14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCât de murdară este apa craiovenilor?

Cât de murdară este apa craiovenilor?

Tot mai mulţi craioveni renunţă să mai consume apa de la robinet pentru că miroase a nămol şi are un gust puternic de clor sau de rugină.

 Oamenii se plâng că, în ultima vreme, apa de la robinete nu mai poate fi consumată. Craiovenii spun că aceasta este tulbure, miroase a clor şi conţine nisip. Compania de Apă „Oltenia“, furnizorul din Bănie, nu a precizat cum se realizează o analiză de laborator şi nici cum şi cu ce se tratează apa pentru a deveni potabilă. Iar la Direcţia de Sănătate Publică Dolj, singura instituţie care monitorizează calitatea apei din oraş, făcând analize în propriul laborator, am nimerit cam prost: „Acum, cu schimbarea asta a directorului, nu ştiu cu cine aţi putea vorbi“, a spus secretara. În acest timp, oamenii se plâng. „Eu locuiesc în cartierul Craioviţa Nouă, pe strada Aristiţa Romanescu, şi din două în două zile trebuie să curăţ sita de la robinet. De fiecare dată găsesc pietriş. Nici nu poate fi vorba să o folosesc pentru băut“, a spus Ana Cumpănaşu. Şi ca aceasta sunt mulţi alţi craioveni care, la întrebarea dacă beau apă din reţeaua de distribuţie a oraşului, au răspuns negativ. Reprezentanţii Companiei de Apă „Oltenia“ susţin însă că apa distribuită în Craiova este numai bună de băut, iar de nisip nu poate fi vorba. Vinovate sunt conductele de la bloc, foarte vechi. „Calitatea apei potabile distribuite utilizatorilor este monitorizată de compartimente funcţionale specializate ale Companiei şi ale Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, conform reglementărilor legale aflate în vigoare. Procesul de monitorizare se concretizează prin buletine de analize şi registre de urmărire a calităţii apei, care se păstrează de ambele unităţi şi care pot fi oricând accesate. Parametrii fizico-chimici şi microbiologici determinaţi în urma analizelor efectuate se încadrează în parametrii impuşi de Legea nr. 458/2002“, a precizat Mihaela Chiriţescu, şef birou relaţii cu publicul.

DSP, paznic la apă

Nici la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj nu am putut afla cum este cu aceste prelevări periodice de probe de apă şi, mai ales, care este rezultatul lor. Dolores Tătar, directoare coordonatoare a DSP, era plecată la Bucureşti. De la secretariat am aflat că ar fi bine să vorbim cu dr. Manole, numai că uşa biroului este încuiată. Colegii acesteia ne-au spus că şi ea este la o şedinţă şi că am putea vorbi cu dr. Cornea. Nu era nici aceasta, însă. Şi atunci, cum rămâne cu interesul pentru sănătatea craiovenilor? Mai ales că aici este şi singurul laborator în care oamenii pot testa la cerere calitatea apei pe care o folosesc. Monitorizarea de audit a apei, efectuată de DSP, se pare că este un secret sau un mare dezinteres din partea unor instituţii de care depinde sănătatea locuitorilor acestui oraş. Prin urmare, am sunat la Laboratorul de microbiologie şi chimie sanitară a apei, situat pe strada Brestei. Specialista în domeniu, Ramona, este în concediu, dar doamna Andreescu ne poate ajuta. Ne recomandă să mergem să o anunţăm pe dr. Manole şi apoi să aşteptăm inspectorii să vină să ia mostre de apă. În schimb primim un proces-verbal şi… aşteptăm rezultatul analizelor.

Riscuri

Apa de la robinet poate fi poluată cu diverse substanţe nocive pentru organismul uman. Spre exemplu, ţevile în care apa rămâne mai ales pe timpul nopţii o pot contamina. Dacă în instalaţie există plumb sau aluminiu, gradul de poluare este foarte mare. Apa de la robinet trebuie lăsată să curgă 20-30 de secunde înainte să fie folosită.
De asemenea, apa care provine din pânza freatică – de exemplu, sursa Gioroc sau Marica – poate fi contaminată cu o gamă variată de noxe chimice şi biologice provenite în special din zonele industriale. Chiar dacă efectele nu sunt vizibile imediat, în timp, consumul acestei ape poate produce cancer, boli cardiace.
Clorul este folosit peste tot în lume în scopul dezinfectării apei şi rămâne activ o perioadă lungă de timp. Acest produs chimic, în combinaţie cu mineralele sau cu alte materii organice prezente în apă, duce la formarea unor compuşi care pot cauza forme de cancer sau probleme de reproducere. În felul acesta sunt afectate fertilitatea şi dezvoltarea intrauterină a copiilor, demonstrându-se că femeile gravide care consumă apa de la robinet prezintă un risc mult mai mare de a face avort spontan sau de a da naştere unor copii cu malformaţii congenitale. Având în vedere faptul că este volatilă, apa se lasă câteva ore într-un recipient sau se fierbe pentru a se evapora clorul şi a se distruge bacteriile şi paraziţii.
Cel mai frecvent parazit aflat în apă este giardia, iar printre infecţiile bacteriene cauzate de consumul de apă poluată sunt febra tifoidă şi dizenteria. Ca boli virale, cea mai frecvent întâlnită este hepatita epidermică. De asemenea, consumatorii pot fi intoxicaţi cu nitraţi, mercur, pesticide, plumb şi fluor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII