31.7 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024

Ţoncu, out

Controversatul şef al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt, pesedistul Dumitru Ţoncu, ar trebui, potrivit legii, să fie înlăturat de la conducerea instituţiei.

 

 

OLT. Potrivit Statutului funcţionarilor publici, ultima zi de lucru pentru Dumitru Ţoncu ca director al instituţiei este 28 ianuarie 2008. Acesta a împlinit anul trecut, în luna octombrie, 63 de ani. Potrivit legislaţiei în vigoare, raportul de serviciu încetează de drept, în cazul funcţionarilor publici, „la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, după caz, la data comunicării deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, pensionare anticipată, anticipată, parţială ori invaliditate a funcţionarului public“. În prezent, vârsta standard de pensionare la bărbaţi este 63 de ani şi trei luni. Luna aceasta ies, în condiţiile legii, la pensie cetăţenii născuţi în octombrie 1944. Ţoncu a început însă de mult să tragă sforile pentru a-şi prelungi mandatul cu doi ani, chiar dacă Legea nr. 188 din 1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată şi modificată, spune altceva. El este susţinut puternic de conducerea PSD Olt. În plus, Ţoncu a început să-şi apropie medicii veterinari din judeţ. Aşa se explică de ce în ultimele zile ale anului trecut a organizat o petrecere la restaurantul Rocky din Slatina, unde i-a invitat pe toţi medicii veterinari concesionari. Din cei aproximativ 150 de doctori, doar o treime au onorat însă invitaţia.

Contactat pentru o declaraţie în privinţa pensionării sale, Dumitru Ţoncu a sărit ca ars. El a încercat mai întâi o intimidare menită să împiedice publicarea unui articol pe această temă. „Nu vă mai ridicaţi, dom’ne, lumea-n cap cu întrebări de-astea, nu mai scrieţi asemenea lucruri că, uite, mâncaţi o pâine în Slatina, nu în altă parte“, a răspuns Ţoncu. Apoi a spus că nu va ieşi la pensie şi că i se va prelungi mandatul de director, invocând în acest sens statutul medicilor, care pot ieşi la pensie la 65 de ani, în temeiul Codului Muncii. Numai că actualul director nu ocupă contractual locul de muncă, ci este funcţionar public numit în funcţie de autoritatea tutelară, raporturile sale de serviciu fiind reglementate de Statutul funcţionarilor publici.

 

DSVSA s-a transformat în câmp de luptă

 

Revenirea lui Dumitru Ţoncu la conducerea DSVSA a declanşat tensiuni între subordonaţi şi o serie de procese în instanţă. Promovat de PSD pe funcţia de şef al DSVSA, el a fost suspendat din funcţie în luna mai 2006, pentru o perioadă de un an, de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Motivele suspendării au fost managementul defectuos şi încălcarea legii prin mai multe fapte reprobabile, printre care eliberarea de documente sanitar-veterinare în fals. El a atacat în instanţă ordinul de suspendare şi a câştigat procesul. Pe 10 aprilie anul trecut el a fost reinstalat în funcţie, înlocuindu-l pe cel care a ocupat în tot acest timp postul de director, liberalul Ştefan Nicolae, actualul subprefect al judeţului. După revenire, Ţoncu a avut multe poliţe de plătit subordonaţilor despre care el crede că l-ar fi „săpat“ pentru suspendare şi care, mai consideră el, au intrat în tabăra ce l-a susţinut pe Nicolae.

Seria răzbunărilor a pornit imediat după reinstalare. Primul lucru pe care Ţoncu l-a făcut a fost să suspende din funcţii mai mulţi şefi de servicii ce ocupau posturile prin concurs. Este cazul şefilor de la laborator (Ion Mierleşteanu), Serviciul pentru igienă şi sănătate publică veterinară (Ioan Gheorghiu), Serviciul de integrare europeană, identificarea şi înregistrarea animalelor (Constantin Radu), Serviciul de inspecţii şi control (Iuliana Stârcu). De asemenea, directorul adjunct al instituţiei, Marian Dumitrescu, a fost sancţionat disciplinar. Toţi aceştia s-au adresat instanţei de judecată, iar procesele se află în diferite stadii. Ţoncu se judecă şi cu subprefectul Ştefan Nicolae pentru o problemă mai veche. DSVSA s-a transformat, aşadar, într-o scenă a luptelor intestine unde nesiguranţa, ameninţările şi răzbunările sunt la ele acasă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS