10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe e de ştiut despre GLP-1, noua clasă de medicamente pentru slăbit

Ce e de ştiut despre GLP-1, noua clasă de medicamente pentru slăbit

Recent au fost introduse pe piața farmaceutică din România GLP-1, un nou tip de medicamente considerate a fi cele mai eficiente medicamente pentru pierderea în greutate, până în prezent. Aceasta este vestea bună, dar există și părți mai puțin plăcute: sunt scumpe, insuficient produse, deseori lipsă în farmacii și nu reprezintă soluția miraculoasă pentru toată lumea.

GLP-1, noua clasă de medicamente pentru slăbit

Există mai multe molecule în această clasă de medicamente ce au efecte pozitive în tratamentul obezității și toate continuă să fie foarte populare inclusiv pe rețelele sociale și asta chiar dinainte de finalul anului și dorința de schimbare ce vine invariabil cu începutul de an. Medicamentele fac parte dintr-o clasă ce se cheamă analog glucagon-like peptide-1 (GLP-1) și sunt aprobate pe piață ca urmare a unor studii clinice riguroase, dar asta nu înseamnă că nu mai există întrebări fără răspuns sau că sunt total sigure.

Deși este remarcabil, nu este întreaga poveste. Rămân multe întrebări despre medicamente, iar unele răspunsuri sunt complicate.

Cum funcționează?

Medicamentele analog GLP-1 imită un hormon care ajută organismul să încetinească golirea stomacului, să controleze nivelul zahărului din sânge și să suprime pofta de mâncare, o combinație care inevitabil duce la pierderea în greutate.
Aceste medicamente reduc semnificativ riscul de deces de cauză cardiovasculară la persoanele supraponderale și îmbunătățesc capacitatea de a face mișcare a pacienților care le utilizează, crescând calitatea vieții.

În România, medicamentele sunt folosite pentru diabetul de tip II

Deși în România la momentul actual toate medicamentele din această clasa medicamentoasă sunt utilizate pentru tratamentul diabetului de tip II și doar off-label pentru obezitate, același lucru s-a întâmplat inițial și în alte țări care ulterior au aprobat utilizarea oficială și pentru tratamentul obezității. Cel mai cunoscut caz este cel al Statelor Unite ale Americii în care observându-se scăderile dramatice în greutate ale pacienților care își administrau medicamente din această clasă, au întreprins cercetări ulterioare care au confirmat acest efect. În tratamentul pacienților supraponderali sau ce suferă de obezitate sunt de obicei prescrise în doze mai mari decât dozele prescrise pacienților cu diabet.

Care sunt riscurile?

Atât formulările anti-obezitate, cât și cele pentru diabet au potențiale efecte secundare. Cele comune includ oboseala, greața, vărsăturile sau constipația. Este posibil ca aceste efecte să dispară după câteva săptămâni. În cazuri rare, medicamentele pot provoca reacții mai grave la nivelul intestinului subțire, stomacului sau pancreasului.
Cele mai multe dintre aceste medicamente vin sub formă de injecții pe care ți le faci zilnic sau săptămânal. Sunt încărcate într-un stilou injector care se apasă pe abdomen sau coapsă.

Rara avis în farmacii?

Creșterea fantastică a popularității acestui tip de medicamente a dus inevitabil la scăderea stocului sau chiar lipsa totală a acestora. Lipsa are de-a face cu faptul că producătorii nu au anticipat acest tip de cerere, acest lucru însemnând că inclusiv pacienții care utilizau acest tratament pentru diabet tip II, nu au putut să își continue tratamentul.
În plus, piața neagră a observat repede potențialul acestei molecule și deja au început să apară cazurile de medicamente contrafăcute din această categorie, motiv pentru care este bine ca întotdeauna să vă ridicați medicamentele din farmacii și niciodată din alte surse, oricât de încredere ar părea.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

Citeşte şi:

Provocarea „dry january” – De ce ianuarie fără alcool?

A mai trecut un Târg de Crăciun, cu ce-am rămas?

Filarmonica din Craiova a dus numele Olteniei în China

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS