22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalHackeri „raşi“ de poliţişti

Hackeri „raşi“ de poliţişti

15 persoane au fost reţinute ieri-dimineaţă, în urma unor descinderi în forţă ale echipelor mixte de poliţişti, jandarmi şi procurori, în cinci oraşe din ţară, printre care şi Râmnicu Vâlcea. Cinci tineri au primit mandate de arestare pentru 24 de ore, iar ceilalţi zece vor fi audiaţi zilele următoare.

De-a lungul anchetei, poliţiştii români au beneficiat de sprijinul specializat al FBI şi au anihilat întreaga reţea, care acţiona în patru judeţe: Vâlcea, Teleorman, Sibiu, Hunedoara şi în Bucureşti. Tinerii sunt suspectaţi că ar fi organizat licitaţii false pe internet şi că ar fi făcut cumpărături cu carduri false. Modul de operare al hackerilor era simplu. Intrau pe un cont fals de pe e-Bay, licitau un produs fictiv şi copiau pagina unei firme prin care garantau tranzacţia. Banii îi ridicau din străinătate şi întotdeauna schimbau serverul la care se conectau după fiecare tranzacţie, pentru a fi mai greu de depistat. Din cele 15 persoane reţinute ieri de poliţişti, zece sunt vâlceni, iar cinci sunt din Bucureşti. În prezent, România se află printre primele state cu fraude pe internet.

 

Râmnicu Vâlcea – oraşul hackerilor

 

80 de poliţişti din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate (CCO) Vâlcea, al Brigăzii CCO Piteşti şi al Direcţiei Generale CCO, al Detaşamentului Poliţiei de Intervenţie Rapidă Vâlcea, cu sprijinul SCCO Sibiu, SCCO Hunedoara, 100 de jandarmi ai Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş“ Bucureşti, precum şi reprezentanţi FBI au colaborat în cadrul investigaţiilor şi au efectuat ieri-dimineaţă peste 30 de descinderi la locuinţele mai multor persoane, membre ale unui grup infracţional specializat în comiterea de infracţiuni informatice. Percheziţiile au fost efectuate la domiciliile liderilor, aflate în localităţile Râmnicu Vâlcea, Bucureşti, Sibiu, Alexandria, Drăgăşani şi Hunedoara. Ca urmare a acţiunii „MALWARE“, desfăşurate de echipele mixte de poliţişti, procurori şi jandarmi, au fost identificate şi ridicate în vederea cercetărilor o serie de obiecte, bunuri şi valori ce constituie mijloace materiale de probă şi care au servit la comiterea de infracţiuni. „S-au confiscat 19.500 de lei, 24.300 de euro, 4.580 de lire sterline, 1.100 de dolari, 18 laptop-uri, 12 unităţi PC + hard disk, 29 de telefoane mobile, 8 memory stick-uri, 5 modem-uri, 6 cartele SIM, 2 REUTER, 2 Receivere, 1 switch. Majoritatea unităţilor centrale şi a laptopurilor aveau conexiune de internet şi erau folosite în timpul săvârşirii acestor activităţi ilicite. Ca urmare a acestei acţiuni, au fost conduse la sediul SCCO Vâlcea 15 persoane, iar în urma administrării probelor, procurorii din cadrul Biroului Teritorial urmează să formuleze propuneri corespunzătoare“, a declarat subinspectoarea Diana Smărăndoiu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului judeţean de Poliţie Vâlcea.

 

Fraude de peste 400.000 de euro

 

Din datele anchetei, a rezultat că membrii grupărilor se ocupau cu activităţi ilicite ce priveau pătrunderea fără drept în sisteme şi conturi bancare, după care organizau licitaţii fictive, pe diferite site-uri. În acest fel au atras sute de cetăţeni străini, pe care au reuşit să-i prejudicieze de sume importante de bani, de peste 400.000 de euro, achiziţionând în acelaşi timp bunuri imobile, apartamente şi vile, precum şi autoturisme de lux, proporţional cu rolul şi ierarhia pe care o aveau în grup. Dată fiind complexitatea acţiunii şi ingeniozitatea modurilor de operare folosite de membrii acestei grupări infracţionale, a fost nevoie de monitorizarea permanentă a acestora, folosindu-se cu eficienţă poliţişti din diverse structuri operative specializate, precum şi specialişti FBI. Amploarea fenomenului privind criminalitatea informatică la nivelul judeţului Vâlcea a determinat poliţiştii din această structură să-şi intensifice activităţile de investigare, identificând mai multe grupuri criminale organizate în scopul săvârşirii infracţiunilor de acest gen. Pentru identificarea şi tragerea la răspundere a suspecţilor de comiterea acestor fapte, s-au desfăşurat activităţi în echipe complexe, coordonate de procurori din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Vâlcea.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII