19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalInfracţiunea recunoscută e cu o treime iertată

Infracţiunea recunoscută e cu o treime iertată

Zeci de dosare penale s-au soluţionat la foc automat la Judecătoria Craiova, instanţa pronunţând sentinţele încă de la primul termen în cazul infractorilor care au pledat vinovaţi.

Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, numită şi Legea micii reforme în justiţie, începe să-şi facă simţite efectele: în cursul ultimelor două luni, zeci de procese penale aflate pe rolul Judecătoriei Craiova s-au soluţionat la primul termen.

Soluţionare la primul termen

Unul dintre cele mai mari beneficii pe care le au infractorii în baza Legii micii reforme în justiţie îl reprezintă reducerea pedepsei în cazul recunoaşterii faptei.
„Până la începerea cercetării judecătoreşti, inculpatul poate declara personal sau prin înscris autentic că recunoaşte săvârşirea faptelor reţinute în actul de sesizare a instanţei şi solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală. (…) Instanţa va pronunţa condamnarea inculpatului, care beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii, şi de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei amenzii“, se arată în  art. 320 indice 1, proaspăt introdus în Codul de Procedură Penală prin noua lege.
„Din luna noiembrie 2010, când a intrat în vigoare noua lege, şi până la sfârşitul lunii decembrie au fost soluţionate la Judecătoria Craiova 99 de dosare penale. În 29 dintre aceste cauze, dosarele au fost soluţionate chiar de la primul termen de judecată, aplicându-se noua reglementare privind pe inculpaţii care şi-au recunoscut faptele pentru care fuseseră trimişi în judecată“, a precizat judecătoarea Cristina Crăciunoiu, purtător de cuvânt al Judecătoriei Craiova.

Violator cu pedeapsă redusă

Raportând numărul dosarelor soluţionate pe această cale la numărul celor trimişi în judecată în perioada amintită, mai mult de jumătate dintre dosare au fost finalizate rapid, la un singur termen de judecată, şi nu în câţiva ani, cât ar fi durat în mod normal aceste procese. În plus, s-au economisit şi sume importante care ar fi fost cheltuite pe avocaţi, experţi, martori etc. Principalii beneficiari ai noilor reglementări sunt însă infractorii, care primesc pedepse mai mici.
„Majoritatea dosarelor soluţionate prin noua procedură vizează săvârşirea unor infracţiuni de furt, conducere fără permis sau sub influenţa alcoolului. Există însă şi cauze mai complexe, cum ar fi un dosar de viol, soluţionat tot la primul termen de judecată“, a explicat judecătoarea Cristina Crăciunoiu.
Violatorul care şi-a recunoscut fapta şi a beneficiat astfel de clemenţa judecătorilor se numeşte Nicolae Bîrnoiu şi a fost trimis în judecată pe 11 noiembrie 2010 pentru violarea unei bătrâne din judeţul Dolj, faptă săvârşită pe 18 noiembrie 2008. Primul termen al procesului, fixat pe 2 decembrie 2010, a fost şi ultimul. Bîrnoiu şi-a recunoscut fapta, iar judecătorii au apreciat această atitudine. Pedeapsa prevăzută de lege în mod normal era închisoarea de la trei la zece ani, însă, prin recunoaştere, limitele au scăzut cu o treime. Apreciind că infractorul ar fi meritat cam cinci ani de puşcărie, judecătorii i-au dat, pe noua lege, doar trei ani de închisoare, cu executare în detenţie.

O şansă pentru Rommel

Reducerea de pedeapsă pentru cei care îşi recunosc faptele pentru care au fost trimişi în judecată nu se aplică în cazul infracţiunilor pedepsite cu detenţiune pe viaţă (cum ar fi, spre exemplu, omorul deosebit de grav). Acuzat de omor calificat, faptă pentru care pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani, Rommel Voicu, ucigaşul lui Andrei Goreci, ar putea beneficia de prevederile noii legi. Dacă la primul termen de judecată îşi va recunoaşte vinovăţia, ar putea primi o sancţiune redusă cu o treime, adică între 10 şi 16 ani de închisoare.
De reducere ar putea beneficia şi Ovidiu Florin Dumitru, fostul purtător de cuvânt al Tribunalului Olt, trimis în judecată la sfârşitul anului trecut pentru trafic de influenţă. El a recunoscut şi în faţa procurorilor DNA Craiova că a pretins şi primit 15.000 de euro de la o persoană pentru a-i facilita angajarea în magistratură. Dacă va recunoaşte şi în faţa instanţei, inculpatul s-ar putea alege chiar cu o pedeapsă sub doi ani de închisoare, având în vedere că el a restituit şi prejudiciul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS