22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFestivalul Tineretului, ediţia a XXI-a, are loc la Godineşti

Festivalul Tineretului, ediţia a XXI-a, are loc la Godineşti

O nouă ediție a Festivalul Tineretului va avea loc la Godinești, în județul Gorj, în data de 1 august, în ideea atragerii tinerilor în scopul păstrării şi valorificării tradiţiei şi creaţiei populare, a valorilor culturii naţionale.

Se doreşte ca şi actuala ediţie, a XXI-a, să se constituie într-o manifestare cultural-artistică de amploare, care să ofere participanţilor posibilităţi de afirmare valorică atât în preluarea, cât şi în promovarea tezaurului folcloric al meleagurilor gorjeneşti, deosebit de bogat în cântec şi dans.

Ediţiile anterioare au creat deja un cadru de desfăşurare care a favorizat creşterea interesului pentru această manifestare, determinând şi o participare din ce în ce mai mare, atât în rândul concurenţilor, cât şi al spectatorilor. Festivalul are patru secțiuni: Solişti vocali, Solişti instrumentişti, Tarafuri tradiţionale și Formaţii de dansuri populare.

Condițiile de participare

Câştigătorii trofeului şi ai locului I din ultimii trei ani nu au voie să participe în concurs, prestaţia lor putând fi doar în afara concursului.

Vârsta de participare este între 12 şi 25 de ani. Soliştii vocali vor interpreta două piese din repertoriul gorjenesc (doină, baladă, horă, sârbă etc.), din care una fără acompaniament orchestral. Acompaniamentul este asigurat de orchestra Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului“. Pentru înscriere şi preselecţie, participanţii sunt rugaţi să se prezinte la ora 13.00.

Evoluţia scenică a soliştilor vocali şi instrumentişti nu va depăşi 6 (şase) minute. Formaţiile de dansuri vor respecta condiţiile de repertoriu – obligatoriu gorjenesc şi de durată (minimum 5-6 minute).

Acompaniamentul va fi asigurat de fiecare formaţie. Pentru formaţiile de dansuri vor fi respectate aceleaşi condiţii de vârstă. Tarafurile vor avea în componenţă maximum 12 persoane, cu repertoriu gorjenesc, dar să nu depăşească 6 (şase) minute de evoluţie scenică, cu instrumentele tradiţionale (fără electronice).

Premiile acordate

Se acordă premii pentru fiecare secţiune de concurs, după cum urmează: pentru solişti vocali: Premiul I – 200 de lei, Premiul II – 150 de lei, Premiul III – 100 de lei, Menţiune – 100 de lei; Pentru solişti instrumentişti: Premiul I – 200 lei, Premiul II – 150 de lei, Premiul III – 100 de lei, Menţiune -100 de lei.

Pentru formaţiile de dansuri – premii în valoare de 900 de lei; Pentru tarafuri – un singur premiu în valoare de 500 de lei + trofeul festivalului.

În funcţie de valoarea evoluţiei scenice, se vor mai acorda menţiuni, constând în diplome. Premiile, în valoare totală de 2.500 de lei, la toate secţiunile, vor fi acordate de Consiliul Judeţean Gorj, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Festivalul se desfăşoară pe scena în aer liber din Godineşti.
Juriul va fi alcătuit din specialişti pe domenii şi din reprezentanţii organizatorilor. Programul festivalului include și recitaluri ale unor interpreţi de seamă ai cântecului popular românesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS