10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăSport„N-avem un sac plin cu bani“

„N-avem un sac plin cu bani“

Fosta campioana mondiala la atletism, Natalia Andrei, este in prezent directoare adjuncta a DTS Dolj, raspunzind de activitatea sportiva. Asupra acestui subiect actual am purtat recent un dialog cu Natalia Andrei-Cojan, dar spatiul nu ne-a permis consemnarea tuturor punctelor de vedere pertinente ale interlocutorului nostru.

– Cine ar trebui sa asigure conditiile pentru practicarea educatiei fizice si sportului?

– Legea educatiei fizice si sportului (nr. 69/2000) este clara: statul roman trebuie sa stimuleze actiunile organizatorice si de promovare a educatiei fizice si sportului, activitati de interes national. Autoritatile administratiei publice, unitatile si institutiile de invatamint, institutiile sportive, precum si organismele neguvernamentale de profil au, prin lege, obligatia sa sprijine sportul pentru toti, sportul de performanta. De altfel, Legea sportului e clara, obligatiile sint bine definite. Din pacate, alta e problema…

– Adica respectarea Legii sporturilor?

– Aici e problema. Ar fi interesant ca mass-media (si nu numai) sa efectueze un studiu privind modul de aplicare a prevederilor Legii sportului. Veti constata o serie de neajunsuri. E adevarat, toate se fac cu bani. Insa, schimbarea mentalitatilor, implicarea celor abilitati in sport s.a.m.d. se pot rezolva si altfel. Tinerii chiulesc sau obtin scutiri de la orele de educatie fizica si sport (profesorii accepta!), altii ignora cu buna-stiinta sportul.

N-as vrea sa dau „lectii“ acum, dar unii tineri (subliniez, unii) copiaza doar ce este mai rau din vest: practicarea „sportului“ numai in spatiile inchise (restaurante, baruri, sali de Internet-café). Asa se explica existenta unor tineri cu aspect fizic deja dezagreabil, cu mers cifozat, multi supraponderali, altii cu atrofie musculara.

– Totusi, toate pleaca de la finantare. Cum sta DTS Dolj la acest capitol?

– Asa este. Dar DTS Dolj, ca si celelalte directii din tara, este finantata de la bugetul de stat si din venituri extrabugetare. Cu alte cuvinte, n-avem un „sac“ plin cu bani.

– Cum stam cu sportul de performanta? Cluburile sportive au ca surse de finantare potrivit Legii sportului, pe linga bugetul de stat, si alocatii de la bugetele locale.

– Nu pot sa-mi permit sa ma amestec in probleme altora, respectiv in bugetele organelor administratiei publice locale. Daca mass-media ar afla ce sume s-au „alocat“ in Craiova sportului de performanta, s-ar putea sa aveti o surpriza neplacuta!

– Oferiti-ne detalii.

– Nu ma refer la banii investiti pentru modernizarea velodromului si refacerea Salii de sport din Valea Vlaicii, ci la eventualele sume alocate pentru sustinerea propriu-zisa a sportului in afara fotbalului!

– Ocoliti insa raspunsul transant!

– V-am explicat, nu sint eu in masura sa comentez repartizarea banilor publici. Organele administratiei locale au apreciat ca exista alte prioritati decit sportul de performanta.

– Ati facut sport de performanta in Craiova. Pe vremea dumneavoastra, atletismul si fotbalul erau la loc de cinste. Cum a fost pe atunci?

– Trebuie sa reamintim ca alta era situatia sociala inainte de ’89. Faceam sport in primul rind pentru glorie personala si pentru prestigiul Romaniei. Este purul adevar, caci satisfactiile materiale erau ca si inexistente. Era satisfactia calatoriilor peste hotare…

– Si acum?

– Fara suparare, dar acum aceste motivatii au cam disparut la sportivi. Nu la toti, evident. Ce sa ne mai ascundem dupa adevar, motivatia „number one“ este acum cea materiala! Intr-un fel, este explicabila din cauza conditiilor sociale actuale, cind sportivii trebuie sa-si asigure singuri existenta. Inainte, li se oferea un loc de munca si o locuinta… Oricum, pe vremea mea, atletismul si fotbalul erau la loc de cinste si reprezentau sporturile de referinta in Banie. Craiova a avut campioni nu numai in atletism si fotbal, ci si in volei, handbal, tenis, box etc. Pentru tot sportul de performanta ar trebui facut ceva. De fapt, ar trebui aplicata Legea educatiei fizice si sportului, plus atragerea unui numar mare de agenti economici ca potentiali sponsori. Si modificarea Legii sponsorizarii ar fi utila, plus acordarea de spatii tipografice in mass-media. Prea mult mediatizati fotbalul, iar pentru o medalie de aur chiar la competitii internationale scrieti ca despre un meci de Divizia D. Ma refer la toate mass-media.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS