16.2 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTăriceanu, răspuns dublu

Tăriceanu, răspuns dublu

Modificarea de către parlament a procedurii de numire a procurorilor-şefi a fost inoportună, mai ales cât timp justiţia este monitorizată de Comisia Europeană, a declarat ieri, la Bruxelles, premierul Călin Popescu Tăriceanu după întâlnirea cu preşedintele CE Jose Manuel Barroso.

Premierul a susţinut însă că nu a discutat cu Barroso despre mecanismul de cooperare şi verificare în domeniul justiţiei aplicat României şi Bulgariei după aderare, ci doar despre pregătirea viitoarei misiuni de experţi ai CE, în urma căreia se va redacta următorul raport în ianuarie sau februarie 2009.

„Politic, nu era momentul“

 

Întrebat dacă guvernul îşi asumă ca obiectiv de referinţă menţinerea procedurii de numire şi revocare a procurorilor-şefi, Tăriceanu a dat un dublu răspuns, „tehnic şi politic“.

„După părerea mea, politic nu era momentul, mai ales cât timp acest mecanism este încă în derulare, ca parlamentul să intervină cu o modificare legislativă care să ridice anumite semne de întrebare. Din punct de vedere al guvernului, această chestiune nu a fost oportună“, a spus Tăriceanu.

Însă din punct de vedere „tehnic“, premierul a susţinut că în Europa există diferite sisteme şi nu „un patent, o formulă unică“.

„Sunt ţări în care numirea procurorilor o face ministrul justiţiei, formula la noi vizează Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Dintr-o perspectivă mai largă şi neutră, tot în mecanismul de cooperare şi verificare se vorbeşte de creşterea responsabilităţilor CSM-ului, deci aici e o discuţie tehnică în care se poate interveni cu argumente pro şi contra“, a explicat premierul.

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat că n-a fost iniţiativa guvernului, ci una parlamentară. „O luăm ca atare. Trebuie să respectăm şi parlamentul“, a spus Predoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS