16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSoţii Lascu, părinţi pentru copiii abandonaţi

Soţii Lascu, părinţi pentru copiii abandonaţi


Pe lângă copiii lor, soţii Lascu cresc cu mare drag bebeluşi abandonaţi în diferite spitale din judeţul Vâlcea. Sunt foarte ataşaţi de copiii luaţi în plasament, pe care îi cocoloşesc uneori mai mult decât pe micuţii lor.

Mariana şi Ilie Lascu locuiesc într-un apartament în cartierul Ostroveni din Râmnicu Vâlcea. Cei doi soţi au împreună doi băieţi: pe Andrei şi pe Ionuţ. Mariana e de profesie croitoreasă, iar Ilie – maşinist. În urmă cu şase ani, Mariana s-a hotărât să aibă grijă acasă, pe lângă băieţii ei, şi de alţi bebeluşi părăsiţi în maternitate. „De şase ani sunt asistent maternal. M-am hotărât să am grijă de un copil după o vizită făcută în urmă cu şase ani într-un centru de plasament. Pe atunci, lucram la World Vision şi am mers într-o vizită într-un centru. Copiii m-au impresionat foarte mult şi am luat decizia să îi ajut, având grijă de câte unul“, a povestit Mariana. La început, meseria de asistent maternal i s-a părut grea Marianei, dar s-a obişnuit. Primul copil de care a avut grijă a fost un băieţel de trei ani şi câteva luni. „De Ionuţ m-am ataşat foarte mult. L-am crescut până a terminat clasa întâi, când l-a luat familia lui. A fost un şoc psihic pentru mine când am rămas fără el pentru că îl iubeam foarte mult“, a spus plângând Mariana.

Soră pentru băieţii mei

După plecarea lui Ionuţ din casa lor, soţii Lascu au luat în grijă o fetiţă, Maria, abandonată imediat după naştere în Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Vâlcea. Fetiţa avea o lună când a venit în familia Lascu şi toţi membrii familiei au îndrăgit-o. Acum, micuţa are cinci luni şi au văzut-o deja două familii interesate de o eventuală adopţie. Mariana se gândeşte cu spaimă la momentul despărţirii. „Va fi un alt şoc pentru mine dacă va fi înfiată“, a mărturisit asistenta. „M-am ataşat foarte mult de ea. La o lună după ce am luat-o, am mers cu ea la mare. Dormim amândouă în pat – nu o pot lăsa singură în pătuţul ei. De când am luat-o, a dormit numai cu mine. Când o văd cum mă priveşte, mă topesc de dragul ei. Şi băieţii mei o îndrăgesc foarte mult, le este aproape ca o soră“, a spus Mariana.

Deşi ataşamentul ei faţă de copii o ajută să-şi îndeplinească „misiunea“ cu succes, astăzi Mariana nu mai este atât de sigură dacă o să mai ia şi alţi copii în plasament. Problema: sensibilitatea ei prea mare.

„Probabil că o să mă ocup de altceva pentru că şocul psihic va fi la fel de mare când o să fie înfiată fetiţa. Eu nu pot să depăşesc aceste momente. Nu pot face diferenţa între copiii mei şi cei care sunt din plasament. Dacă nu va fi înfiată de una din cele două familii ne-am gândit să o înfiem noi, dar am zis să mai aşteptăm puţin să mai crească, să vedem cum evoluează“, a precizat plângând doamna Lascu.

„Ne-a plăcut de Maria din prima clipă“

Mariana nu are grijă singură de Maria şi e ajutată de Ilie, care afirmă că în ziua de azi nu îşi permite oricine să crească un copil. „Ne-a plăcut de Maria din prima clipă. Cred că o iubesc mai mult decât pe copiii mei. E preferata casei. Suntem şi naşii ei. Am botezat-o după ce am luat-o. Nu îngrijim copii pentru bani. Consider că e bine să faci şi pomeni. Când am luat-o nu aveam nimic pentru ea. Pe urmă am luat de toate“, a susţinut Ilie.

Peste 400 de vâlceni au în grijă copii părăsiţi

În prezent, în judeţul Vâlcea sunt 405 asistenţi maternali care au în plasament 480 de copii. Floarea Costoiu, şef Serviciu Evaluare, Testare, Pregătire, Monitorizare Asistenţi Profesionişti (SETPMAP) din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea, a spus că meseria de asistent maternal e o profesie destul de grea, cu multe riscuri şi responsabilităţi. În general, asistenţii au în grijă un copil, dar sunt care au şi doi sau trei. Un copil stă în grija unui asistent maternal până când se schimbă măsura de protecţie ori se reîntoarce în familia naturală sau este adoptat. Asistenţii au în grijă copii de la zero la 18 ani. „Avem copii care stau la asistent şi au 15 – 16 ani şi nu vor să fie adoptaţi pentru că sunt foarte ataşaţi de asistenţii maternali şi nu vor să plece“, a precizat Floarea Costoiu. „Asistenţii maternali sunt învăţaţi la cursuri să nu se ataşeze de copii, dar nu au cum să nu facă acest lucru, deşi sunt conştienţi că după o anumită perioada micuţii pleacă în familie ori sunt adoptaţi. Avem şapte asistenţi care, deşi au şi ei copii, s-au ataşat foarte tare de micuţii din plasament şi i-au adoptat. Alţi patru asistenţi vor să adopte copii, iar actele lor sunt în curs de definitivare“, a mai afirmat şeful SETPMAP. Floarea Costoiu consideră că statul trebuie să ajute familiile nevoiaşe cu bani pentru a-şi creşte copiii. Fondurile pe care le dă statul asistenţilor maternali trebuie să fie date familiilor nevoiaşe pentru ca micuţii să nu mai fie despărţiţi de părinţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII