19.5 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024

Metoda Teaşcă

Finanţatorul Universităţii a surprins în această pauză competiţională prin două decizii: restructurarea lotului alb-albaştrilor şi infuzia de tehnicieni olandezi. Ştiinţa este un club privat, pe vecie al familiei Mititelu, astfel că nu mai vreau să comentez deciziile finanţatorului. Şi îl rog pe domnul Mititelu să mă scutească de mesaje în miez de noapte…
Aş ţine însă să subliniez că Mark Wotte şi ajutoarele lui reprezintă şcoala de fotbal olandeză, una recunoscută în întreaga lume, adică avem motive să credem că finanţatorul oltenilor a făcut o mutare bună. Obiectivul echipei este salvarea de la retrogradare, iar Wotte are o misiune destul de grea deoarece returul se anunţă dificil. El este însă un optimist, gândeşte pozitiv, iar la „cald“, adică imediat după semnarea contractului cu Universitatea, s-a hazardat şi a spus că va duce Craiova în cupele europene…
În privinţa lotului, părerile unor oameni de fotbal sunt împărţite. Unii merg pe mâna tinerilor, dar mulţi susţin că restructurarea lotului, impusă de problemele financiare, este riscantă în condiţiile luptei dure din retur pentru evitarea retrogradării. Dorel Stoica, Wobay, Şoavă, ca să dăm doar trei exemple din lista celor şase jucători restructuraţi, ar fi trebuit convinşi să rămână la Craiova măcar pentru acest retur de foc, adică găsite soluţii pentru modificarea financiară a contractelor. Probabil că finanţatorul a încercat aceste variante, dar nu i-a ieşit. Cel mai văduvit compartiment pare a fi cel al apărării, de unde au dispărut patru titulari! E vorba de Dănănae (indisponibil, din câte s-a spus, până în primăvară), D. Stoica, Rose, Mitchell.
În acelaşi timp, restructurarea dictată de criza financiară ar putea fi de bun augur pentru tinerii jucători ai Ştiinţei. Este adevărat că numai cu tinereţea nu poţi face minuni, dar de ce să nu credem în şansa lor?! Când Titi Teaşcă a aruncat în lupta Diviziei A o „grădiniţă“ de copii (Gheorghiţă Geolgău, Mircea Irimescu şi ceilalţi), mulţi au fost sceptici. Eugen Barbu spunea că atunci când grădiniţa de copii a „Micului Napoleon“ (una dintre poreclele lui Teaşcă) va ajunge la maturitate, Universitatea va fi mare şi tare. Şi aşa s-a şi întâmplat.
De ce să nu credem şi acum în şansa generaţiei lui Silviu Lung Jr., Valerică Găman, Cosmin Gîngioveanu, Dragoş  Firţulescu? Apropo de aceştia: nu deţin informaţii exacte şi s-ar putea să greşesc, dar aud că fotbaliştii  de mai sus, ca şi alţi jucători tineri ai Universităţii ar avea contracte foarte mici în comparaţie cu ce aveau australienii şi alţii.
Nu contractele jucătorilor tineri sunt subiectul acestor rânduri, ci situaţia actuală a Universităţii, reconstrucţia, etapa a II-a. Cum spuneam, returul acestei ediţii este o şansă deosebită pentru jucătorii tineri din lotul Ştiinţei, iar ei probabil că sunt conştienţi de importanţa asta. Ei au un fel de atu, acela că au un antrenor olandez cu experienţă şi care trebuie să producă un fel de şoc în acest retur. Începutul ar fi o victorie în Ştefan cel Mare!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII