10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPersonalitatea săptămânii

Personalitatea săptămânii

Constantin Tănase

Constantin Tănase (n. 5 iulie 1880 – d. 29 august 1945) actor de scenă și de vodevil, celebru cupletist român, a fost o figură-cheie în teatrul de revistă românesc.
S-a născut într-o familie modestă (tatăl, Ion Tănase, era laborant de farmacie), într-o casă țărănească din Vaslui, județul Vaslui. A fost un elev mediocru, cele mai mari note fiind la muzică și sport, iar primul contact cu teatrul l-a avut prin frecventarea spectacolelor de la Grădina „Pîrjoala“, unde se juca teatru popular, cu actori precum Zaharia Burienescu și I.D. Ionescu. Acest lucru l-a inspirat în crearea unui grup de teatru de amatori împreună cu prietenii, cu care juca scene din piesele Meșterul Manole, Căpitanul Valter Mărăcineanu sau Constantin Brâncoveanu, prima lor scenă fiind beciul casei. În timp, reprezentațiile s-au mutat în hambar și chiar în poiată.
Prima experiență profesională ca actor a fost în cadrul trupei de teatru de limba idiș condusă de Mordechai Segalescu: aveau nevoie de un actor pentru un spectacol în Vaslui și a fost ales tânărul Tănase, care era deja nelipsit de la repetiții. În 1896 termina gimnaziul și, în ciuda dorinței sale de a deveni actor, s-a înscris la Liceul Militar din Iași, unde a fost respins la examenul medical, singura probă unde nu-și făcuse griji, în favoarea unui fiu de colonel. Dezamăgit, s-a îndreptat către Brăila, unde a frecventat o scurtă perioadă Liceul „Nicolae Bălcescu“, la care însă a fost nevoit să renunțe după câteva săptămâni din lipsă de bani.
Ziua de 14 octombrie 1899 îl găsește în București, unde s-a înrolat voluntar la Regimentul 1 Geniu București. După efectuarea stagiului militar s-a înscris la cursurile Conservatorului de Artă Dramatică, de unde a absolvit în 1905.
În 1919 a pus bazele trupei de teatru Cărăbuș în București, împreună cu care urma să creeze o tradiție de teatru de cabaret/ revistă pe parcursul următorilor 20 de ani, tradiție prezentă și astăzi, mai ales la Teatrul de revistă „Constantin Tănase“, care funcționează încă la adresa fostului „Cărăbuș“ pe Calea Victoriei, 33-35, în inima Bucureștiului.
Împreună cu „Cărăbuș“ a făcut numeroase turnee prin țară, și cel puțin un turneu în Turcia. Tănase a jucat, de asemenea, și la Paris. La „Cărăbuș“, Tănase lansează carierele a numeroși artiști, mai ales Maria Tănase și Horia Șerbănescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS