24.3 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDisciplina binefăcătoare a masajului

Disciplina binefăcătoare a masajului

Lucrul cu corpul este o denumire generică pentru o serie de tehnici, vechi şi moderne, care favorizează relaxarea şi tratează diverse afecţiuni prin lecţii privind executarea corectă a mişcărilor, reeducarea poziţiei corpului, exerciţii fizice, masaj şi diverse alte forme de exerciţiu corporal.

Masajul este una dintre formele de lucru cu corpul fundamentale şi de eficienţă maximă. El poate fi o alegere importantă în practica disciplinei emoţionale. La fel ca şi în cazul celorlalte strategii, cheia este să luăm o decizie şi să acţionăm în consecinţă. Este bine să îi rugăm pe colegii şi pe prietenii noştri să ne recomande o maseză competentă, apoi să ne facem o programare. Masajul ne oferă beneficii semnificative şi este important să facem din el o prioritate, să introducem costurile aferente în bugetul nostru şi să ne programăm şedinţe regulate. Se poate spune că masajul este foarte benefic pentru reducerea stresului prelungit, a tensiunii musculare şi pentru a crea o stare generală de bine. El poate fi şi un catalizator al relaxării emoţionale.
Istoria ne-a arătat că masajul s-a practicat în toate timpurile şi s-a dezvoltat la toate popoarele cunoscute. În limba română, cuvântul „masaj“ a fost introdus prin intermediul literaturii medicale franceze. El a fost unul dintre primele şi cele mai simple mijloace descoperite de oameni pentru alinarea suferinţelor. Metodele de masaj utilizează două proceduri principale: acţionări ample asupra anumitor nervi, tendoane şi ligamente şi o varietate de mişcări care manipulează scheletul pentru a echilibra toate funcţiile corpului.
După unele documente, se pare că masajul este practicat de chinezi de peste 3.000 de ani. Se atribuie masajului o origine magică, pentru că la unele popoare mai vechi manevrele erau însoţite de cuvinte şi gesturi rituale de descântec. În India antică a fost cunoscut şi practicat de către „popor“. Masajul, spunea Hipocrat, poate întări o articulaţie slabită sau poate mobiliza una înţepenită. Executat cu putere, le tonifică, iar făcut cu moderaţie, le înmoaie. Primele aplicaţii ale masajului în activitatea sportivă au apărut la greci şi romani, constituind o metodă importantă de îngrijire a atleţilor. Masajul era indicat atât înainte, cât şi după întrecerile sportive, cu scopul de a preveni şi  a combate oboseala.
„Masajul este, înainte de toate, intuiţie, atenţie şi comunicare, fără discriminare de vârstă, sex sau categorie socială, este un mijloc fantastic de cunoaştere a sinelui şi a celorlalţi, de redescoperire a corpului. Prin masaj, redescoperim plăcerea de a da şi a primi. Masajul reabilitează durerea şi tandreţea“, spune Joel Savatofski.
Graţie limbajului mâinilor, corpul începe să vorbească, să se asculte, să se explice, să se înţeleagă, să se împace cu sine… pentru totdeauna. Masajul este un gest natural intuitiv. Nu este nevoie să învăţăm pentru a pune mâna şi a face câteva mişcări care fac bine. Prezenţa călduroasă trece prin privire, prin voce şi atingere la persoana căreia îi facem masaj.
Din punct de vedere psihoterapeutic, într-un cadru securizat, atingerea facilitează accesul la amintiri şi ajută la eliberarea unei dureri psihice şi emoţionale reţinute în corpul nostru de mult timp.  

Psihoterapeut Gina Chiriac, Centrul de Sănătate „Sf. Grigorie Decapolitul“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS