16.2 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBucurii şi nemulţumiri în prima zi de şcoală

Bucurii şi nemulţumiri în prima zi de şcoală

103.748 de preşcolari şi elevi din judeţul Dolj au început ieri cursurile. Prima zi de şcoală a fost lipsită de festivităţi speciale. După discursul managerului unităţii de învăţământ şi al reprezentanţilor inspectoratului şcolar, elevii au fost poftiţi în clase. Prichindeii care au păşit în clasa I au fost întâmpinaţi de învăţătoare cu surprize, iar pe bănci au găsit abecedarul şi matematica…

Şcoala a început în zi de 13 septembrie, în „anul calităţii“ în învăţământ, aşa cum menţionează Ministerul Educaţiei, prin reprezentanţii în teritoriu. Potrivit inspectorilor doljeni, 83% din elevii din judeţ învaţă în şcoli autorizate, în care predau 6.500 de dascăli titulari, 659 de suplinitori, 18 profesori pensionari şi 15 cadre fără studii superioare, necalificate. Cu 504 dascăli mai puţini faţă de anul trecut, nouă şcoli închise definitiv şi alte 39 date în conservare, noul an şcolar se anunţă plin de provocări şi de schimbări majore, existând deja ameninţări de proteste sau greve. În Dolj, 488 de locuri au rămas neocupate la unităţile de învăţământ liceale de zi şi 107 la seral şi frecvenţă redusă. Cele mai multe clase rămase libere sunt la Grupul Şcolar Electroputere şi la Grupul Şcolar Industrial Transporturi Căi Ferate (CFR) Craiova. Tocmai de aceea, o clasă de la CFR va suplimenta planul de şcolarizare de la Pleniţa, unde există încă solicitări din partea absolvenţilor de gimnaziu pentru continuarea studiilor liceale. Dincolo de toate acestea însă, pentru toţi copiii doljeni, ieri a fost o zi plină de emoţii… În învăţământul preşcolar doljean sunt 870 de grupe, cu 18.652 de preşcolari, iar în clasa I au păşit 6.125 de elevi…

Managerii de la „Carol I“ i-au felicitat pe olimpici

Reprezentanţii Colegiului Naţional „Carol I“ din Craiova au hotărât să lase la o parte nemulţumirile salariale şi să îşi aştepte elevii într-un cadru festiv la Teatrul Liric „Elena Teodorini“. La deschiderea oficială a anului şcolar au luat parte reprezentanţi ai ISJ Dolj, ai primăriei, dar şi ai părinţilor şi elevilor. CN „Carol I“ este, conform statisticilor realizate de Intuitext, administrator al site-ului www.admitereliceu.ro, în topul liceelor doljene, urmat de Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ şi de Colegiul Naţional „Elena Cuza“. În discursul managerului unităţii de învăţământ de la „Carol I“ au fost reamintiţi şi felicitaţi elevii care s-au calificat la fazele finale ale olimpiadelor pe discipline, care au adus doar în anul şcolar trecut trei premii I, două premii II, patru premii III şi 29 de menţiuni. „Vă promit că, în ciuda faptului că va fi un an greu, vom demara lucrările de consolidare şi reabilitare a corpului central al Colegiului. Vom readuce la viaţă revistele şi cenaclurile elevilor. Vă promit că o să fiţi plini de mândrie că aţi absolvit această unitate de învăţământ cu tradiţie în ţară“, a spus Dănuţ Mic, managerul CN „Carol I“.

Mickey şi Minnie Mouse i-au vizitat pe boboci

Prichindeii de clasa I, emoţionaţi, cu buchete de flori în mână, însoţiţi de frăţiorii mai mici, de părinţi şi bunici, au păşit apoi în sălile de curs. Intrarea în clasă era decorată cu baloane colorate, iar micuţii erau întâmpinaţi cu flori de către proaspeţii absolvenţi de ciclu primar, foşti elevi ai învăţătoarei care tocmai a preluat o nouă serie. Câte un ou cu surpriză pentru fiecare copil, iar pe bancă, un balon şi un pachet de manuale – abecedar şi matematică – noi-nouţe, mirosind încă a tipar au fost doar câteva din surprizele pregătite de învăţătoarea Georgiana Toma, care a preluat clasa I C la CN „Carol I“. Când micuţii au luat loc în bănci, pe uşa clasei şi-au făcut apariţia şi cele două personaje preferate, Mickey şi Minnie Mouse, care le-au urat copiilor bun venit. Dar, cum era prima zi de şcoală şi pentru personajele de desene animate, acestea şi-au luat la revedere de la elevi şi i-au lăsat în compania învăţătoarei. A venit momentul emoţionant, când pentru prima dată a fost strigat catalogul clasei, moment imortalizat de părinţi şi de bunici cu aparate de fotografiat şi camere de filmat.
Pentru reprezentanţii sindicaliştilor doljeni, prima zi de şcoală a fost însă momentul ideal pentru a anunţa noi proteste sindicale şi chiar greve.

 Noua lege a salarizării

Un profesor debutant cu studii superioare de lungă durată beneficia, conform vechii legi, de un coeficient de bază de 2,10. Noua lege prevede însă în cazul acestuia un coeficient de bază de doar 1,90. Profesorii cu studii superioare de lungă durată şi grad definitiv, cu vechime între 2 şi 6 ani, trec acum de la un coeficient de bază de 2,20 la unul de 1,95. Tot o scădere este prevăzută şi în cazul celor cu vechime de 6-10 ani. Conform vechii legi a salarizării unitare, ei aveau un coeficient maxim de 2,75. Prin noua lege, acesta a fost redus la 2,56. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII