17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevii doljeni încep să uite de chiul

Elevii doljeni încep să uite de chiul

Cu toate că, în ultimii ani, elevii doljeni au acumulat foarte multe absenţe, tendinţa este de scădere a numărului acestora, mai ales că, potrivit unui proiect de lege, elevii care cumulează într-o lună mai mult de 20 de absenţe nemotivate ar putea pierde, pentru luna următoare, dreptul la alocaţie.

În ultimii ani, elevii doljeni din învăţământul preuniversitar de stat au acumulat peste opt milioane de absenţe. Cu toate că numărul acestora este extrem de mare, făcând o medie, se observă că, în ultimii ani, fiecare elev a pierdut, motivat sau nemotivat, între 26 şi 27 de ore în fiecare an, adică, după caz, până într-o săptămână de şcoală.
„În urma analizei situaţiei centralizate la nivelul fiecărei şcoli a numărului absenţelor înregistrate de elevi în ultimii trei ani şcolari încheiaţi şi pe perioada parcursă pe primul semestru, până în pragul sărbătorilor de iarnă, se constată o scădere a procentajului absenţelor per elev. În anul şcolar 2007-2008, s-au înregistrat în medie 27,41 absenţe/elev, în 2008-2009 – 27,53 absenţe/elev, iar în 2009-2010 – 26 absenţe/elev“, a declarat prof. Cătălin Spiridon, inspector şcolar pentru implementarea descentralizării dnstituţionale.
Acesta a explicat că, în lunile septembrie-decembrie 2011, elevii au lipsit de la şcoală în medie 11,87 ore/elev, mult mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului şcolar anterior.
„Faptul că în ultimii ani se înregistrează un procentaj în uşoară scădere a absenţelor per elev poate fi urmarea faptului că elevii sunt mai preocupaţi de şcoală, că familia e mai aproape de procesul instructiv-educativ şi de formarea copiilor pentru societate şi de faptul că populaţia şcolară e în scădere, astfel că cei care sunt acum în şcoală sunt mai preocupaţi de propria formare“, a adăugat Cătălin Spiridon.

Elevii Şcolii nr. 2 au cel mai mic număr de absenţe din judeţ

La nivelul judeţului, elevii cu cel mai mic număr de ore de curs pierdute sunt elevii de la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 2 „Traian“ (1,56 absenţe/elev), urmaţi de cei de la Şcoala nr. 39 (1,86 absenţe/elev) şi de Şcoala nr. 23 (2,96 absenţe/elev). La liceu, cele mai puţine absenţe au fost înregistrate de elevii Colegiului Naţional (CN) „Elena Cuza“ (2,6 absenţe/elev), de elevii CN „Fraţii Buzeşti“ (4,6 absenţe/elev) şi de elevii de la CN „Carol I“ (6 absenţe/elev).

„Cel mai mare număr de absenţe a fost înregistrat la GS «Traian Demetrescu»“

De partea cealaltă, cel mai mare număr de absenţe se înregistrează la grupurile şcolare unde există un procentaj ridicat al absenţelor datorat, în mare parte, modului în care elevii sunt repartizaţi în învăţământul liceal, dar şi faptului că mulţi dintre cei care urmează cursurile acestora provin din mediul rural, din familii cu posibilităţi financiare reduse.
„În anul acesta şcolar, cel mai mare număr de absenţe per elev a fost înregistrat la GS «Traian Demetrescu» (26,88 absenţe/elev), urmat de Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii «Constantin Brâncuşi» (26,6 absenţe/elev) şi de GS Transporturi Auto (26,27 absenţe/elev)“, a declarat Cătălin Spiridon.
Acesta a atras atenţia asupra numărului de ore pe care elevii şcolilor generale nu le-au frecventat (în medie 30 absenţe/elev). Acest lucru denotă o scădere a interesului pe care elevii de nivel gimnazial îl au pentru educaţia oferită în sistemul de învăţământ preuniversitar.

Numărul absenţelor ar putea scădea

În anii şcolari următori, numărul absenţelor ar putea cunoaşte o scădere, mai ales că Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, puse vineri în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prevăd ca familiile care au în întreţinere copii de vârstă şcolară beneficiază de alocaţie doar în cazul în care copiii frecventează fără întrerupere cursurile unei forme de învăţământ şi nu înregistrează absenţe nejustificate în cursul unui semestru care să conducă la scăderea notei la purtare la 8.00. Altfel spus, elevii care cumulează într-o lună mai mult de 20 de absenţe nemotivate ar putea pierde, pentru luna următoare, dreptul la alocaţie.
„Măsurile impuse prin programele guvernamentale cum ar fi «Bani de liceu», care-i condiţionează la maximum 40 de absenţe (în momentul în care fac 40 de absenţe nemotivate sau 20 de absenţe per semestru pierd aceşti bani), precum şi faptul că alocaţia va fi condiţionată de absenţele pe care elevul le înregistrează determină familia la o mai bună şi atentă supraveghere a elevilor în timpul pe care aceştia ar trebui să-l petreacă la şcoală“, a precizat Cătălin Spiridon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII