15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSandu Golgota isi construieste biserica in curte

Sandu Golgota isi construieste biserica in curte

• Daca tot va avea Biserica Puritana, „ctitorul“ a mai inventat si o religie, „Crestinismul de dreapta“, pe care a asternut-o in paginile a zeci de caiete • In paralel, Golgota lucreaza la o aeronava cu care vrea sa zboare peste citeva luni

Sandu Golgota a ajuns celebru dupa ce, in urma cu trei decenii, a construit o farfurie zburatoare care s-a ridicat la 45 de centimetri deasupra pamintului. Intre timp, inventatorul de la Alimpesti a reusit sa scandalizeze lumea, dupa ce a pictat biserica din satul Bucsana. Scenele de pe peretii bisericii o ilustrau pe Eva cu fusta scurta, ceas la mina si codite, iar iadul era un fel de exploatare miniera, populata cu excavatoare si benzi transportoare, pe care erau purtati pacatosii. Pictura iesita din comun l-a tirit prin tribunale. Suparat ca lumea nu-l intelege, Golgota a decis sa-si faca propria biserica si o religie pe masura.

Sandu Golgota are 69 de ani si locuieste intr-o camera improvizata in spatele casei in care a stat o viata intreaga si de unde spune ca a fost alungat de fiul sau. Chiar daca ar avea mai degraba nevoie de o locuinta, barbatul a decis ca este mult mai important sa aiba propria biserica. Sandu Golgota a inceput sa lucreze la fundatia viitoarei biserici, despre care spune ca nu va fi una foarte mare, ci mai degraba un fel de capela in curtea sa, unde sa se roage linistit. Si ca sa arate ca lucrarea sa este una foarte serioasa, Sandu Golgota a facut deja pancarta pe care o va pune in fata bisericii. „Aici se construieste Biserica Puritana. Am zece manuscrise si vreau sa le tiparesc“, ii lamureste constructorul pe curiosii care vor sa afle ce face in curte. „In subsol voi face un beci, iar deasupra va fi Biserica Puritana. Numele l-am ales de la fosta mea societate, prin care-mi desfasuram activitatea ca pictor de biserici. Biserica pe care o voi construi va fi de vreo sase-sapte metri inaltime, mai mult un fel capela. Poate sa vina oricine sa se roage. O sa o fac asa cum vreau eu, o pictez cum doresc, nu ma mai poate obliga nimeni cum sa o zugravesc“, a spus Sandu Golgota.

NATO si UE apar si ele in religia lui Golgota

Nevoia de a-si face propria biserica a venit dupa ce Golgota a pus bazele unei religii, despre care spune ca se numeste „Crestinismul de dreapta“, si pe care a asternut-o in paginile a zeci de caiete si registre, pe care le numeste manuscrisele sale. Religia sa este imbinata cu un fel de constitutie a unei tari virtuale, astfel ca din scrierile lui Golgota nu lipsesc termeni precum Carta ONU, NATO si UE. „Manuscrisele le voi tine in biserica pe care o voi construi si le poate citi oricine. Acum le tin ascunse pentru ca muncesc la ele de ani de zile. Toate le-am scris din capul meu, din ce am mai citit si am invatat in scolile pe le-am urmat“, a mai spus batrinul. Sandu Golgota a studiat mult si are multe specializari, de la electrician pina la pictor de biserici. Aceasta meserie i-a placut cel mai mult, dar i-a adus si necazuri. El spune ca a pictat mai multe biserici, dar cu cea de la Bucsana a avut mai mult de pierdut decit de cistigat. „M-au dat in judecata si m-am plimbat pe la tribunal, dar tot eu am cistigat. Nu i-a placut preotului cum am pictat biserica. Nu au ce sa mai faca. Tot asa este si acum. Nu o pot reface decit cu acordul meu. Eu am avut contract, am fost platit, nu am pictat-o de capul meu. De asta m-am suparat si pe biserica mea o sa pictez ce o sa vreau eu“, a mai spus Sandu Golgota.

Papusa gonflabila si aeronava

Curtea casei in care sta Golgota este plina de tot felul de lucrari incepute, despre care nici inventatorul lor nu mai stie ce sint. La loc de cinste sta farfuria zburatoare, cu motor de mobra, care i-a adus celebritatea. „Am avut mult de suferit din cauza acestei inventii. M-au chemat la Securitate si m-au amenintat ca, daca nu ma potolesc, ma inchid. N-am mai continuat cu farfuria, am abandonat-o“, isi aminteste Golgota. Libertatea de care s-a bucurat dupa 1989 i-a largit orizontul si inventatorul din Alimpesti a inceput sa se orienteze si spre altfel de lucrari. Una dintre acestea a fost un fel de papusa gonflabila. Pentru a-i da o intrebuintare, a folosit-o intr-un salon de fotografie, unde barbatii dornici se puteau poza cu ea in cele mai interesante ipostaze. La virsta sa, Sandu Golgota se rusineaza sa mai vorbeasca despre papusa si spune ca a distrus-o. Oamenii din localitate spun ca a incercat sa obtina fonduri de la autoritatile de atunci pentru a o produce in serie, iar, din neatentia unui functionar care n-a citit hirtiile, a fost la un pas de a beneficia de bani. Dupa ce a esuat proiectul cu papusa, Sandu Golgota a revenit la pasiunea pentru obiectele zburatoare. In paralel cu construirea bisericii, el s-a apucat sa faca o aeronava cu care intentioneaza sa zboare peste citeva luni. „Are carburator cu injectie. Mai am nevoie de materiale si o sa mai lucrez ceva timp la ea. Nu ma las pina nu o ridic de la pamint cum am facut cu farfuria zburatoare“, spune hotarit batrinul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS