32.8 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024

Scurte ştiri

Lectorat Francez la Universitatea din Craiova
Universitatea din Craiova va semna luni un protocol de colaborare cu Ambasada Franţei şi Agenţia Universitară a Francofoniei în vederea deschiderii Lectoratului Francez din cadrul instituţiei. Iniţiat de Universitatea din Craiova, proiectul de redeschidere a Lectoratului Francez este realizat prin parteneriatul dintre cele trei instituţii, urmând ca „modelul Craiova“ să fie aplicat şi de alte universităţi româneşti. Semnarea protocolului va avea loc la Casa Universitarilor, la ora 13.00, în prezenţa prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova, a invitaţilor Stanislas Pierret, consilier de cooperare la Ambasada Franţei în România, şi Abderrahmane Rida, director al Biroului Europa Centrală şi Orientală de la Agenţia Universitară a Francofoniei, precum și a altor invitaţi cu rezultate deosebite în promovarea valorilor francofoniei în zona Olteniei. La ora 15.00, invitaţii vor putea asista la un concert de muzică clasică susţinut de studenţii Departamentului de Arte de la Facultatea de Litere, clasa asist. univ. Diana Ţugui, la pian asist. univ. Ivona Hristescu.

Ziua Porţilor Deschise la Muzeul Olteniei
Muzeul Olteniei Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj organizează sâmbătă Ziua Porţilor Deschise Secţia Istorie-Arheologie a muzeului. Evenimentul se va desfăşura între orele 9.00 şi 17.00, interval în care publicul va putea vizita clădirea recent renovată a secţiei de istorie şi arheologie, situată pe strada Madona Dudu nr. 14, vizavi de Biserica Madona Dudu. Vizitatorii vor avea ocazia să admire elementele de arhitectură restaurate ale spaţiilor interioare, dar şi să aprecieze echipamentele moderne care vor contribui la conservarea patrimoniului cultural. În sala C.S. Nicolăescu-Plopşor va fi prezentată o fotoexpoziţie în care imaginile vor ilustra procesul de renovare a clădirii. Publicul va putea admira şi câteva fotografii sugestive referitoare la viitoarea expoziţie permanentă care va fi găzduită de această clădire monument istoric.

Artiştii craioveni, pe scena de la varna
Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova participă pe 9 iunie, cu spectacolul „O furtună“, după William Shakespeare, în regia lui Silviu Purcărete, la a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Varna. Acesta se organizează anual, în luna iunie, și este cel mai mare eveniment teatral din Bulgaria, făcând parte dintr-un eveniment de amploare, „Varna Summer“, un festival al artelor. Scopul său este să prezinte principalele tendințe din practica teatrală bulgară și internațională și să creeze un spațiu al dialogului, schimbului și pieței interculturale. Programul este gândit ca un mozaic de module. Selecția bulgară se concentrează pe dezvoltarea teatrală locală și conține cele mai bune producții ale sezonului actual. Secțiunea internațională, unde participă teatre din Anglia, Rusia, Germania, Austria, Suedia, Polonia, Belgia, își propune să prezinte o serie de procese inovatoare, de ultimă oră, din teatru, dans contemporan și performance. Festivalul mai cuprinde și alte evenimente paralele: concerte, ateliere, expoziții, întâlniri și discuții.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS