16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTânără mămică, la graniţa dintre viaţă şi moarte

Tânără mămică, la graniţa dintre viaţă şi moarte

Adriana Buzatu a născut o fetiţă la Spitalul „Filantropia“ din Craiova, iar după cinci zile a fost transferată în stare foarte gravă
la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Familia îi acuză de malpraxis pe medicii care au asistat-o pe tânără la naştere

Familia unei tinere de 26 de ani din comuna doljeană Coşoveni trece în aceste zile printr-o adevărată dramă. De zece zile, rudele femeii stau pe culoarul din faţa Secţiei de terapie intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova în aşteptarea unui răspuns din partea medicilor, a unui diagnostic precis. Timpul trece greu, iar neliniştea li se citeşte pe feţe. Adriana Buzatu a născut pe 21 ianuarie, la Maternitatea Spitalului „Filantropia“, prin cezariană, o fetiţă şi nimic nu lăsa să se întrevadă ceea ce avea să urmeze. Copilul a fost sănătos, iar mămica, de 26 de ani, aflată la a doua naştere, în decurs de trei ani, a rămas internată în spital.
Drama a început la trei zile după naştere, când Adriana Buzatu a început să se simtă tot mai rău. „La început am vorbit cu ea, dar în momentul în care nu a mai răspus la telefon ne-am îngrijorat. Am mers la ea şi era vânătă la faţă, spunea că abia mai poate să respire. Am întrebat ce are, dar nimeni nu a ştiut să ne spună. Ziceau că ni se pare că e vânătă, că e din cauza luminii. Am întrebat şi de ce nu poate să respire. Ştiţi ce mi-a răspuns o asistentă? «Ce vreţi, domn’e, să respir eu în locul ei!» Nu se poate aşa ceva! Am cumpărat medicamente, nu am zis nimic, dar ei ce au făcut pentru ea? Nimic“, povesteşte Marian Ionescu, tatăl tinerei. Acesta susţine că a insistat ca fiica sa să fie transferată la Bucureşti, dar medicii de la spital au refuzat. „I-am implorat să ne lase să o ducem la alt spital, dar nu au fost de acord. Au spus că ar avea gripă porcină“, adaugă tatăl. El acuză de malpraxis personalul medical de la „Filantropia“, începând cu doctor Lucreţia Păun, cea care a făcut operaţia de cezariană, mai ales că „fata mea făcuse toate analizele în urmă cu zece zile şi au ieşit foarte bune“.

Prognostic rezervat din partea medicilor

Abia după ce au văzut că situaţia pacientei de 26 de ani se agravează, medicii de la „Filantropia“ au sunat la SMURD şi tânăra a fost adusă de urgenţă, în stare foarte gravă, la Spitalul Judeţean, pe 26 ianuarie. În prezent, femeia se zbate între viaţă și moarte într-un salon de la ATI, iar medicii se luptă pentru a o salva. „Este vorba de o lehuză de cinci zile, a cărei stare s-a agravat progresiv. În prezent, starea ei este extrem de gravă. Pacienta este intubată, prezintă o insuficienţă organică multiplă, este inconştientă şi ventilată mecanic, iar starea sa ne conduce către un prognostic extrem de rezervat“, susţine purtătorul de cuvânt al SCJU Craiova, dr. Cristina Geormăneanu.
Până duminică seară, familia Adrianei Buzatu nu reuşise să obţină informaţii despre starea tinerei. „De nouă zile nu ne spune nimeni nimic. Stăm aici zi şi noapte ca să aflăm un diagnostic. De trei zile, insistăm să o trimită la Bucureşti cu elicopterul. Ni se spune că nu este transferabilă, dar nu ne-au dat un diagnostic clar. Le-am cerut şi rezultatele analizelor, ca să le trimitem prin fax la București, dar nimic. De pe 28 ianuarie o ţin sedată“, spunea, duminică seară, Dorel Sandu, naşul tinerei. Pentru că aflaseră că femeia făcuse şi un stop cardio-respirator, familia a luat legătura prin telefon cu secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat. „Am vorbit cu el, i-am zis că aici nu ne spune nimeni nimic, mi-a răspuns că se va interesa de caz, va vedea dacă poate fi adusă la Bucureşti, şi, la scurt timp, am fost chemaţi înăuntru. Au trezit-o pe fată, ne-a recunoscut pe toţi, a cerut şi apă. Apoi au sedat-o iar. Acum ne-au spus de o insuficienţă respiratorie, de o infecţie septică şi de o insuficienţă renală. Nu ştim ce să mai credem“, a dezvăluit Dorel Sandu.
„De când a sunat domnul Arafat, situaţia s-a schimbat. Sunt permanent trei medici în preajma ei şi sunt şi mai comunicativi cu noi. Pe mine m-au chemat şi astăzi (ieri – n.r.) înăutru, dar doctora care s-a ocupat de ea s-a plâns de presiunea care se pune pe acest caz şi de faptul că ea face tot posibilul să o salveze. Chiar i-a cumpărat personal nişte medicamente de ultimă generaţie, de la Sofia. Nu ştiu însă de ce e supărată, pentru că noi nu am spus nimic rău de medicii de aici, doar că nu ne-au informat ce are soţia mea. Iar medicamente, chiar nu am cumpărat nimic“, a spus şi soţul tinerei, Georgel Buzatu.

„Se face tot ce este ştiinţific posibil“

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, conf. dr. Florin Petrescu, afirmă că medicii care se ocupă de Adriana Buzatu fac tot ce este ştiinţific posibil să-i salveze viaţa. „Pacienta a fost adusă la noi cu fenomen de insuficienţă respiratorie severă, în stare foarte gravă. A fost internată la Terapie Intensivă, însă această situaţie de insuficienţă respiratorie a dus şi la o scădere a presiunii oxigenului, iar saturaţia în oxigen scăzută, de 60-61%, cumulată cu insuficienţa respiratorie, necesită o intervenţie de urgenţă şi terapie intensivă. La pacientă s-a efectuat o sedare şi o curarizare, pentru că se întâmpina o rezistenţă la ventilaţie, obţinându-se un rezultat de ameliorare a situaţiei şi a saturaţiei de oxigen, care a urcat la valori acceptabile. În acest moment, s-a trecut în etapa de gravitate iniţială, dar s-au continuat investigaţiile şi s-au efectuat dozări speciale pentru fenomenele tromboembolice. S-au efectuat tratamente moderne, cu medicamente de ultimă generaţie, care stabilizează aceste cazuri“, a explicat dr. Florin Petrescu.
Acesta a mai precizat că la pacientă s-a luat în calcul şi existenţa unei stări septice şi că infecţia cu virusul gripal AH1N1 nu a fost confirmată. „Medicii acordă o importanţă deosebită acestui caz şi fac tot ce este ştiinţific posibil pentru a salva viaţa pacientei“, a mai spus managerul Petrescu. În ceea ce priveşte solicitările familiei legate de transferul la Bucureşti, Florin Petrescu a afirmat că decizia aparţine medicilor care tratează pacienta, dar că, fiind ventilată mecanic, acest lucru ar putea constitui un impediment: „Ventilaţia se face în condiţii de sedare şi curarizare cum sunt la noi, în care se poate interveni în situaţia în care apar şi alte complicaţii“.

Spitalul „Filantropia“ se disculpă

În faţa acuzelor venite din partea familiei pacientei, conducerea Spitalului „Filantropia“ nu a avut prea multe de spus. Purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, dr. Mădălina Enăchescu, a prezentat evoluţia cazului până când starea pacientei s-a agravat, fără să ofere şi cauza pentru care s-a ajuns aici. „Pacienta a fost internată pe 21 ianuarie, la ora 8.00, cu sarcină în 34 de săptămâni, uter cicatricial cu serclaj. La ora 9.25, s-a practicat operaţia cezariană de urgenţă cu rahianestezie pentru suferinţă fetală acută necontrolată medicamentos, uter cicatricial, iminenţă de ruptură uterină. S-a extras un făt de sex feminin cu greutate de 2.040 g, Apgar 8. Sub tratament antibiotic, anticoaugulant şi reechilibrare hidroelectrolitică, evoluţia a fost favorabilă până pe 26 ianuarie, când starea pacientei s-a deteriorat brusc. A fost anunţată garda şi pacienta a fost transferată prin serviciul SMURD în Clinica ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova“, a fost răspunsul oferit de „Filantropia“.

Medicamente trimise de urgenţă de la Bucureşti

Naşul tinerei internate, Dorel Sandu, ne-a precizat aseară că Spitalul Judeţean a primit pentru acest caz medicamente în valoare de 10.000 de lei, cu aprobare directă de la minister. „Unul dintre doctorii care o tratează mi-a spus că de la Bucureşti s-au trimis nişte medicamente foarte scumpe, de vreo 10.000 de lei, special pentru acest caz, cu aprobarea directă a domnului Arafat“, a dezvăluit Dorel Sandu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS