14.8 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăSportRomania nu este responsabila de criza din Republica Moldova

Romania nu este responsabila de criza din Republica Moldova

Romania respinge orice incercare a liderilor de la Chisinau de a o face responsabila de criza profunda cu care se confrunta cetatenii Republicii Moldova, se arata intr-un comunicat al MAE. „Asistam in ultima perioada la o intensificare a retoricii antiromanesti practicate de cele mai inalte oficialitati ale Republicii Moldova“, se arata in comunicatul citat. Afirmatiile autoritatilor de la Chisinau „survin pe fondul unei incapacitati cronice de gestionare a problemelor economice, sociale si politice cu care se confrunta Republica Moldova“, se arata in comunicat. MAE roman considera ca, in ciuda apelurilor repetate la ratiune si moderatie exprimate de Romania, conducerea politica de la Chisinau prefera sa recurga la noi acte menite sa intineze climatul relatiilor reciproce. „Conducerea Republicii Moldova isi asuma o grea raspundere fata de propriii cetateni, creind, totodata, in mod deliberat, un climat de confuzie si falsa tensiune in zona“, se arata in comunicat. „Romania nu va inceta niciodata sa ii trateze frateste pe toti cetatenii statului moldovean, considerind aceasta o datorie istorica si morala imprescriptibila, perfect compatibila cu aspiratiile europene comune“, precizeaza comunicatul MAE. Presedintele Vladimir Voronin a acuzat, in aceasta saptamina, autoritatile de la Bucuresti de implicare in manifestatiile de strada de la Chisinau. Autoritatile de la Chisinau au decis miercuri sa il declare persona non grata pe atasatul militar al Romaniei la Chisinau, ceea ce a determinat autoritatile de la Bucuresti sa il declare persona non grata pe ministrul consilier de la Ambasada Republicii Moldova in Romania.

Cronologia evenimentelor din Republica Moldova.23 februarie 2002 – Casa „Limbii romane“ din Chisinau a fost incendiata, in cursul noptii de 22/23 februarie, de persoane ramase neidentificate.

24 februarie 2002 – Protestele zilnice din centrul capitalei Republicii Moldova culmineaza cu un miting de protest organizat in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, la care au participat peste 70.000 de persoane din mai multe judete ale tarii.

25 februarie 2002 – Presedintele Comisiei pentru relatii internationale a Consiliului Federatiei Ruse, Mihail Marghelov, a declarat ca in spatele protestelor de la Chisinau se afla „forte politice care au ca scop sa scoata Republica Moldova din CSI, sa rupa poporul moldovenesc din contextul acelei mosteniri culturale a carei parte integranta este“. – Ministrul invatamintului din Republica Moldova, Ilie Vancea, a declarat, in fata celor patru mii de protestatari adunati in fata cladirii Guvernului, ca regreta decizia sa privind introducerea limbii ruse ca disciplina obligatorie in scoala. – Ministrul justitiei de la Chisinau, Ion Morei, a declarat ca ia in calcul interventia fortelor de ordine pentru redresarea situatiei din Republica Moldova. – Curtea Suprema de Justitie (CSJ) din Republica Moldova a decis ca actiunile de protest organizate de grupul parlamentar crestin-democrat sint ilegale si a dispus oprirea acestora.

26 februarie 2002 – Ministrul invatamintului, Ilie Vancea, a anulat ordinul din 8 august 2001 privind studierea obligatorie a limbii ruse in clasa a II-a. Presedintele Vladimir Voronin l-a demis pe ministrul invatamintului Ilie Vancea. In urma acestei masuri, la Chisinau au reinceput demonstratiile de protest. – Protestatarii din capitala Republicii Moldova si deputati ai Partidului Popular Crestin Democrat, au decis sa picheteze sediul televiziunii nationale. – Televiziunea nationala de la Chisinau a prezentat, intr-o editie speciala a buletinului de stiri, declaratia semnata de peste 150 de angajati ai companiei de stat Teleradio-Moldova, care au acuzat autoritatile comuniste de la Chisinau de exercitare a cenzurii.

27 februarie 2002 – Premierul Vasile Tarlev a calificat alocarea a 3,5 milioane de dolari, de catre guvernul de la Bucuresti, pentru finantarea unor proiecte de integrare economica si culturala ale Romaniei in Republica Moldova, drept “amestec in treburile interne ale tarii”.

28 februarie 2002 – Procuratura Generala a Republicii Moldova a solicitat parlamentului suspendarea imunitatii deputatilor PPCD Iurie Rosca, Stefan Secareanu si Vlad Cubreacov, urmind ca acestia sa fie cercetati, in continuare, in stare de arest, pentru organizarea repetata de manifestatii si pentru atragerea minorilor la comiterea de ilegalitati. – Procuratura Generala a inceput cercetarea penala a cadrelor didactice suspectate de implicarea minorilor in actiunile de protest din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau. – Peste trei mii de persoane au reluat actiunile de protest din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau. – Dmitri Rogozin, presedintele comisiei pentru relatii externe a Dumei de Stat, a declarat ca manifestatiile galagioase ale opozitiei sovine de la Chisinau si sustinerea din afara pe care aceasta o are pot fi calificate drept optiune impotriva suveranitatii Republicii Moldova si o incercare de romanizare.

1 martie 2002 – Presedintele rus, Vladimir Putin, i-a multumit omologului sau moldovean, Vladimir Voronin, pentru solutionarea problemelor legate de limba rusa, care le permite vorbitorilor de rusa din Republica Moldova sa foloseasca limba materna. Putin i-a sugerat presedintelui moldovean sa tina cont de parerea celor din opozitie, mentionind ca Rusia va sprijini Republica Moldova in rezolvarea problemelor sale economice.

2 martie 2002 – Delegatia rusa la OSCE a facut, la reuniunea Consiliului Permanent de la Viena, o declaratie prin care exprima ingrijorarea fata de evolutia evenimentelor din Republica Moldova. Declaratia a fost difuzata in legatura cu actiunile fortelor de opozitie ce incearca in mod constient sa destabilizeze situatia.

4 martie 2002 – Peste 2.000 de persoane, in special venite din provincie, au participat la manifestatiile anticomuniste organizate in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, de catre grupul parlamentar al Partidului Popular Crestin Democrat . – Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a respins proiectul de lege privind oficializarea limbii ruse, inaintat de 37 de deputati comunisti. – Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat ca manifestantii din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau ar fi finantati din fondurile secrete ale presedintelui autoproclamatei Republici Transnistrene, Igor Smirnov.

5 martie 2002 – Ziarul guvernamental Moldova suverana a sustinut ca doua sute de milioane de dolari au fost alocate pentru distrugerea Republicii Moldova ca stat. Potrivit editorialistului Ion Gonta, aceasta suma fabuloasa nu are nimic in comun cu Romania, pentru ca nu de la Bucuresti vin acesti bani. Ei vin de peste Nistru. – Liderul Partidului Comunistilor din Ucraina, Petro Simonenko, a declarat ca in spatele actiunilor de protest din Republica Moldova se afla SUA, care doresc reducerea influentei autoritatilor comuniste.

6 martie 2002 – Partidul Socialistilor (PS) din Republica Moldova a condamnat actiunile de protest organizate de deputatii Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD) si a considerat ca acestea destabilizeaza situatia social-politica din tara si pun in pericol securitatea nationala a Republicii Moldova. – Premierul Vasile Tarlev a declarat ca autoritatile de la Chisinau doresc sa stabileasca o relatie privilegiata si speciala cu Romania. Premierul a afirmat ca, in prezent, relatiile dintre Bucuresti si Chisinau s-au racit din cauza unor persoane interesate sa provoace conflicte si sa destabilizeze raporturile dintre cele doua state.

7 martie 2002 – Oficialii transnistreni au refuzat sa dezminta declaratiile presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, privind finantarea manifestatiilor anticomuniste de la Chisinau dintr-un fond de 200 de milioane de dolari pus la dispozitia liderilor PPCD pentru distrugerea tarii. – Parlamentul de la Chisinau a facut publica cererea inaintata de Procuratura Generala de ridicare a imunitatii parlamentare a deputatilor PPCD Iurie Rosca, Vlad Cubreacov si Stefan Secareanu, acestia urmind sa fie cercetati penal pentru organizarea manifestatiilor din Piata Marii Adunari Nationale.

9 martie 2002 – Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a acuzat Romania ca se implica in afacerile interne ale Republicii Moldova si organismele internationale ca aplica standarde duble. Voronin a afirmat ca tensionarea relatiilor cu Romania se datoreaza parteneriatului strategic stabilit de comunistii moldoveni cu Rusia.

11 martie 2002 – Ambasada Statelor Unite ale Americii in Republica Moldova dezminte categoric informatiile aparute in mediile de la Chisinau, care citeaza declaratiile liderului Partidului Comunistilor din Ucraina, Petro Simonenko.

12 martie 2002 – Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a reluat acuzatiile privind implicarea Romaniei in manifestatiile anticomuniste de la Chisinau. Voronin a declarat ca in spatele lor, in afara de interesele mafiote si ale structurilor corupte, se afla interesele unei tari vecine – Romania.

13 martie 2002 – Presedintele Ion Iliescu a declarat ca afirmatiile omologului sau din Republica Moldova Vladimir Voronin, referitoare la implicarea Romaniei in manifestatiile de la Chisinau sint incorecte, nereale, nedrepte si nu folosesc nimanui, nici macar Republicii Moldova. – Presedintele Vladimir Voronin l-a acuzat, pe presedintele Romaniei, Ion Iliescu, ca este responsabil de deteriorarea relatiilor moldo-romane. Voronin a subliniat ca Moldova nu are nevoie de asistenta pe care i-o acorda Romania in ceea ce priveste editarea de carti si ziare, si care, de fapt, este indreptata impotriva statului moldovean. – Premierul Vasile Tarlev a declarat ca in scolile si liceele din Chisinau ar trebui sa patruleze echipe de politisti pentru a impiedica accesul persoanelor care le cer elevilor sa participe la actiunile de protest din Piata Marii Adunari Nationale

13 martie 2002 – Atasatul militar al Romaniei la Chisinau a fost declarat persona non grata de catre autoritatile moldovene. In urma acestei decizii, Romania a decis ca Iacob Popovici, ministru-consilier la Ambasada Republicii Moldova din Bucuresti, sa fie declarat persona non grata. – „Guvernul nu poate accepta agresivitatea politicianista rudimentara pe care actualii oficiali din Republica Moldova incearca sa o propage anacronic si irational impotriva Romaniei si a spiritualitatii romanesti pentru a-si motiva propriile limite si esecuri“, a declarat premierul Adrian Nastase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS