14.5 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăSport„Partidul, Dinamo si Steaua au distrus Craiova Maxima!“

„Partidul, Dinamo si Steaua au distrus Craiova Maxima!“

Raspunzând intrebarilor celor de pe forumul www.craiova-maxima.ro, presedintele „Craiovei Maxima“ a radiografiat momentele de referinta ale Universitatii, abordând si cazul Stiinta 2006.


T@V: Numerosi componenti ai „Craiovei Maxima“ au „acuzat“ Universitatea ca i-a abandonat, marginalizat, alungat! Unii au mentionat uneori chiar posibila existenta a unui complot. Cum comentati?


– Nu prea inteleg intrebarea, nu stiu la ce complot se refera cel care-mi adreseaza aceasta intrebare. Sau se refera la zilele noastre? Despre distrugerea acelei celebre echipe am mai vorbit, iar multe amanunte sunt cuprinse in volumul „Frumosii nebuni ai Craiovei Maxima“. Aceasta distrugere are o istorie lunga si complexa, motiv pentru care trebuie sa reamintesc contextul acelor ani. Cele doua echipe departamentale mari ale fotbalului românesc, Steaua, coordonata de Valentin Ceausescu, si Dinamo – formatia ministerului de interne, mai precis, a departamentului de stat al Securitatii, erau deranjate de prezenta unei grupari fotbalistice in provincie care le incurca socotelile si, mai ales, se interpunea in lupta directa dintre ele. Craiova era una dintre ele, dar n-a fost singura. La inceput, când lupta dintre Steaua si Dinamo nu era asa de exacerbata, Petrolul a cucerit trei titluri de campioana (1958, 1959, 1966), UTA doua (1969, 1970) si FC Arges doua (1972, 1979). Craiova a pierdut titlul editiei 1972/1973 la un golaveraj foarte dubios, câstigând atunci campionatul Dinamo, dar in urmatorul campionat, 1973/1974, am câstigat noi titlul, primul din istoria Universitatii, cu antrenorii Cernaianu si Otet. Probabil s-a crezut ca aici se va opri Craiova, deoarece in urmatoarele patru editii de campionat titlul s-a disputat intre cele doua echipe departamentale, Dinamo si Steaua, ele impartindu-si alternativ, ca sa zic asa, titlurile: Dinamo in 1975 si 1977, Steaua in 1976 si 1978. Universitatea era un adversar incomod si la care nu se putea discuta de blaturi si de alte influente. Au urmat momentele noastre faste care au creat mare invidie in Capitala. In doua editii consecutive ale Cupei României, 1977 si 1978, am cucerit trofeele amintite, invingând pe Steaua, chiar la Bucuresti (finala din 1977).


Universitatea a reusit premiere pentru fotbalul din România


A urmat momentul Leeds: in 1979 am eliminat din turul II al Cupei UEFA pe Leeds, Universitatea fiind astfel prima echipa de club din România care a scos o formatie engleza dintr-o competitie oficiala, iar Leeds nu era o echipa oarecare, ci una care câstigase, in urma cu câtiva ani, de doua ori Cupa UEFA, in 1968 (pe când competitia se numea Cupa Oraselor Târguri) si in 1971. Au urmat sezoanele 1979/1980 si 1980/1981, in care Craiova a iesit campioana, iar in 1981 am câstigat si Cupa României. In finalul editiei ’79/’80, in mai 1980, pe un „Central“ arhiplin – 43.500 de bilete vândute! – Universitatea a zdrobit pe Dinamo, 3-0! Dupa eventul din ’81, noi, o echipa de provincie, am reusit alta performanta: ne-am calificat in „primavara“ Cupei Campionilor Europeni, 1981/1982, fiind prima echipa de club din România ajunsa in sferturile C1. A urmat inca o premiera, tot de Craiova reusita, calificarea intr-o semifinala europeana, Cupa UEFA ’82/’83, Universitatea fiind eliminata de Benfica fara sa fie infrânta. In Cupa României, 1982/1983, am eliminat pe Dinamo (in semifinale) si am câstigat trofeul pentru a patra oara. Ei, aceste succese europene si interne au pus pe gânduri pe Dinamo si Steaua, iar echipele departamentale au pus la bataie un plan de distrugere a Universitatii. Astfel, in luna mai 1984, in plin campionat ’83/’84, a fost destituit, fara nici un motiv, antrenorul Constantin Otet si numit antrenor, peste vointa noastra, a celor de la Craiova, Mircea Radulescu. Sub masca ideii de a intineri echipa, s-a vazut insa clar intentia de a distruge Universitatea! S-a inceput cu Zoli Crisan, transferat foarte usor la Oradea. Este adevarat ca s-a primit o suma consistenta de bani, dar de care noi nu aveam nevoie la ora aceea! Acest aspect, financiar, a fost o masca, sa zic asa, in justificarea transferului lui Crisan. Cei care au decis sa-i de drumul lui Zoli incercau sa-mi explice ca primim nu stiu câti bani etc. Nu pot pune banii pe terenul de joc, le-am replicat, explicându-le ca nu ne putem dispensa de serviciile lui Crisan, dar Zoli a plecat. Mircea Radulescu, antrenorul nostru, avea insa si girul prim-secretarului de atunci. De fapt, „Riciu“ (porecla lui Radulescu – n.r.) era in permanenta la resedinta prim-secretarului din 1984, Gh. Stoica, era in realatii bune cu acesta si familia lui. La meciuri, Radulescu le conducea pe cele doua fiice ale prim-secretarului in tribuna oficiala s.a.m.d. Dupa indepartarea lui Crisan, a fost scos din lot Donose, chipurile, ca-i batrân, desi avea 32 de ani si putea sa mai joace. A urmat Tilihoi, motivându-se ca ar avea unele afectiuni la maduva spinarii. De fapt, Tilihoi avea crize de sciatica si dupa plecarea de la Craiova a mai jucat bine mersi la Metalul Bocsa vreo doi – trei ani.


Securitatea l-a blocat pe Ilie Balaci


Lui Balaci, care era accidentat, nu i s-a permis sa plece in Germania pentru o operatie de ligamente, apoi a fost scos din lot! In noiembrie 1984, in aeroportul din Craiova, de unde Universitatea urma sa plece in Grecia pentru returul cu Olympiakos Pireu in Cupa UEFA, lui Balaci nu i s-a permis sa urce in avion, motivându-se ca n-ar avea viza de Grecia, desi ea exista! Ulterior, s-a spus adevaratul motiv, ca ar fi existat informatii potrivit carora Balaci ar vrea sa ramâna in occident, de aceea a fost lasat acasa. Balaci a parasit Craiova si si-a gasit refugiul la FC Olt. A plecat apoi Stefanescu la Brasov. Desi Costica era la crepusculul carierei, inca juca in echipa nationala, iar prezenta lui era necesara la Craiova. Asa s-a ajuns la destramarea nucleului „Craiovei Maxima“, a celor care, de fapt, alcatuiau si nucleul nationalei… Ei, este mult de povestit si de explicat. Apoi plecarea lui Camataru este interesanta, in 1986. Nu mai eram atunci la club, eram la FC Olt. Am plecat la Scornicesti deoarece am refuzat sa-i dau dezlegarea lui Camataru.


Ati creat o echipa superba. Dar cum s-a distrus Craiova Maxima? Cineva trebuie sa fi avut un rol hotarâtor. Cine?


– Am raspuns: cluburile departamentale din Capitala si conducerea de partid din Craiova.


Care a fost primul pas catre destramarea acelei echipe? Care a fost inceputul sfârsitului?


– Cred ca la aceasta intrebare am dat deja raspunsul.


„Unii m-au dorit la club ca un fel de alibi“


Ati mai sluji culorile „alb-albastre“ daca ar veni o oferta pentru dumneavoastra? Ce a insemnat pentru Corneliu Stroe Universitatea Craiova?


– Am fost numit la conducerea tânarului club universitar din Craiova pe 23 ianuarie 1967 de primul rector al Universitatii, prof. Marius Preda, cu care nu m-am cunoscut pâna atunci. El practicase atletismul, ca si mine, imi cunostea performantele. Desi aveam pe atunci doar 23 de ani, am acceptat propunerea rectorului, in ciuda faptului ca multi apropiati ai miscarii sportive nu au privit cu ochi buni aceasta numire. In primii patru – cinci ani eu am beneficiat de sprijinul unor oameni cu experienta si, in acelasi timp, cu merite foarte mari in activitatea sportiva, cum ar fi ing. Ion Constantinescu, parintele sportului universitar din Craiova, Dimitru Vladut, Tudorica Bogdan, Roman V. Ionescu si altii. M-am bazat intotdeauna pe cifrele abstracte, seci. As putea spune ca, in actul de conducere, pasiunea a ocupat, intr-un fel, locul secund. M-au caracterizat meseria, pragmatismul, dublate de pasiune. As putea vorbi mult despre ceea ce a insemnat pentru mine Universitatea, desi cred ca rezultatele vorbesc de la sine.


Acum ar trebui sa raspund la prima parte a intrebarii. Ar trebui sa reamintesc ca acum este alta organizare a clubului. Inainte, echipa se afla doar sub „palaria“ Universitatii, altele erau datele problemei. Nu stiu cum sa ma fac bine inteles. Acum nu mai este acelasi lucru ca pe vremuri. Dupa evenimentele din 1989, am acceptat sa lucrez la club doar in perioada când a fost patron domnul George Constantin Paunescu, ca de la patron la salariat, pe baza unei legaturi sufletesti, ca fosti colegi de liceu la Caracal, iar parintii erau prieteni. Dupa acea perioada „Paunescu“, am primit si alte propuneri de a colabora cu alti actionari ai clubului, dar intre timp s-au schimbat iarasi datele problemei. Simteam ca unii ar fi vrut sa ma aiba conducator pentru un fel de alibi. Daca lucrurile ieseau bine, meritele ar fi apartinut, pe buna dreptate, lor, deoarece ei erau finantatorii, nu?! In cazul in care, destul de probabil, s-ar fi inregistrat esecuri, totul ar fi cazut pe spinarea mea. Le-am explicat faptul ca a conduce inseamna a decide, or eu nu puteam sa iau decizii pe banii altora. Acesta este motivul real pentru care n-am acceptat alte colaborari.


Daca ati fi azi presedintele clubului, care ar fi primul lucru pe care l-ati face? Aveti câteva sfaturi pentru conducerea de azi a Universitatii?


– In contextul celor spuse mai sus, este clar ca nu pot sa-mi permit sa dau sfaturi. Primul lucru care ar trebui totusi facut ar fi un centru de copii si juniori foarte puternic, asa cum am facut noi, dar asta implica bani multi.


Razboiul Solomon – Mititelu, in opinia dumneavoastra, se va sfârsi vreodata? Când? Cine va pierde? Cum se va sfârsi?


– Nu cunosc amanunte, ca atare evit sa vorbesc despre un subiect pe care-l cunosc din ceea ce am citit sporadic prin presa. Nu-mi permit sa ma amestec in acest asa-zis conflict. Nu sunt inca la nivelul domnului Mitica Dragomir sa ofer raspunsuri si pronosticuri la toate, incât sa fiu numit „oracolul de la Craiova sau, ma rog, de la Diosti!“ (Corneliu Stroe este nascut in comuna Diosti – n.r.).


„Nu cred in calificarea Universitatii in Cupele Europene“


7. frozen: Credeti in echipa cu managementul si lotul actual? As vrea un raspuns sincer, nu politicos.


– Cred in echipa si in mentinerea ei in Liga I, bazându-ma pe faptul ca mai sunt vreo cinci – sase echipe cel putin de valoare asemanatoare cu a noastra. Nu cred insa intr-o calificare acum a Universitatii intr-o cupa europeana.


JustME: Cum ati reusit sa creati acea echipa minunata!? Credeti ca se va mai face vreodata performanta la Craiova?


– La prima parte a intrebarii am mai raspuns. In ceea ce priveste problema performantei acum la Craiova, trebuie reamintit ca sunt conditii diferite fata de ceea ce a fost in trecut. In primul rând, sistemul din România a fost atunci altul, iar acum totul este schimbat din absolut toate punctele de vedere. Mirajul studiilor superioare si performantele Universitatii constituiau punctele de atractie pentru fotbalistii pe care i-am adus eu la Craiova in anii aceia de poveste. Dar asta s-a facut cu foarte multa munca. De exemplu, dupa Silviu Lung am fost de sapte ori la Carei s.a.m.d. Repet, altceva a fost atunci. L-am convins pe Hagi, a venit la Universitatea, a sustinut examen de admitere, a reusit, voiau el si raposatul sau tata sa joace la Craiova, dar Nicusor Ceausescu l-a dus la Sportul, incalcând si regulamentele din invatamântul superior etc. Dar ce conta pentru ei inca o ilegalitate! Acum? Se poate face performanta, dar trebuie bugete foarte serioase. Luati exemplul Timisoarei, acolo s-a investit enorm. Nu stiu daca la Craiova s-ar putea intâmpla asa ceva. Probabil doar vreun consortiu sau vreun om potent financiar, cum este Gigi Becali la Steaua, ar putea face investitii serioase.


Pretorianus: De ce nu scrieti o carte cu cariera dumneavoastra la Universitatea din care sa aflam adevarul pur al acelor ani?


– Nu pot scrie un volum cu „adevarul pur al acelor ani“. De ce? Sunt multe lucruri delicate, intime, din viata acestui club de fotbal, iar eu nu-mi permit sa intru cu bocancii in intimitatile clubului. Nu voi face asta niciodata. Eu insumi, trebuie sa recunosc, n-am facut la club numai lucruri cu care sa ma mândresc! Daramite sa mai scriu si despre altii?!


Ultrase_20: Ati participat vreodata la un blat? Da sau nu?


– Depinde de blaturi! Spun asta deoarece blaturile se fac impotriva echipei pe care o conduci sau in favoarea clubului la care activezi. Impotriva clubului meu nu am facut nici un blat! In schimb, am participat la vreo trei blaturi care au avantajat Universitatea. Am fost obligat s-o fac, deoarece trebuia sa lupt cu aceleasi arme cu care luptau adversarii Universitatii.


Ozzy: Care este cel mai bun antrenor pe care l-a avut Craiova in ultimii 20 de ani? Ca fost presedinte de club, ce credeti ca trebuie facut acum: sa riscam si sa crestem juniori sau sa cheltuim bani pentru a aduce jucatori consacrati?


– Antrenorul cel mai bun din ultimii 20 de ani, adica din perioada 1986 – 2006, este Sorin Cirtu, cel care nu numai ca a câstigat eventul in 1991, dar a depus si o activitate buna. La partea a doua a intrebarii, as opina ca, in principiu, cresterea juniorilor ar fi o solutie, dar chestiunea este combinata, ca sa zic asa.


Relatii normale cu finantatorul Stiintei


Vialy: Ce parere aveti de Adrian Mititelu si echipa de astazi a Universitatii? Cine credeti ca a fost de vina ca am retrogradat?


– Am un sentiment de admiratie pentru domnul Adrian Mititelu pentru faptul ca s-a angajat intr-o actiune de anvergura de unul singur. Echipa de astazi? Una care s-ar putea clasa pe la jumatatea clasamentului. Vinovati pentru retrogradare? Cunosc foarte bine in ce conditii a preluat domnul Staicu echipa de la domnul Netoiu. Staicu si-a dat acceptul, dar a precizat oficialitatilor de atunci ca singur nu poate sustine financiar echipa. I s-a promis ca va fi sprijinit de consiliul local cu 40 de miliarde de lei (vechi) pe sezon si cu alte 40 de miliarde de lei de consiliul judetean. Aceste promisiuni, de 80 de miliarde de lei pe sezon, nu s-au intâmplat, Staicu ramânând de unul singur. CL a cumparat câteva actiuni in valoare totala de vreo patru miliarde de lei, iar CJ a preluat activitatea centrului de copii si juniori, dar nu a contribuit cu bani la bugetul clubului, asa cum a fost intelegerea. Consecinta? Domnul Staicu s-o fi saturat, avea si alte preocupari si probleme si in 2005 s-a produs inevitabilul. Repet, nu este principalul vinovat.


John100: In ce relatii sunteti cu Adrian Mititelu? Daca vi s-ar propune o functie in club, ati accepta?


– Ma aflu in relatii normale cu domnul Mititelu. Am spus ca nu mai pot acum reveni intr-o functie la club, iar motivele sunt cunoscute. Sunt decan al FEFS din Craiova, am alte preocupari acum, am si o vârsta, asa ca…


Che Guevara: Ce parere aveti despre perioada comunista a României. Si ma refer la anii 1970 – 1989. Ce era atunci? E mai bine azi?


– Pai, ce, nu stie ce a fost atunci?! Daca e mai bine azi? Intrebarea o consider retorica…


Mad_Shark: Care ar trebui sa fie calitatile unui presedinte de club, la ora actuala. Cum l-ar vedea Corneliu Stroe pe inlocuitorul sau?


– „Calitatea“ de baza a unui presedinte de club acum? In primul rând, un om potent financiar sau cu un sistem de relatii care sa-i permita sa asigure un buget corespunzator pretentiilor si obiectivelor clubului. S-a vazut ca inlocuitorii mei la conducerea Universitatii de dupa 1994 a trebuit sa aiba cu totul alte calitati decât cele pe care le-am avut eu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII