30.1 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMinerii și energeticienii mărşăluiesc astăzi prin Bucureşti

Minerii și energeticienii mărşăluiesc astăzi prin Bucureşti

Marșul minerilor și energeticienilor din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) a ajuns ieri la intrarea în București. Peste o sută de persoane au mărşăluit pe toată durata zilei de ieri înspre intrarea din partea de nord a Capitalei, protestând pentru salvarea Complexului Energetic Oltenia şi protejarea celor 15.000 de locuri de muncă şi siguranţa Sistemului Energetic Naţional. Astăzi, între orele 9.00 și 11.00, este programat un marș cu sute de persoane pe străzile din București, iar între orele 11.00 și 14.00, o pichetare și miting, în fața sediului guvernului. De asemenea, la ora 12.00, o delegație de sindicaliști a fost invitată să discute cu vicepriministrul Costin Borc, ministrul economiei și comerțului. Ieri s-au alăturat protestatarilor sindicaliști din cadrul Sindicatului „Muntele“, din Complexul Energetic Hunedoara, în frunte cu președintele Petre Nica.

Vor garanţii din partea guvernului

O delegaţie a sindicaliştilor s-a întâlnit deja, la sfârşitul săptămânii trecute, cu secretarul de stat în Ministerul Energiei, Corina Popescu. Discuţiile nu au condus la semnarea vreunei înţelegeri, cu toate că reprezentanta ministerului ar fi garantat soluţionarea unor probleme ridicate de protestatari. Astăzi, liderii de sindicat ar fi dorit să poarte discuţii cu premierul Dacian Cioloş, căruia să îi înmâneze un memorandum cu problemele Complexului Energetic Oltenia şi ale Sistemului Energetic Naţional, însă şeful executivului a decis să îl trimită la negocieri pe vicepremierul Borc. La discuţii va fi prezent şi liderul Sindicatului „Muntele“ din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, la compania amintită problemele fiind mult mai grave decât la Complexul Energetic Oltenia. De alt­fel, societatea producătoare de energie electrică din Hunedoara se află în insolvenţă şi sunt şanse mici de redresare, având în vedere nivelul ridicat al datoriilor.

Vor să dea afară 2.000 de angajaţi

La Complexul Energetic Oltenia, 7.000 de salariaţi se află în şomaj tehnic pe lunile aprilie şi mai, iar vânzările de energie electrică au scăzut masiv, raportat la începutul anului, respectiv lunile ianuarie şi februarie. Energia produsă pe cărbune nu mai are piaţă de desfacere, având în vedere că în sistem este preluată cu prioritate energia regenerabilă şi chiar s-a ajuns la import de energie de pe pieţele interconectate, pentru a acoperi necesarul de curent electric în partea de vest a ţării. În tot acest timp, grupurile energetice de la Complexul Energetic Oltenia sunt oprite, iar minerii şi energeticienii sunt trimişi în şomaj tehnic. Mai mult decât atât, conducerea companiei vrea să disponibilizeze peste 2.000 de salariaţi, doar 400 dintre aceştia mai având o perioadă foarte scurtă de timp până să devină pensionari cu acte în regulă. Şi sindicatele, şi administraţia au admis faptul că este nevoie totuşi de un plan de eficientizare a activităţii, însă Laurenţiu Ciobotărică, managerul interimar al CEO, întârzie să îl pună în aplicare, fapt ce i-a atras, săptămâna trecută, criticile conducerii Ministerului Energiei, principalul acţionar al companiei, cu peste 77%.

Administraţia a raportat profit pe primul trimestru

În replică la criticile acţionarului principal, administraţia Complexului Energetic Oltenia a lăsat să se înţeleagă faptul că primul trimestru al acestui an s-a încheiat cu un profit de 100 de milioane de lei. Cu toate acestea, lunile aprilie şi mai înseamnă şomaj tehnic şi vânzări slabe de energie electrică. Trebuie amintit şi faptul că pe anii 2014 şi 2015 societatea din Oltenia a înregistrat pierderi de 700, respectiv 900 de milioane de lei. Administraţia nu a publicat însă oficial situaţia economică a anului trecut. Minerii şi energeticienii nu văd cu ochi buni tot ce se întâmplă pe piaţa de energie şi în ceea ce priveşte managementul firmei la care lucrează. În anii 1990, la termocentralele şi în mineritul din Oltenia lucrau peste 70.000 de persoane, pentru ca în prezent să mai fie doar 15.000 de angajaţi. Şi această cifră s-ar putea diminua, având în vedere planul de disponibilizare colectivă a 2.000 de persoane.
Program de plecări voluntare

Trebuie precizat că şefii Complexului Energetic Oltenia au încercat să le propună angajaţilor să plece de bună voie, oferindu-le până la şase salarii compensatorii (pentru minimum zece ani vechime), adică un total de 21.000 de lei, însă mai puțin de 100 de persoane au depus cereri în luna martie. Programul de primire a cererilor de plecări voluntare a fost prelungit şi în luna aprilie. Un program de acordare a unui venit de completare sau a unui număr mai mare de salarii compensatorii ar putea creşte cifra celor care vor pleca voluntar din Complexul Energetic Oltenia.
Potrivit sindicatelor, o soluţie pentru problemele termocentralelor pe cărbune şi a carierelor de lignit ar fi realizarea unui mix energetic, însă Hidroelectrica se află în continuare în insolvenţă. În luna iunie, expiră însă perioada maximă legală de menţinere în insolvenţă a Hidroelectrică, însă rămâne de văzut ce vor decide judecătorii. La nivel guvernamental nu a fost întreprins nimic din punct de vedere birocratic pentru realizarea unui mix energetic şi nici pentru reglementarea preţului pe megawat. Acesta a scăzut chiar la 120 de lei la producător, însă populaţia îl plăteşte cu 600 de lei, ca urmare a taxelor aplicate de companiile de distribuţie şi a altor taxe din sistem.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS