13.7 C
Craiova
luni, 27 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinObiceiuri… periculoase

Obiceiuri… periculoase

În ciuda faptului că de multe ori avem cele mai bune intenţii şi am încercat, pe cât posibil, să adoptăm obiceiuri sănătoase care să ne ţină departe de boli şi alte necazuri, este posibil ca tocmai aceste încercări să ne dea mari dureri de cap, informează sfatulparintilor.ro

De exemplu, este bine ştiut că trebuie să evităm să ne aşezăm pe scaunele toaletelor publice. În acest fel, ne protejăm de riscul de a intra în contact direct cu capacele toaletelor publice. Însă poziţia, aproape în genuflexiune, nu este tocmai sănătoasă pentru femei întrucât creşte riscul de a dezvolta infecţii ale tractului urinar. Aplecarea pe vine determină muşchii pelvisului să se contracte şi să se strângă în jurul uretrei, ceea ce face ca vezica urinară să nu se golească în totalitate. Relaxarea muşchilor pelvieni optimizează jetul urinar, iar bacteriile sunt eliminate. Cel mai bine ar fi să acoperiţi capacul cu o hârtie înainte să vă aşezaţi.
De asemenea, multe persoane au bunul obicei să se spele pe dinţi după fiecare masă. Însă ar fi bine să aşteptaţi cel puţin jumătate de oră după ce aţi mâncat alimente acide, înainte să vă spălaţi pe dinţi. Acidul din unele produse, precum sucul de citrice, roşiile sau băuturile pentru sportivi, poate înmuia smalţul dinţilor, făcându-l asemănător nisipului umed. Dacă vă grăbiţi să vă periaţi dinţii în asemenea momente, când smalţul este moale, nu veţi face decât să accelerați efectul acizilor, care va trece de smalţul protector. Cel mai bine ar fi să aşteptaţi 30-60 de minute după ce aţi consumat mâncăruri sau băuturi acide înainte să vă spălaţi pe dinţi. Sau clătiţi-vă bine gura cu apă înainte de periaj.
Multe doamne sunt convinse că secretul unei siluete zvelte sunt gustările frecvente. Ei bine, nu este chiar așa, mai ales dacă mâncaţi seara târziu. Potrivit unui studiu realizat pe animale de către Salk Institute for Biological Studies din La Jolla, California, mâncatul la ore târzii împiedică pierderea în greutate şi duce la acumularea de kilograme în plus. Organismele noastre metabolizează caloriile mult mai bine atunci când ne hrănim în timpul zilei. Aşadar, cel mai bine ar fi să mâncați în intervalul a 10-12 ore, deci, dacă luaţi micul dejun la șapte dimineaţa, ar trebui să luaţi cina până la ora 19.00.

Relaxare şi ordine

Multe doamne obişnuiesc ca, înainte de culare, să facă ordine în casă şi să cureţe toate suprafeţele. Problema este că dereticarea la sfârşitul zilei înseamnă un nivel ridicat al cortizolului, hormonul stresului. Iar o cantitate mare de cortizol creşte riscul dezvoltării unor probleme de sănătate atât fizice, cât şi mentale. Aşadar, cel mai bine ar fi să vă relaxaţi la finalul unei zile de muncă şi lăsaţi treburile gospodăreşti pe altă dată. În acelaşi timp, multe gospodine obşinuiesc să spele săptămânal feţele de pernă. De fapt, nu lejeria este problema, ci perna. În plus, cea mai mare cantitate de praf se găseşte în dormitor. Aşadar, cel mai bine spălaţi în apă fierbinte şi perna, nu doar feţele sale, la fiecare trei-patru săptămâni, pentru a scăpa de factorii alergogeni.
Mulţi dintre noi avem obiceiul ca, înainte de culcare, să închidem telefonul şi să ne pregătim organismul pentru somn stând pe canapea şi privind la TV. Experţii nu sunt însă de acord cu această metodă de relaxare şi cred că procedând astfel nu facem decât să ne sacrificăm somnul. Intensitatea scăzută a luminii colorate de la TV, PC, iPad ori smartphone poate afecta ceasul intern al organismului, ceea ce va avea ca efect o trezire mai grea dimineaţa următoare. Cel mai bine ar fi să opriţi toate echipamentele electronice – inclusiv telefonul – cu o oră înainte de a merge la culcare.
De asemenea, mulţi dintre noi obişnuim să ne recuperăm în weekend somnul pierdut în cursul săptămânii. Însă, după cum bine ştim, lunea plătim preţul acestui răsfăţ. Este mit faptul că orele de somn pierdute pe parcursul săptămânii pot fi recuperate în weekend, când trebuie să dormiți cu trei-patru ore mai mult. Adevărul este că acel deficit de somn poate fi recuperat dacă dormiţi opt ore două nopţi la rând. Cel mai bine ar fi să recuperăm somnul pierdut mergând la culcare mai devreme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS