17 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinHospitalis, restaurantul din spital

Hospitalis, restaurantul din spital

Hospitalis este un restaurant cel puţin bizar, deschis de curând în capitala Letoniei, Riga, unde vă puteţi bucura de o atmosferă extraordinară de pseudospital.

Este vorba de un restaurant a cărui temă este „viaţa din spital“ şi care a fost amenajat întocmai ca o astfel de instituţie sanitară. Chelnerii şi barmanii sunt costumaţi în doctori şi asistente, iar clienţii devin instantaneu pacienţi, unii dintre ei fiind chiar îmbrăcaţi în cămăşi de forţă, şi au ocazia să mănânce pe tărgi şi pe mese de operaţie. A lua masa la restaurantul Hospitalis poate fi o experienţă şocantă şi deranjantă şi, cu siguranţă, nu este pentru persoanele slabe de inimă.
Localul a fost amenajat cu ajutorul mai multor spitale din Letonia şi al Muzeului de Istoria Medicinei, care au donat recuzita folosită în restaurant. Toate obiectele de la Hospitalis sunt instrumente medicale autentice, majoritatea datând de pe vremea Uniunii Sovietice şi fiind restaurate de specialişti pasionaţi. Hospitalis este un loc al surprizelor, unde oricine poate experimenta în mod plăcut lucrurile de care, de obicei, se teme într-un spital şi, bonus, poate savura mâncare gustoasă.
Conceptul aparţine preşedintelui celei mai mari instituţii medicale din Riga, iar punerea în practică a acestuia se datorează unor tineri artişti letoni. Fără îndoială, în lume există şi alte restaurante amenajate pe teme medicale, însă multora dintre ele le lipseşte stilul unitar. La Hospitalis se păstrează un echilibru perfect între umorul autoironic ce caracterizează breasla doctorilor şi elementele definitorii pentru un restaurant de lux, un echilibru ce se reflectă perfect atât în decor, cât şi în meniu.

Decorul vă transpune în lumea medicală

Cele două etaje ale restaurantului Hospitalis chiar seamănă cu un spital: toţi pereţii şi tavanele sunt văruite în alb complet, podeaua este acoperită de gresie albă, strălucitoare, pereţii sunt decoraţi cu instrumente chirurgicale renovate şi lustruite, în toate dulapurile şi pe toate rafturile se află literatură de specialitate. În momentul în care intră în restaurant, clienţii devin pacienţi şi pot alege să ia cina într-o sală sterilizată de operaţie, într-un cabinet stomatologic sau în cabinetul de ginecologie. În plus, pe ecranele tuturor televizoarelor răspândite prin „saloane“ se difuzează episoade din seriale realizate pe teme medicale.
Dacă vreţi ca vizita la Hospitalis să fie şi mai interesantă, vă recomandăm să mergeţi în subsolul spitalului improvizat. Aici, răceala obişnuită a oricărei instituţii medicale este înlocuită cu o atmosferă ceţoasă. Băile sunt foarte stilate. Una dintre ele este un adevărat regat al oglinzilor, unde, dacă suferiţi de complexe de inferioritate, vă puteţi trata uitându-vă la propria imagine reflectată în dimensiuni multiple. Cealaltă este o cameră ceva mai traumatizantă, destinată pacienţilor ce suferă de megalomanie. Trecând prin holul decorat cu baldachine, ajungeţi direct la secţiunea „spitalul de nebuni“, unde tavanele şi pereţii sunt capitonaţi, toate paturile sunt originale, iar scaunele au cămăşi de forţă pe post de huse.

Mâncarea şi băutura sunt servite în mod original

Meniul de la Hospitalis respectă şi el tema generală a localului. Nu există un meniu standard, care să conţină preparate internaţionale, ceea ce nu face decât să confirme că la Hospitalis nu se glumeşte, totul este luat în serios. Pentru clienţii grăbiţi şi puţin pretenţioşi, bucătarii oferă un meniu „tradiţional“ de spital. Mâncarea este servită în farfurii simple, însă este gustoasă şi de foarte bună calitate, întocmai ca aceea pe care o găsiţi într-un restaurant de lux.
Dacă vă place aventura şi aveţi nervii tari, puteţi încerca unul dintre preparatele „ascunse“ sub denumiri latineşti. Veţi constata că nervii vă sunt puşi la încercare nu doar prin felul în care arată şi sunt servite preparatele, ci şi prin traducerea denumirilor. De exemplu, în dreptul preparatului „Creier comprimat cu garnitură de ochi drept sau stâng“ există şi un avertisment: în timpul servirii mesei, abilităţile de mişcare ale pacientului vor fi limitate. Asta se întâmplă pentru că, dacă doriţi această supă din spitalul de nebuni, atunci nu aveţi de ales decât să staţi imobilizat în cămaşă de forţă şi să aşteptaţi ca „asistenta“ să vă hrănească puţin câte puţin, cu linguriţa. Şi pentru ca nimic să nu facă notă discordantă în peisaj, tacâmurile obişnuite sunt înlocuite cu instrumente chirurgicale, iar toate băuturile sunt servite din eprubete şi pahare de laborator.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU