14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăSportCraiovenii au primit lecții de scrimă de la campioni

Craiovenii au primit lecții de scrimă de la campioni

http://www.youtube.com/watch?v=fBmkPw7Hdag

Campionii scrimei românești au ajuns ieri la Craiova, oraș unde există o școală de spadă cu o tradiție de peste un secol, care a dat sportivi și antrenori de mare valoare. Ana Maria Brânză, Tiberiu Dolniceanu, Ana Boldor și Maria Boldor și-au încrucișat armele într-un mediu neconvențional, pista fiind amplasată în Piața „Mihai Viteazul“.
Prima ediție a Caravanei Scrimei Românești, inițiată de Federația Română de specialitate, are ca scop aducerea copiilor mai aproape de sportul care a adus 192 de medalii de aur, argint şi bronz României, la Campionatele Europene şi Mondiale.
La Craiova, zeci de copii s-au arătat curioși să vădă ce se întâmplă pe planșă și așezați direct pe jos au privit cu mare atenție demonstrațiile unora dintre cei mai buni scrimeri de pe mapamond.

Ana Brânză și amintirile de la debut

Ana Maria Brânză, vedeta evenimentului, și-a amintit că era de vârsta celor mai mici dintre spectatori când a venit prima dată la scrimă, la Craiova.  „Mi-amintesc când am ajuns aici prima dată: m-a apucat plânsul și i-am rugat insistent pe părinții mei să mă ia înapoi la București. Ei au spus un «nu» hotărât, motivându-mi că ăsta e drumul meu și trebuie să merg pe el. Acum le sunt recunoscătoare. De la Craiova am plecat cu un vis pe care am reușit parțial să-l împlinesc. Mai este un pas de făcut – aurul olimpic. Am plecat cu această caravană prin țară, să aprindem acea luminiță de interes care să-i aducă pe copii spre scrimă. Dar să știți că nu lipsa copiilor reprezintă problema scrimei românești, ci juniorii pe care îi pierdem. După ce termină liceul, merg și se angajează și nu se mai pot concentra pe sport. Sper că din cei pe care îi aducem în sală acum, peste ani și ani să avem iar campioni, să nu se rupă lanțul performanțelor“, a spus Ana, care se simte pe jumătate craioveancă, ținând cont că a făcut scrimă și școală în Bănie.

Dolniceanu: Aici au venit cei mai mulți oameni

Sabrerul Tiberiu Dolniceanu, și el multiplu medaliat la competiții de anvergură, s-a simțit bine la Craiova și a spus că și-ar dori ca și scrima să se bucure de popularitate, la fel ca fotbalul și tenisul. „Am venit să arătăm lumii ce înseamnă acest sport, care ne-am dori să fie la fel de văzut ca și fotbalul sau tenisul. Mi s-a părut că la Craiova au venit cei mai mulți oameni să se întâlnească cu noi. Au mai fost prezenți în număr mare la Iași și Satu Mare. Copiii ne-au întrebat cum am început cariera, ce trebuie să facă să iasă campioni, apoi le-am dat armele să le mânuiască“, a declarat sportivul ieșean, vicecampion olimpic cu echipa și multiplu medaliat la europene și mondiale.
La demonstrații au participat și spadasini de la cluburile craiovene, iar piticii din grupa Oanei Puiu, de la LPS „Petrache Trișcu“, au uimit asistența. Doi dintre ei, un băiețel și o fetiță, au făcut un meci demonstrativ, spadele acestora fiind de plastic.

Covaliu a lăudat școala craioveană
de spadă
 
Maestru de ceremonii a fost chiar președintele Federației Române de Scrimă, Mihai Covaliu, campion olimpic, mondial și european. Acesta a lăudat școala craioveană de scrimă. „Tradiția ne-a obligat să introducem și Craiova pe lista celor 11 orașe prin care  trece caravana. Avem aici 11 antrenori specializați în scrimă, trei dintre ei maeștri emeriți, Dumitru Popescu, Mircea Alecu și Dan Podeanu, care au format mai multe generații de sportivi“, a spus șeful FR de Scrimă. Acesta a oferit câte un buchet de flori Anei Maria Brânză și Mariei Boldor, care ieri și-au sărbătorit ziua onomastică.
Sesiunea de autografe a durat la fel de mult ca demonstrațiile, cei prezenți, cu mic cu mare, dorind să obțină o fotografie cu semnătura campionilor, dar nu au plecat până nu au făcut și o poză cu scrimerii. Printre privitori și-a făcut loc și un cățel, care i-a atras atenția Anei Maria Brânză, iar campioana nu s-a putut abține și s-a jucat cu el preț de câteva secunde.

Podeanu: Exemplele pozitive influențează noua generație

Antrenorul craiovean Dan Podeanu, revenit recent la conducerea echipei feminine de spadă a României, a salutat inițiativa federației, prin care oamenii au posibilitatea să-i vadă pe campioni în carne și oase, nu doar la televizor. „Noi, la Craiova, avem deja acoperire numerică și valorică bună, dar vrem să aducem copiii la mișcare. Cred că a fost o acțiune reușită, în care micii trecători sau cei mai în vârstă, care sunt educatori de mici trecători, să fie atrași la mișcare. Poți vedea un campion de aproape, să-l iei la întrebări. Întotdeauna exemplele pozitive au influență educativă asupra noii generații“, a spus Podeanu. Sub comanda antrenorului emerit din Bănie, lotul feminin de spadă al României se va reuni mâine la București. Ana Brânză este extrem de bucuroasă că va lucra iar cu Dan Podeanu: „Sunt foarte fericită că voi lucra din nou cu domnul Dan Podeanu, omul care m-a crescut, m-a format și m-a învățat să fiu om. Datorită dânsului sunt aici și m-a ajutat să-mi îndeplinesc un vis“. Ultimele două orașe în care va poposi astăzi Caravana Scrimei Românești sunt Brașov și Râșnov.

Un autograf special, pentru mama lui Leo Mateiță

Ana Maria Brânză a primit mai multe buchete de flori. Una dintre persoanele care i-au oferit flori a fost mama fostului spadasin craiovean Leonard Mateiță, decedat în 2012, la doar 19 ani, în urma unui accident de motocicletă. Doamna Mateiță purta un tricou negru cu poza fiului său, iar Ana Brânză i-a acordat un autograf special cu mesajul „cu drag Ana Maria Brânză“. „Leo a început scrima cu costumul Anei pe el. Era un mare fan al ei“, a spus, cu lacrimi în ochi, mama regretatului sportiv.

Au dominat Cupa „Engarde UNEFS“

Spadasinii craioveni au participat în weekend la Cupa „Engarde UNEFS“ de la București, competiție care a reunit 82 de sportivi din România și Bulgaria. La individual, câștigători au fost Diana Donoiu Ionele (CS Universitatea) și Lucian Ciovică, craiovean legitimat la clubul CSM Oradea. Ciovică l-a învins în finală pe Ionuț Trandafirescu, de la CS Universitatea Craiova, cu scorul de 15-13, iar podiumul a fost completat de Tatian Bolboceanu (CSM Craiova). Și la fete, a doua sportivă din Bănie s-a regăsit pe podium. Este vorba despre Claudia Năboiu de la LPS „Petrache Trișcu“. În întrecerea pe echipe, LPS Craiova a ocupat locul doi la feminin și locul patru la masculin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS