14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDezvoltare intercomunitară prin World Vision

Dezvoltare intercomunitară prin World Vision

Cu toate că este cunoscută pentru sprijinul acordat copiilor defavorizaţi şi pentru programele de intervenţie umanitară în situaţii de urgenţă, un rol central în activitatea World Vision România îl au programele de dezvoltare comunitară. Acestea sunt menite să transforme comunităţile din mediul rural, să întărească sprijinul comunitar şi să mobilizeze liderii formali şi informali ai comunităţii în identificarea de resurse proprii pentru dezvoltarea problemelor cu care se confruntă.

Programele de dezvoltare comunitară se desfăşoară deja în şase judeţe din România, printre care şi Doljul (Iaşi, Vâlcea, Constanţa, Ialomiţa şi Cluj). „Aceste programe de dezvoltare comunitară se axează pe patru direcţii: educaţie, sănătate, dezvoltare economică şi dezvoltare spirituală“, a declarat Corina Suta, Communication Officer la Biroul Zonal Dolj al World Vision.

 

Este un pas pentru dezvoltarea zonei

 

În plus, Biroul Zonal Dolj a organizat ieri, la Craiova, un seminar cu tema „Asociaţiile de dezvoltare intercomunitară. Oportunităţi de finanţare“, care şi-a propus să fie atât un cadru optim pentru un schimb de informaţii despre ceea ce înseamnă dezvoltarea intercomunitară, cât şi unul pentru eventuale colaborări. „World Vision are proiecte de dezvoltare în 13 localităţi din judeţ, iar zece dintre ele sunt pe cale să înfiinţeze o asociaţie (Asociaţia Comunelor din Nord-Vestul judeţului Dolj)“, a declarat Mihaela Pătru, coordonator proiect Dezvoltare Economică în cadrul organizaţiei. Aceasta ar fi cea de-a doua asociaţie de acest fel din judeţ, în Dolj existând deja Asociaţia Primăriilor din sudul Olteniei, care reuneşte 17 comune. „Este un pas pe care l-am făcut pentru a dezvolta zona pe care am creat-o şi deja am fost selectaţi ca grup de acţiune locală pentru finanţări ce vor începe anul acesta. În plus, avem o serie de noi proiecte în desfăşurare“, a declarat Valentin Mitrică, preşedintele Asociaţiei Primăriilor din Sudul Olteniei. Acesta a atras atenţia asupra faptului că nu este o muncă uşoară să realizezi o astfel de asociaţie, dar dacă îţi doreşti ceva cu adevărat este posibil. De altfel, efortul de a crea o astfel de asociaţie merită, deoarece UE pune bază pe asociaţiile intercomunitare, iar valoarea fondurilor accesate la comun este mult mai mare decât cea a banilor accesaţi de fiecare localitate.

În afară de sfaturile cu privire la realizarea unei asociaţii, în cadrul seminarului de ieri, celor prezenţi li s-au prezentat măsurile active din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. În plus, reprezentanţii BRD au prezentat un program de finanţare a proiectelor cu fonduri europene.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS