16.2 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal10 la sută dintre companiile româneşti iau în calcul noi angajări

10 la sută dintre companiile româneşti iau în calcul noi angajări

Doar 10% dintre companiile româneşti estimează o creştere a numărului de angajaţi în următorul an, procent în scădere faţă de decembrie 2009, când 12,5% dintre acestea luau în calcul noi angajări, potrivit raportului Deloitte Central Europe Business Sentiment Index (DBSI), publicat joi.

Raportul semnalează scăderi ale încrederii directorilor de companii şi pe alte segmente. 53,3% dintre participanţii români se aşteaptă la creşterea veniturilor din vânzări în următorul an, faţă de 58,3% în luna decembrie, în timp ce 36,7% se gândesc să lanseze noi produse şi servicii în următoarele 12 luni, comparativ cu 50% în sondajul anterior.
În schimb, investiţiile companiilor ar putea creşte, 33,3% dintre participanţi anunţând cheltuieli mai mari pentru echipamente, sisteme IT sau clădiri, faţă de 25% în decembrie.
„Chiar dacă rezultatele nu pun mediul de afaceri românesc într-o lumină prea bună, eu le-aş interpreta ca un semn de prudenţă susţinută din partea companiilor“, spune preşedintele Deloitte România, George Mucibabici.

„Companiile îşi canalizează efortul pentru a depăşi declinul economic“

El subliniază că participanţii se arată la fel de optimişti ca în luna decembrie în ceea ce priveşte termenele de plată a facturilor, estimând în proporţie de 66% că plata datoriilor este realizată într-un număr de zile rezonabil sau chiar foarte bun. De asemenea, cheltuielile de capital sunt estimate să crească.
„Aceste lucruri indică o abordare pragmatică a activităţii de zi cu zi, companiile canalizându-şi eforturile pe aspectul operaţional al afacerilor, pentru a supravieţui şi a depăşi actualul declin economic“, a mai spus Mucibabici.
Companiile sugerează, totodată, că au nevoie de mai mult sprijin guvernamental, în condiţiile în care percepţia lor în ceea ce priveşte regimul reglementărilor s-a deteriorat, numărul răspunsurilor pozitive coborând de la 12,5% la 6,7%.
În general, nivelul încrederii din România a scăzut în primul trimestru comparativ cu trimestrul patru al anului trecut, tendinţă în contradicţie cu cea din statele din Europa Centrală, unde managerii se arată din ce în ce mai optimişti în ceea ce priveşte perspectivele companiilor lor pe termen scurt.
Astfel, raportul arată că oamenii de afaceri din Europa Centrală sunt mai optimişti în privinţa anumitor indicatori-cheie, cum sunt accesul la creditare, veniturile obţinute din vânzări sau cheltuielile de capital efectuate în următoarele 12 luni.
Aceste semne pozitive au contribuit la îmbunătăţirea indicelui principal, care a crescut cu 9,5 puncte, la 109,5 puncte, de la lansarea sa, în septembrie 2009. Indicele reflectă opinia liderilor de afaceri din România, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia şi Croaţia.
„Chiar dacă aşteptările privind perspectivele economiei româneşti se menţin la un nivel similar cu cel din trimestrul patru al anului trecut (46% dintre participanţi şi-au exprimat optimismul, faţă de un procent anterior de 50%), directorii executivi români se arată mai puţin încrezători în privinţa perspectivelor financiare ale companiilor pe care le conduc. Doar 20% dintre ei aşteaptă o ameliorare, faţă de 37,5%, în T4 2009“, se explică în raport.
În mod similar, 53% dintre directorii executivi români consideră că este mai greu sau foarte greu de obţinut credite, nivel apropiat de cel din trimestrul III 2009. În perioada octombrie – decembrie 2009, participanţii din România se arătau mai optimişti, 75% dintre ei considerând creditarea foarte uşor de accesat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS