17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCJ Dolj, târât în judecată pe programul „Cornul şi laptele“

CJ Dolj, târât în judecată pe programul „Cornul şi laptele“

Firmele din programul „Cornul şi laptele“ din judeţul Dolj încasează în continuare bani frumoşi din bugetul public, strângând consiliul judeţean cu uşa, de data aceasta printr-o altă metodă decât contestaţia la CNSC: acţiune în instanţă la Tribunalul Dolj.

Cu aproape două luni în urmă, înainte ca procedura de licitaţie să se încheie oficial, firmele câştigătoare în programul „Cornul şi laptele“ în Dolj au depus contestaţie şi au obligat Consiliul Judeţean (CJ) să deschidă negocieri directe. GdS a arătat la vremea respectivă ce beneficii suplimentare au obţinut firmele Lactido şi Dorna de pe urma blocării licitaţiei, deşi părea că îşi dădeau cu stângul în dreptul contestând o procedură pe care o câştigaseră. La negocieri, cele două firme au cerut preţuri de două ori mai mari decât cele cu care au câştigat licitaţia pentru serviciile de distribuire a produselor lactate şi de panificaţie către şcolile şi grădiniţele doljene. CJ a trebuit să deschidă negocieri directe până când Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) s-ar fi pronunţat cu privire la plângerea depusă. Primul contract prin negociere directă a fost încheiat pe o perioadă de 20 de zile, la preţuri aproape duble. Următorul contract de acest fel, tot în lipsa deciziei de la CNSC, a fost încheiat pentru o perioadă de zece zile, tot la preţuri mai mari decât cele cu care firmele câştigaseră licitaţia.

Proces pe rol la Tribunalul Dolj

De curând, Lactido a găsit altă metodă de blocare a procesului de licitaţie: a dat consiliul judeţean în judecată, potrivit vicepreşedintelui Dan Mogoş, înainte ca CNSC să dea o decizie ca să nu plătească taxa de timbru de 2% din valoarea contractului. În prezent, procesul se află pe rol la Tribunalul Dolj, iar ultima înfăţişare a avut loc luni. „În condiţiile existenţei unei acţiuni în instanţă, CNSC şi-a declinat competenţa în acest caz. Aşteptăm să se pronunţe instanţa de judecată“, a declarat vicepreşedintele Mogoş. Acesta a adăugat că instituţia a cerut un punct de vedere la ANRMAP (Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice), dar răspunsul a fost evaziv. „Procedura de licitaţie nu este încheiată din punct de vedere legal, aşa că noi nu putem deschide altă procedură. Mergem în continuare pe negociere directă, până la pronunţarea instanţei“, a precizat Mogoş. Preţurile practicate de firmele câştigătoare în programul „Cornul şi laptele“ sunt, în continuare, mai mari decât cele cu care acestea au câştigat licitaţia. Întrebat despre motivul pentru care CJ Dolj a fost dat în judecată, Gheorghe Barbărasă, secretarul judeţului, a declarat că „aici e chestiunea delicată. Firma a criticat comisia pentru faptul că aceasta a admis la selecţie două alte firme care, din punctul de vedere al Lactido, nu îndeplineau condiţiile din caietul de sarcini. Dar firmele acestea nu au câştigat, Lactido a câştigat. Nu am mai întâlnit o situaţie asemănătoare“. Este vorba de acelaşi motiv pentru care Lactido a depus contestaţie la CNSC. Barbărasă a adăugat că, în cazul în care Tribunalul Dolj va da dreptate firmei Lactido, CJ Dolj va face recurs. Laura Udrea, purtătoare de cuvânt a Tribunalului Dolj, nu a putut fi contactată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS