16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBruxellesul, îngrijorat de numirea procurorilor-şefi

Bruxellesul, îngrijorat de numirea procurorilor-şefi

Comisia Europeană a atras din nou atenţia că România îşi încalcă obligaţiile asumate, întrucât s-a angajat să nu modifice procedura de numire a procurorilor.

Reacţiile Bruxellesului nu au întârziat să apară, după ce Senatul a decis marţi ca procurorii-şefi ai DNA, DIICOT şi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să fie numiţi de CSM la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul secţiei de procurori a CSM, excluzându-l astfel pe preşedinte din procesul de numire a magistraţilor.

 

Angajament încălcat

 

Unul dintre obiectivele de referinţă asumate de România la data aderării este să nu modifice procedura de numire şi revocare a procurorilor-şefi, poziţie pe care Comisia Europeană (CE) a susţinut-o în mod „consecvent“, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles, purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray. „Comisia este la curent cu decizia luată ieri (marţi – n.r.) de Senatul României, de a modifica procedura de numire în posturile de conducere din sistemul judiciar. Înţelegem că aceasta este poziţia parlamentului, care mai trebuie aprobată şi de preşedinte. După cum am mai declarat şi cu ocazia votului din comisia juridică a Senatului pe această temă, poziţia CE privind această procedură de numire şi revocare a procurorului-şef al DNA a fost consecventă de-a lungul timpului şi a fost repetată în raportul nostru adoptat la 23 iulie. Acesta este unul dintre obiectivele de referinţă (benchmark 3) stabilite la data aderării, care spune clar că această procedură nu trebuie schimbată“, a subliniat purtătorul de cuvânt însărcinat cu mecanismul de cooperare şi verificare privind justiţia din România şi Bulgaria.

 

Nu era momentul

 

Nici procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, nici ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, nu au agreat modificarea legislativă votată de Senat.

Deşi, aparent, nu a dorit să comenteze votul dat de senatori pentru excluderea preşedintelui din procedura de numire a procurorilor-şefi, Kovesi precizează, prin purtătorul de cuvânt al ministerului public, că procurorul general ar trebui să facă propuneri pentru funcţii de conducere din subordinea sa. „Procurorul general nu comentează votul de astăzi (marţi – n.r.) din Senat. Consideră însă că nu e normal ca ministrul justiţiei să facă propuneri pentru funcţii de conducere din subordinea directă a procurorului general. Aceste propuneri ar trebui să plece de la procurorul general, dacă dorim ca acesta să fie eficient“, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Public, Robert Cazanciuc.

La rândul său, ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a susţinut încă de marţi seară că nu era momentul potrivit pentru modificarea procedurii de numire a procurorilor-şefi, făcând referire la raportul Comisiei Europene din iulie, care cere menţinerea actualei proceduri. „Chestiunea modificării procedurii de numire a procurorilor trebuie privită prin prisma raportului pe justiţie al Comisiei Europene, care menţionează stabilitatea cadrului legislativ şi instituţional al ministerului public drept criterii de apreciere ale îndeplinirii benchmark-urilor. Nu cred că este cel mai bun moment pentru o astfel de modificare“, a spus Predoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS