19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPinul - antiseptic, cicatrizant si calmant

Pinul – antiseptic, cicatrizant si calmant

De la pin se folosesc in scop medicinal acele si, mai ales, mugurii, care se recolteaza in martie-aprilie, inainte de desfacere, si care contin uleiuri volatile cu proprietati antiseptice, antiinflamatorii si expectorante, tanin, ce reduce durerea si iritatiile, alcool si rezine cu un efect balsamic in tuse, bronsite si in alte afectiuni ale cailor respiratorii.


Ceaiul din muguri de pin are si actiune diuretica. Atât ceaiul, cât si uleiul volatil au proprietati antiinflamatorii, antiseptice ale cailor respiratorii si urinare, precum si proprietati cicatrizante. Mugurii de pin sunt un agent cicatrizant atât in cistite, pielite si uretrite, cât si in tuse, traheite, bronsite, gripa. Extern, infuzia din muguri de pin este recomandata in calmarea tenurilor inrosite, congestionate, iritate.


Mugurii de pin se pot folosi insa si in alte afectiuni. Site-ul www.eva.ro va propune câteva retete medicale, având la baza mugurii de pin:


• Infuzie calmanta pentru bronsita si litiaza urinara: turnati 250 ml de apa clocotita peste o lingura de muguri de pin sfarâmati bine. Lasati sa se infuzeze 15 minute si strecurati. Beti doua – trei ceaiuri.


• Sirop impotriva bolilor aparatului respirator: de seara, turnati 100 ml alcool alb de 70 de grade peste 100 g de muguri maruntiti si lasati vasul acoperit la temperatura camerei, sa se macereze pâna dimineata, când opariti maceratul alcoolic cu un litru de apa clocotita, lasându-l in continuare acoperit inca sase ore. Strecurati apoi si adaugati zaharul, socotind câte 200 g pentru fiecare 100 ml de solutie. Fierbeti la foc mic pâna se dizolva zaharul si capata o consistenta siropoasa. Se strecoara si, dupa ce s-a racit, se toarna in sticle deschise la culoare si etichetate. Se iau doua lingurite pe zi pentru copii, si trei lingurite pentru adulti.


• Tinctura dezinfectanta: peste 20 g ace de pin proaspete tocate marunt puneti 200 ml alcool alb de 70 de grade.


Astupati sticla si lasati la macerat doua saptamâni. Strecurati apoi maceratul presând materia vegetala, filtrati-l si turnati-l in sticlute inchise la culoare. Luati câte cinci – zece picaturi pe zi, intr-un pahar cu apa, in tratamentul tusei, cistitei, uretritei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS