19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii cu dizabilităţi circulă de zeci de mii de lei pe lună cu trenul

Doljenii cu dizabilităţi circulă de zeci de mii de lei pe lună cu trenul

1.094 de doljeni, persoane cu dizabilităţi grave, asistenţii personali şi însoţitorii acestora, au călătorit într-o singură lună cu trenul în oraşe precum Braşov, Cluj, Iaşi, Bucureşti, Galaţi, Timişoara. Decontul făcut de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj în luna mai se ridică la 60.976 de lei. În Dolj, nici o firmă de transport interurban auto nu este interesată să transporte persoanele cu dizabilităţi.

De ani de zile încearcă reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj să încheie convenţii cu marile firme de transport auto – interurban pentru a permite persoanelor cu handicap din judeţ să călătorească gratuit pe baza tichetelor de călătorie acordate de stat. În fiecare an însă, potrivit reprezentanţilor instituţiei amintite, invitaţiile oficiale trimise transportatorilor sunt ignorate.
„Nu au venit nici măcar la discuţii, dar să încheie o convenţie. În prezent, asigurăm doar gratuitate pentru transportul feroviar prin cele două firme: CFR Călători şi Regio“, a menţionat Nicoleta Buldur, şef Serviciu Evidenţă şi Plată Prestaţii Sociale din cadrul DGASPC Dolj.

Tichetele de călătorie pentru persoanele cu handicap au gratuitate 100%

În primele şase luni ale acestui an, 2.595 de doljeni, persoane cu handicap şi reprezentanţii legali ai acestora, au primit 18.545 de tichete pentru transportul feroviar. Acest drept îl au cei încadraţi în grad de handicap grav şi accentuat şi însoţitorii acestora/asistenţii personali. Dacă certificatul de încadrare în grad de handicap are valabilitate un an, gradul I, cu asistent personal, sau gradul I, cu însoţitor, pot primi 12 tichete persoanele cu dizabilităţi şi alte 12 tichete asistenţii personali (un tichet pentru fiecare lună, n.r.). Fiecare transportator trimite lunar la DGASPC Dolj decontul pentru luna anterioară. Pe luna mai, de exemplu, factura pentru decontul călătoriilor persoanelor cu dizabilităţi din Dolj a ajuns la suma de 60.976 de lei.
„Dintre cei care au profitat de tichetele primite şi au călătorit de exemplu în luna mai sunt: 861 de titulari (persoane cu handicap), 79 de asistenţi personali, 154 de însoţitori. Legea spune clar că însoţitorul nu poate circula niciodată fără persoana cu dizabilităţi, pe când asistentul personal poate circula şi singur“, a spus Nicoleta Buldur.
Tichetele se acordă pe an calendaristic, în funcţie de încadrarea în grad de handicap şi de valabilitatea certificatului. Este foarte important însă ca şi actele de identitate să fie valabile, altfel persoana cu handicap este suspendată de la plată până în momentul în care îşi reînnoieşte documentele de identitate şi pierde astfel şi tichetele de călătorie pentru acea perioadă. Tichetele de călătorie pentru transport feroviar se acordă atât prin DGASPC Dolj, cât şi prin Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj.
„Direcţia începe distribuirea acestora după 15 ianuarie, în timp ce Casa Judeţeană de Pensii le acordă pensionarilor împreună cu cuponul din luna decembrie a anului anterior. Pentru a-şi ridica tichetele de la noi, persoana cu handicap trebuie să facă dovadă că nu a primit tichetele de călătorie şi de la Casa de Pensii. Dovadă se face prin prezentarea cuponului de pensie din luna decembrie care are alt format pentru persoanele cu handicap care beneficiază şi de pensie sau printr-o adeverinţă solicitată de la casa de pensii în care să se specifice că nu a intrat în posesia tichetelor de călătorie pentru transportul interurban. Diferenţa dintre tichetele noastre şi cele acordate de casa de pensii este semnificativă, având în vedere că cele luate de la Pensii au reducere de 50% şi sunt în limita a şase bilete reduse, iar cele oferite de noi oferă gratuitate 100% şi are valabilitate pentru transportul dus-întors la clasa a II-a“, a adăugat Nicoleta Buldur. În cazul în care persoana cu handicap doreşte să călătorească cu un tren de clasă superioară, diferenţa de cost o suportă din propriul buzunar.

Persoanele cu handicap grav şi accentuat nu pot cumula mai multe facilităţi

Având în vedere că facilitatea este extrem de ofertantă, au existat situaţii când persoanele cu handicap au solicitat tichetele gratuite de călătorie, pe care însă le-au înstrăinat. Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Evidenţă şi Plată Prestaţii Sociale din cadrul DGASPC Dolj, au existat chiar şi situaţii când doljenii cu handicap au solicitat tichete atât de la Casa de Pensii, cât şi de la instituţia care acordă toate drepturile persoanelor cu handicap. „Deţinem însă o bază de date extrem de bine pusă la punct, realizată chiar de noi, prin care avem posibilitatea să îi verificăm pe toţi cei pe care îi avem în plată, dar care se află şi în baza de date a Casei de Pensii, în urma solicitărilor făcute pentru obţinerea unui bilet de tratament. Oamenii trebuie să înţeleagă că persoanele cu handicap grav şi accentuat care beneficiază de facilităţi pentru transportul interurban pe calea ferată, auto sau fluvial, atât în baza Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cât şi potrivit altor prevederi legale, nu pot cumula aceste facilităţi“, a declarat Nicoleta Buldur.

Doar cu legitimaţia de handicap nu pot circula gratuit în Craiova

Pe lângă facilităţile pentru transport interurban, persoanele cu dizabilităţi au dreptul să călătorească gratuit în oraş, însă numai pe baza abonamentului de transport, distribuit de Serviciul de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Craiova.
„Cu legitimaţia pe care o primesc de la noi, care este prevăzută cu fotografie şi date de identificare, doljenii cu dizabilităţi pot călători cu mijloacele de transport în comun de suprafaţă doar pe teritoriul altor oraşe ale ţării. Nu au acces la metrou. Având în vedere că, în fiecare oraş, numărul persoanelor cu dizabilităţi este foarte mari, şi costurile de transport pentru acestea sunt ridicate. Tocmai din acest motiv, pentru transportul urban, primăriile decontează Serviciilor de Asistenţă Socială abonamentele persoanelor cu handicap“, a precizat reprezentantul Serviciului Evidenţă şi Plată Prestaţii Sociale din cadrul DGASPC Dolj.

Statistica persoanelor
cu dizabilităţi din Dolj

În judeţul Dolj, la sfârşitul lunii mai 2014, erau în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului 14.195 de persoane cu handicap neinstituţionalizate care beneficiază de drepturile cuvenite persoanelor cu handicap (copii şi adulţi). Problemele medicale ale doljenilor sunt dintre cele mai diverse, predomină însă numărul celor încadraţi în grad de handicap mintal – 2.834, handicap fizic – 2.654, persoane cu handicap vizual – 2.098, 503 persoane cu handicap auditiv; 2.299 de persoane cu handicap somatic; 1.309 persoane cu handicap psihic; 611 persoane cu handicap asociat; 159 de persoane cu handicap HIV/SIDA; 258 de persoane cu boli rare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS