11.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăSport„Universitatea n-are contracandidat la promovare!“

„Universitatea n-are contracandidat la promovare!“

Ca fotbalist, Neagoe are in palmares doua eventuri, cu Universitatea (1991) si Ferencvaros (1995), iar ca tehnician si-a asociat numele de retrogradarea Universitatii in 2005, fiind numit antrenor principal in ultimele doua etape.


„Geana“, cum este cunoscut intre prieteni Eugen Neagoe (foto), a debutat, ca jucator, la Universitatea, in 1986, iar ultimul loc de munca in fotbal
l-a avut tot la Universitatea, antrenor, in vara lui 2005. A abandonat cariera de antrenor, intrând pe tarâmul afacerilor cu… gunoaie.


– Ca jucator, te poti lauda cu câteva performante…


– Probabil ca va referiti la cele doua eventuri cucerite cu Universitatea (1990/1991) si Ferencvaros (1994/1995), cel mai pretios fiind cel din vara lui1991. Din pacate, acel event a ramas ultimul din istoria Stiintei. Pentru mine a fost un vârf al carierei, una inceputa in prima liga in 1986. Nu pot uita acel sezon ’90/’91 deoarece Universitatea Craiova a dominat cu autoritate atunci fotbalul românesc, fiind campioni cu echipa mare, tineret si juniori! Ce vremuri de poveste…


– In finala Cupei României din ’91 ai marcat golul victoriei Universitatii…


– Ce mai conteaza asta si la ce foloseste rememorarea acelor ani? As vrea ca Bania sa mai traiasca un asemenea moment unic cum a fost cel din 1991, dar ma tem ca este foarte greu in conditiile actuale. Pâna una-alta, noi suntem in Divizia B, iar suporterii, orasul nu meritau aceasta dezonoare.


„Suporterii merita adevarul despre umilinta din 2005“


– Si numele tau este asociat acestei umilinte.


– Am mai vorbit despre acest subiect dureros. Am fost numit antrenor principal pentru ultimele doua etape din Divizia A, când vaporul era deja scufundat si parasit de toata lumea. Ce puteam face? Craiova merita adevarul despre sezonul umilintei 2004/2005, dar raspunsurile le au altii, nu Eugen Neagoe. Am jucat in meciul cu Dinamo (5-0 pentru „câini“ – n.r.) numai cu pusti, iar Gigi Becali, in naivitatea lui, a venit la noi sa ne ofere o suma uriasa pentru a-i bate pe dinamovisti?! Cu cine?


– Acum suntem in B, la un pas de repromovare. Ca jucator, ai trecut prin asemenea momente…


– Intr-adevar, dupa o experienta capatata la Universitatea, Ferencvaros Budapesta, Omonia Nicosia, Farul si Dinamo am revenit la Extensiv, in liga a doua. Era sezonul ’98/’99, am fost golgheterul echipei, cu 25 de goluri marcate, si am readus echipa din Valea Rosie, fosta Electroputere, in Divizia A. Este insa o diferenta intre acel moment al celor de la Extensiv si echipa fanion Universitatea. Nu era nici o tragedie daca atunci Extensiv n-ar fi promovat in Divizia A. In schimb, Universitatea trebuie obligatoriu sa revina in prima liga si apoi echipa sa se impuna in prim-planul fotbalului românesc.


„Craiova va avea o investitie unicat pentru România“


– Ii cunosti pe multi fotbalisti de la Universitatea, ti-au fost elevi pe când antrenai Extensivul, multi si-au facut ucenicia in fotbal.


– Este adevarat, câtiva dintre actualii componenti au fost in curtea Extensivului, echipa care a suferit câteva modificari: FC Craiova, FC Caracal si apoi grosul s-a transferat la FC Universitatea. As aminti câteva nume: Bornescu, Ciuca, Velcovici, Saceanu, Dina. Ce sa spun? Nu cred ca exista in aceasta serie alta echipa de valoarea Universitatii.


– Te-ai retras din lumea fotbalului si te-ai apucat de afaceri.


– Ei, ce puteam face? Am avut oferte de a antrena, dar am decis ca, pentru moment, ar fi bine sa fac altceva. Dupa cum probabil cititorii GdS deja cunosc, impreuna cu fratii Victor si Eugen Piturca am demarat proiectul unei lucrari de anvergura in România, la standarde europene. Este vorba despre o Platforma ecologica de sortare reziduuri solide urbane si reciclare PET (plastice – n.r.), amplasata in Lunca Jiului (Hanu Rosu). Suntem inca la faza de proiectare si aprobari. Prin darea in folosinta a acestei investitii unicat, cum spuneam, Craiova ar fi al doilea oras din România, dupa Constanta, care ar beneficia de o investitie ecologica la standarde occidentale, asa cum cer normele Uniunii Europene. Dar mai avem mult pâna la final.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS