19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPSD încearcă spălarea de păcate a securiştilor

PSD încearcă spălarea de păcate a securiştilor

Social-democraţii vor să adopte în acest an electoral un proiect de lege prin care să împiedice CNSAS să mai dea verdicte de colaborare cu Securitatea.

Partidul Social Democrat, prin senatorul Şerban Nicolae, a iniţiat, la sfârşitul anului trecut, un proiect de lege care să împiedice CNSAS să dea verdicte de poliţie politică. Potrivit acestui proiect de act normativ, depus la Cameră pe 28 decembrie 2007, CNSAS poate să decidă, prin vot, doar publicarea unui dosar pe site-ul instituţiei şi în Monitorul Oficial, fără să mai poată da verdicte de colaborator cu Securitatea.

Toate deciziile de colaborare cu Securitatea vor fi anulate

Potrivit propunerii lui Nicolae, rolul de instanţă morală al CNSAS, cum a fost închipuit iniţial, va fi înlocuit cu unul de administrare şi publicare a documentelor fostei Securităţi. Pe de altă parte, deciziile care în prezent au fost date de către Colegiu şi care se află în diverse faze de contestare, inclusiv în instanţă, vor fi anulate, cu excepţia cazului în care cel direct vizat doreşte continuarea procesului, mai propune parlamentarul pesedist. În vigoare rămân doar deciziile irevocabile şi obligatorii ale instanţelor.

Altă prevedere a iniţiativei social-democratului se referă la reducerea numărului membrilor Colegiului CNSAS de la 11 la 9, aceştia urmând să fie propuşi exclusiv de către grupurile parlamentare, nu şi de către preşedinţie şi guvern. În plus, din categoria celor care intră sub incidenţa legii au fost excluşi clericii, pe motiv că aceştia au o organizare autonomă. În paralel, proiectul prevede şi înăsprirea pedepselor pentru angajaţii CNSAS care se dovedesc că au făcut trafic de informaţii.

Politicienii încearcă să se protejeze

Mircea Dinescu a avertizat ieri că va demisiona din CNSAS dacă va fi adoptată iniţiativa legislativă ce prevede eliminarea atribuţiilor Colegiului în stabilirea verdictelor de poliţie politică, el sugerând că proiectul are ca scop protejarea politicienilor în pragul alegerilor. „În clipa în care se va vota legea, eu am plecat, să ştiţi, dacă se va lucra la modul ăsta, şmecheresc. Mi se pare cel puţin ciudată o asemenea iniţiativă exact în anul în care au loc alegeri. Normal e ca CNSAS să îşi ducă până la capăt misiunea. Adică şi anul ăsta vom studia dosarele celor care vor candida. Şi cine a făcut poliţie politică să fie ştampilat că a făcut poliţie politică. Politicienii nu au voie să îşi vâre năsucul în bucătăria CNSAS-ului, că noi de politicieni ne ocupăm“, a declarat Mircea Dinescu, citat de NewsIn.

„Nu ştiu dacă (pesedistul Şerban Nicolae-n.r.) s-a gândit la viitorul dumnealui sau al altora din partid, dar ceva e în neregulă cu această propunere“, a continuat Mircea Dinescu.

Reglementare

CNSAS îşi desfăşoară în prezent activitatea după reglementările legii din 1999, modificată printr-o ordonanţă de urgenţă dată în 2006, care a trecut de Camera Deputaţilor, dar se află în continuare în discuţie la Comisia juridică a Senatului. În aceste condiţii, este posibil ca toate modificările iniţiate de PSD să fie preluate direct ca amendamente la textul ordonanţei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII