34 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalVictimă între viaţă şi moarte

Victimă între viaţă şi moarte

Doi bărbaţi au fost răniţi în urma deflagraţiei produse miercuri, în clădirea de pe strada General Aldea nr. 2 din Slatina, unde funcţionau patru societăţi comerciale.

OLT. Una dintre victimele incendiului de la Slatina, Gheorghe Ignătescu, patronul a două dintre societăţile comerciale distruse de flăcări, are doar 50% şanse să scape cu viaţă. Potrivit declaraţiei Cristinei Bontescu, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, el a suferit arsuri în proporţie de 55% din suprafaţa corpului, iar starea sa de sănătate este destul gravă.

„Pacientul este internat în Secţia Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI). Starea lui de sănătate este gravă. Prezintă arsuri de gradele II şi III pe 55% din suprafaţa corpului. Are 50% şanse de supravieţuire. De asemenea, la ambele victime sunt suspiciuni de arsuri ale căilor aeriene suprerioare“, a precizat Cristina Bontescu.

Aceasta a mai spus că, deocamdată, nu s-a pus problema ca Gheorghe Ignătescu să fie tran-sferat la alt spital.

Cealaltă victimă, Ion Andrei, de 54 de ani, este într-o stare mai bună. Ieri-dimineaţă, bărbatul a fost transferat de la Reanimare în Secţia de chirurgie plastică şi reconstructivă, pentru continuarea tratamentului.

Ion Andrei este şocat după cele întâmplate. El a declarat ieri pentru presă că, împreună cu patronul său, cărau apă cu găleţile pentru a umple malaxorul. S-a produs la un moment dat o explozie urmată de incendiu şi atât el, cât şi patronul au fost răniţi în timp ce încercau să stingă flăcările.

 

Şase ore de luptă cu flăcările

 

Potrivit comunicatului de presă al pompierilor, intervenţia pentru stingerea incendiului a durat aproape şase ore. În sprijinul pompierilor din Slatina au venit şi colegii lor de la Balş, Scorniceşti şi Osica de Sus, dar şi cei de la societăţile Alro, TMK Artrom şi Electrocarbon.

După ce focul a fost stins, pompierii s-au asigurat că în clădire nu mai există focare ascunse ce ar fi putut reizbucni. S-a luat decizia ca în zona în care a izbucnit incendiul să rămână până dimineaţa o autospecială de intervenţie. Au ars utilaje, materie primă, produse finite şi acoperişul construcţiei pe aproape 800 de metri pătraţi. În clădirea afectată de incendiu funcţionau patru societăţi comerciale: SC Plast SRL, SC Plastibac SRL, SC Protector Glass SRL şi SC Darc SRL.

 

Pagubele nu au fost evaluate

 

Două comisii, una formată din procurori, poliţişti şi pompieri şi alta compusă din reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt, au demarat o anchetă în acest caz. Acestea trebuie să stabilească exact ce a generat incendiul şi cine se face vinovat de producerea acestuia.

Inspectorul-şef din cadrul ITM, Eugen Mitu, a spus că, deocamdată, s-a stabilit doar că explozia s-a produs de la o acumulare de gaze.

„Deocamdată, nu putem vorbi de vinovaţi. A mers acolo o echipă de la ITM şi cercetează cazul. Ce ştim până acum este că explozia s-a produs în podul clădirii de la o acumulare de gaze degajată de procesul de fabricaţie. În acel moment, cele două victime lucrau la un malaxor şi erau în apropiere de locul unde a avut loc explozia. Urmează să vedem cum s-a produs aceasta şi ce s-a aprins în podul clădirii“, a declarat Eugen Mitu.

Până la încheierea ediţiei, autorităţile nu au stabilit valoarea bunurilor mistuite în incendiu. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului dentru Situaţii de Urgenţă (ISU), maiorul Cristian Croitoru, a declarat că pagubele nu au putut fi estimate, întrucât nici unul dintre patronii firmelor nu a prezentat documente cu bunurile pe care le avea în clădire.

Acesta a mai afirmat că împrejurările care au contribuit la dezvoltarea şi propagarea incendiului sunt: neasigurarea protecţiei la foc a spaţiilor de producţie vecine prin elemente de construcţie corespunzătoare, structura de rezistenţă din lemn a acoperişului, condiţiile meteo favorabile dezvoltării rapide a incendiului, precum şi lipsa surselor de alimentare cu apă a autospecialelor pompierilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS