19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024

Trucuri de dieta

Doriti sa tineti regim sau doar sa va schimbati câteva obiceiuri de alimentatie pentru a mai slabi câteva kilograme. Chiar si in cazul in care urmati deja o dieta, ponturile urmatoare va vor fi de ajutor. Aceste sugestii au ca scop sa va ajute in pastrarea unei diete si a unui stil de viata sanatos.


Unul dintre factorii de acumulare a kilogramelor in plus sunt portiile prea mari de mâncare. Folositi farfurii de dimensiuni medii sau de desert, chiar si pentru mesele principale. Mâncarea vi se va parea mai multa si va veti satura cu mai putin.


Senzatia de satietate apare dupa aproximativ 20 de minute de la inceperea mesei. Daca mâncati repede, farfuria se goleste inainte de acest rastimp si aveti impresia ca nu v-ati saturat, asa ca va mai puneti o portie… Pentru a nu cadea in capcana, mâncati incet. De alfel, acesta este un obicei sanatos, indiferent ca aveti sau nu probleme cu kilogramele, pentru ca inlesneste digestia si absorbtia sporita a substantelor nutritive din hrana. Lasati furculita jos dupa fiecare imbucatura si nu luati alta pâna nu terminati de mestecat bine pe cea anterioara. S-ar putea sa va ia ceva timp pâna sa va obisnuiti sa mâncati incet, dar veti observa efectele benefice.


Obisnuiti-va sa beti câte un pahar de apa fierbinte cu putina zeama de lamâie dupa masa sau in timpul zilei. Ajuta la digestie si la eliminarea toxinelor. Lamâia restabileste, de asemenea, echilibrul alcalin al sângelui (desi este acra), factorii care sporesc aciditatea fiind carnea, zaharul, produsele de panificatie din faina alba, rafinata.


Culorile influenteaza si ele pofta de mâncare si senzatia de saturatie. Alegeti farfurii albastre sau verzi, in locul celor colorate in rosu sau portocaliu. Ultimele stimuleaza pofta de mâncare, fiind de folos daca doriti sa va ingrasati.


La serviciu, aduceti-va prânzul de acasa, pentru ca este mai gustos si mai sanatos. Adaptati-va la conditiile pe care le aveti la serviciu si la utilarea bucatariei. Ca garnitura la proteine (oua, carne slaba, peste, preparate din soia), puteti lua caserole cu legume innabusite sau legume pentru salata. Daca nu puteti pregati mâncare acolo, pregatiti-va de acasa sandviciuri din pâine integrala, brânza, cascaval, carne sau soia, garnisite cu multe vegetale (salata verde, felii de rosii, castravete, ridichi, ardei gras).


Potoliti-va pofta de dulce cu fructe, proaspete sau uscate, miere, cereale integrale indulcite cu miere si stafide. Fructele contin mai multe tipuri de zaharuri, care se asimileaza mai lent si sunt mai sanatoase decât glucoza pura din zaharul rafinat. In plus, ele aduc vitamine si minerale foarte folositoare organismului, pe când zaharul are doar calorii si atât.


Incepeti cina cu un castronel de supa de zarzavat proaspata, mai ales daca nu puteti profita de aceasta si la prânz. Are vitamine si minerale, va incalzeste, va relaxeaza, inlesneste digestia. Ayurveda, medicina traditionala indiana, recomanda ca la masa, un sfert din stomac sa fie umplut cu hrana lichida, doua sferturi cu hrana solida si un sfert lasat gol, pentru circulatia aerului si facilitarea digestiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS