16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Pestele orb de pestera, studiat de cercetatori


In adâncul pesterilor subacvatice din Mexic salasluieste un peste orb, din familia Characidae, care se numeste Astyanax mexicanus sau „pestele orb de pestera“. Cea mai curioasa trasatura a acestei vietuitoare nu rezida in capacitatea sa de a reusi sa-si prinda prada cu precizie, fara a se ciocni de lucrurile de jurul lui, ci evolutia ochilor sai.


Un studiu recent a demonstrat ca pestii, la fel ca mamiferele, au doua gene, numite shh (sonic hedgehog) si thh (tiggy winkle hedgehog). Acestea au un rol crucial in dezvoltarea irisului si a pupilelor. Spre exemplu, atunci când oamenilor nu le functioneaza gena shh, se poate dezvolta un singur ochi mare, aceasta perspectiva facând ca vestitii ciclopi din mitologie sa nu mai para atât de departe de realitate.


Totodata, studiul a demonstrat ca activitatea in exces a celor doua gene a facut ca ochii pestilor orbi de pestera sa nu se mai dezvolte, la maturitate acestia având cavitatile goale, acoperite doar cu o pielita subtire.


Inainte de efectuarea acestui studiu, se lansase ipoteza potrivit careia animalele care traiesc in intuneric nu au nevoie de vaz, astfel ca organele corespunzatoare sunt subdezvoltate. Insa, noile experimente au demonstrat ca modificarea activitatii genelor shh si thh afecteaza si ochii pestilor obisnuiti.


Cercetatorii implicati in acest proiect considera ca rezultatele lor vor conduce la descoperirea unei serii de tratamente pentru mai multe maladii care afecteaza ochii oamenilor, precum si la crearea unor lentile mai performante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS