10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalVânzarea mieilor fără cercei, ilegală

Vânzarea mieilor fără cercei, ilegală

România a avut derogare doar până la sfârşitul lui 2007 pentru a identifica mieii cu o singură crotalie (marcă metalică aplicată pe ureche pentru recunoaştere), nu cu două, aşa cum cere UE. Comercializarea mieilor de Paşte este ilegală dacă Autoritatea Veterinară nu va aplica şi cea
de-a doua crotalie.

 

„România, ca stat membru, trebuie să asigure conformitatea cu prevederile Regulamentului nr. 21/2004, astfel încât ovinele şi caprinele nou-născute, care părăsesc exploataţia de origine după 31 decembrie 2007, trebuie să aibă două mijloace de identificare“, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Chiar dacă perioada de graţie acordată României a expirat la sfârşitul anului trecut, ANSVSA nu a demarat încă dubla identificare a mieilor. Potrivit ANSVSA, această situaţie a fost cauzată de publicarea cu întârziere a deciziei Comisiei Europene în ceea ce priveşte modalitatea în care trebuie să se realizeze a doua identificare.

„Din cauza întârzierii cu care Comisia Europeană a oficializat amânarea datei obligatorii pentru aplicarea mijlocului electronic de identificare, ANSVSA a fost pusă în situaţia de a demara mai lent procedurile de achiziţie a celui de-al doilea mijloc de identificare“, susţin reprezentanţii ANSVSA.

Prin urmare, cel puţin teoretic, mieii neidentificaţi cu două crotalii nu au voie să părăsească exploataţia şi, deci, nici să fie comercializaţi în perioada Sărbătorilor de Paşte.

 

Românii solicită sacrificarea animalelor fără asomare

 

România va încerca, din nou, să obţină o derogare pentru sacrificarea animalelor, în acest sens fiind programate, la începutul săptămânii viitoare, negocieri cu reprezentanţii Comisiei Europene. În principal, solicitarea României se referă la posibilitatea de a sacrifica animale fără asomare (procedeu în urma căruia animalul îşi pierde simţurile – n.r.)

Potrivit normelor europene, în cazul mieilor şi al iezilor, identificarea trebuie să se realizeze prin aplicarea a două crotalii, iar acest procedeu condiţionează comercializarea lor. În cazul României, deoarece identificarea animalelor s-a realizat cu un singur crotaliu, ANSVSA a solicitat Comisiei Europene o derogare, anul trecut, în perioada sărbătorilor de Paşte, pentru ca mielul cu un singur cercel să poată fi sacrificat şi comercializat.

Procesul de identificare a animalelor este important pentru controlul strict al circulaţiei lor, în vederea evitării transmiterii unor boli cum este, spre exemplu, pesta porcină sau encefalopatia spongiformă bovină (ESB), cunoscută şi sub denumirea de „boala vacii nebune“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU