lovituri in urma carora membrii acestora s-au ales cu averi fabuloase • Spaga, mita si ciubucul au fost ridicate la nivel de politica de stat, eliminind notiuni considerate perimate ca onoarea, corectitudinea si respectul legii • Inhaitindu-se cu tot felul de scursuri din oras, judecatori, functionari mai mari sau mai mici, ofiteri de toate culorile si gradele, pentru un dolar in plus, au permis jefuirea Craiovei, in mod inimaginabil chiar si pe timp de razboi • Orasul a ajuns la mina indivizilor care miros a balegar, iar organele statului nu indraznesc nici macar sa le scuture scamele de teama compromisurilor, stiute sau nestiute • Un exemplu graitor pentru scuipatul legii in vazul a 400.000 de craioveni il constituie modul in care fostul hotel Bucuresti si casele in care a locuit boierul Nicolae Dragomir, aflate in centrul istoric al orasului, au fost acaparate de doi prieteni de nadejde, Mititelu si Siclitaru, personaje care graviteaza, cind sint lasate, in preajma maharajahului Dinel Staicu • Nimeni nu are nimic cu afacerile curate de pe urma carora prospera si oamenii, si statul, dar profesia de ziarist ne obliga sa nu fim complici prin tacere chiar daca dupa aparitia fiecarui articol in ziar ne pindeste un proces penal


La sfirsitul secolului XIX, pentru ardeleni, America era ceea ce este si acum, tara tuturor sperantelor. Multi dintre cei plecati acolo au reusit sa stringa averi care le-au permis sa se intoarca dupa anii 1900 in postura de oameni bogati. Printre ei s-a numarat si un anume Nicolae Dragomir care stapinea „case si paminturi in orasul canton OHIO, strada Harison ave nr.1921, America de Nord“, asa cum scria mai tirziu in testamentul olograf pe care-l lasa mostenitorilor. In anul 1924, la licitatie publica, Nicolae Dragomir a cumparat in Craiova un hotel pe strada Unirii, nr. 96, care la acea vreme, ca si acum, se gasea lipit de casele sale de locuit de pe strada Sfintul Dumitru, nr.1. In amintirea vremurilor traite in America, hotelul s-a numit New York. In 1930, dupa decesul lui Dragomir, s-a deschis testamentul acestuia. Din continutul testamentului reiese ca pe strada Sf. Dumitru, nr.1, era casa de locuit a acestuia, iar pe strada Unirii, nr. 96, era hotelul. Cladirile sint lipite, dar ele au fost doua corpuri de cladire distincte. Si casa de locuit, si hotelul au fost lasate mostenire celor sase frati ai decedatului, care locuiau in comuna Sadu, judetul Sibiu. In 1950, pe baza Decretului 92, hotelul a fost nationalizat. In tabelul cu imobilele nationalizate din Craiova in anul 1950, aflat la Arhivele Statului, filiala Craiova, imobilul-hotel din strada Unirii, nr. 96, care se compunea din 54 de camere si noua pravalii, a fost nationalizat si se regaseste la pozitia 414, avindu-l ca proprietar pe Nicolae Dragomir. La acea data proprietarul nominalizat murise de 20 de ani, iar proprietari de drept prin testament erau cei sase frati ai sai. Fratii nu au fost deposedati de statul român, iar hotelul care le apartinea nu a fost luat din proprietatea lor niciodata. Casa din strada Sfintul Dumitru nr.1 nu a fost nici confiscata, nici nationalizata, fapt pentru care, in lipsa oricarui act care sa dovedeasca contrariul, imobilul le mai apartine si astazi celor sase frati sau mostenitorilor, desi in ea acum isi face veacul si afacerile intangibilul Mititelu.


Dupa 50 de ani de la nationalizare, Siclitaru a fost ajutat sa mai nationalizeze o data


Dupa ce s-a instaurat comunismul la putere, casele fratilor Dragomir au avut diferite destinatii. Hotelul New York a devenit pentru un timp hotel Bucuresti, iar fosta locuinta a boierului a fost ocupata in ultimul timp de UFET (unitate de exploatare forestiera si transport). In 1983, prin decizia Consiliului Popular Judetean Dolj, imobilul din strada Grigore Preoteasa nr.1 (fosta strada Sf. Dumitru) a trecut din administrarea Trustului de Constructii Dolj in administrarea UFET. Suprafata construita care a fost transmisa UFET era de 582 de metri patrati, iar suprafata desfasurata pe P+2 era de 2.340 mp. In anul 2000, UFET era deja o sectie a societatii comerciale ROBUR Tirgu Jiu, la care statul era actionar majoritar si care a intrat in masinaria celebrului Fond al Proprietatii de Stat. Restringerea activitatii acestor fonduri care au existat in fiecare judet a dus la aparitia directiilor teritoriale ale FPS. Directia Teritorala Mehedinti, prin directorul Victor Viorel Patruti, in temeiul deciziei 13/2000 a presedintelui Consiliului de Administratie al FPS si al adresei nr. 19/919/din 25.02.2000 a FPS Bucuresti, a scos ROBUR Tirgu Jiu la privatizare. Pe 24 februarie acelasi an, Iulian Siclitaru, reprezentantul societatii REBONIS GRUP SRL Craiova, a semnat contractul de vinzare-cumparare prin care societatea la care era actionar majoritar cumpara 72,47% din actiunile ROBUR Tirgu Jiu, unitate care detinea si UFET Craiova si care avea in administrare si nu in proprietate fosta casa de locuit a boierului Dragomir din strada Sf. Dumitru, nr.1. De ce ROBUR a fost vinduta de Directia Teritoriala Mehedinti a FPS Bucuresti nimeni nu poate sa stie, pentru ca dintotdeauna Gorjul, judetul pe teritoriul caruia exista societatea care se vindea, a tinut de patria-mama, Craiova, in care exista alta directie teritoriala a FPS. La acea vreme, pretul actiunilor cumparate de Siclitaru in numele firmei sale era de 36 de miliarde de lei si el a platit doar 7,2 miliarde de lei, bani ce urma sa fie achitati la 60 de zile de la semnarea contractului.


Cu ajutorul unui cadastras si al unui judecator, societatea lui Siclitaru a insfacat ceea ce nu-i apartinea ca sa poata profita Mititelu


In 2000, Iulian Siclitaru nu putea sa detina decit cel mult parterul si doua etaje din imobilul situat in strada Sf. Dumitru, nr.1 Craiova, care fusese date in administrare UFET, sectie a ROBUR, societate ale carei actiuni majoritare le luase Siclitaru in numele REBONIS CORP. In 2000, ROBUR si-a intabulat proprietatea la Cartea Funciara, sub numarul cadastral 6480/3, la adresa Sf. Dumitru, nr.1 din Craiova. Dupa ce Siclitaru a devenit actionar majoritar, ROBUR a cerut judecatorului delegat de la Cartea Funciara Craiova sa indrepte eroarea materiala prin care se intabulase doar cladirea din strada Sf. Dumitru, nr.1, sub forma corpului B, si sa-i treaca in proprietate, doar pe baza unor cadastre si hotelul din strada Unirii, fost numar 96, care nu a fost niciodata nici in administrarea si nici in proprietatea UFET, ROBUR sau REBONIS. Judecatorul delegat, dupa ce probabil si-a cerut si scuze, le-a admis cererea si le-a dat si hotelul. De atunci, din 2001, toata proprietatea ce a apartinut mostenitorilor boierului Nicolae Dragomir si care nu au fost deposedati niciodata de proprietate, imobilele din strada Unirii 96 si Sf. Dumitru, nr.1, a fost trecuta in proprietatea societatii detinute de Iulian Siclitaru, ROBUR. De atunci fostul hotel si-a luat vechea denumire de New York si tot acolo isi face veacul Adrian Mititelu. Corpul de cladire care era in strada Unitrii acum este trecut in strada Sf. Dumitru, iar la acea adresa misuna o parte din firmele in care este amestecat Mititelu. De altfel, este de notorietate in oras faptul ca intreaga cladire este bintuita si stapinita irefutabil de Arjic, asa cum il mingiie apropiatii sai pe Mititelu. Ce legatura exista intre acesta si Siclitaru poate doar Dinel Staicu sa mai stie!


Urmasii celui care a cucerit America ramin la bariera legii


Din anul 1995 urmasii celor sase frati care au mostenit averea lui Nicolae Dragomir, in care acum se lafaie Mititelu, si care au ajuns sa traiasca la limita suportabilitatii, se lupta in instante sa-si cistige ceea ce nu au pierdut niciodata, averea din Craiova. Prin citeva notificari adresate Primariei Craiova, acestia au cerut si imobilul in care a functionat hotelul lui Nicolae Dragomir si casa in care acesta a locuit pina a nu se muta definitiv la Ungureni. Primaria a facut pe surdul si nu a raspuns niciodata notificarilor facute de mostenitorii care se gasesc in majoritatea lor in comuna Sadu, judetul Sibiu. Tacerea primariei i-a facut pe mostenitori sa-si mute cererile la instanta de judecata. Nici acolo nu au avut prea mult succes pentru ca la tribunal au pierdut, iar Curtea de Apel Craiova, unde se va judeca apelul declarat de mostenitori, inca nu s-a pronuntat. Pina cind o instanta va face dreptate in acest caz, trebuie subliniat faptul ca potrivit HG nr. 834/1991, societatile comerciale care se privatizau puteau primi in proprietate numai acele bunuri necesare desfasurarii activitatii lor. Hotelul care apartine mostenitorilor lui Dragomir nu putea, conform legilor, sa-i foloseasca UFET pentru desfasurarea activitatilor forestiere, ca sa poata fi inclus in patrimoniul ROBUR. Asa ca Mititelu mai devreme sau mai tirziu va trebui sa explice si in fata legilor si in fata mostenitorilor de drept cum si-a „tras“ el un hotel cu 136 de incaperi in buricul Craiovei, fara sa-l coste nici un banut. Nimeni nu poate sa creada ca acest individ devenit personaj pentru ziaristi este invizibil pentru organele de ancheta!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS