16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDe la internat, la after school

De la internat, la after school

Căminul Colegiului Naţional „Carol I“ din Craiova îşi va închide porţile şi peste 80 de elevi de la alte unităţi de învăţământ care stau aici vor rămâne fără gazdă. Decizia a fost luată de Consiliul de Administraţie al colegiului, după ce căminul a fost închis temporar de Inspecţia Sanitară de Stat.

În urmă cu aproximativ o lună, Inspecţia Sanitară de Stat a hotărât închiderea temporară a căminului CN „Carol I“ din Craiova, conducerea colegiului primind şi o amendă pentru că nu a respectat decizia şi nu dat afară cei peste 80 de elevi de la alte unităţi de învăţământ care locuiesc în clădire. Căminul nu a mai fost renovat de aproximativ 30 de ani, iar primăria nu a alocat fonduri pentru o clădire care nu este folosită de elevii colegiului, fapt care a determinat Consiliul de Administraţie al CN „Carol I“, întrunit miercuri, să hotărască închiderea definitivă a căminului. „Aveam deja ordinul de suspendare temporară a activităţii dat de Inspecţia Sanitară de Stat şi pentru că nu aveam fonduri pentru renovarea clădirii, Consiliul de Administraţie a decis închiderea căminului. Este o hotărâre pe care am luat-o în urma unor ezitări de mai mulţi ani şi care este normală deoarece nimeni nu ne-a dat fonduri ca să reparăm o clădire de care nu beneficiau elevii colegiului. Acelaşi răspuns l-am primit şi de la primărie“, a explicat Daniel Barbu, directorul CN „Carol I“.

 

Deschis până la iarnă

 

Grupurile sanitare din cămin nu au mai fost schimbate de zeci de ani, faianţa a căzut de pe pereţi, iar mobilierul din camere este deteriorat. În plus, micile reparaţii făcute nu se puteau vedea deoarece elevii care locuiesc în cămin au distrus tot. „Decizia de suspendare temporară a activităţii a fost luată din cauza deficienţelor grave constatate. De exemplu, grupurile sanitare din spaţiile de cazare nu au fost igienizate, nu au fost reparate instalaţiile sanitare, existau porţiuni în care plăcile de faianţă erau căzute sau fisurate“, a spus dr. Marian Voinescu, inspector-şef al Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Dolj, atunci când s-a hotărât închiderea temporară a căminului. Toate aceste probleme sunt recunoscute de conducerea colegiului, care a preferat o amendă din partea inspectorilor decât să îi dea afară pe copii. „Căminul nu a fost reparat din ’76, atunci când s-a dat în folosinţă, grupurile sanitare sunt vechi, faianţa a început să cadă, iar la toate acestea se adaugă şi faptul că elevii distrug foarte mult. Este nevoie de sute de milioane. Noi în fiecare an zugrăvim, dar imediat ei vin, mâzgălesc pereţii, sparg geamuri, iar pedagogul nu are autoritate asupra lor pentru că nu sunt elevii noştri. Pe directorii şcolilor unde învaţă nu îi interesează deoarece ei nu au solicitat cazarea lor aici. De ani de zile este acest obicei. Mulţi copii din mediul rural ştiu că la «Carol» se pot caza şi vin aici. Noi nu putem însă să îi dăm aşa, de pe o zi pe alta, afară. Am decis să aşteptăm până la vacanţa de iarnă“, a precizat Barbu. Pentru o zi de cazare în căminul de la CN „Carol I“, elevii plătesc 2 lei, iar pentru cele trei mese, 7 lei.

 

În loc de cămin, „Şcoală după şcoală“

 

După ce elevii vor pleca din cămin, conducerea liceului speră să obţină fonduri europene pentru reabilitarea clădirii, unde se vor desfăşura alte activităţi educative. „Părinţii elevilor din clasele primare au solicitat un program «şcoală după şcoală» deoarece aceştia preferă să îşi lase copiii aici şi după terminarea orelor. Copiii iau masa de prânz, îşi fac lecţiile, iau parte la activităţi extraşcolare, dansuri, muzică, sport, limbi străine, şi după-amiază sunt luaţi acasă de părinţi. Am putea să obţinem fonduri fie de la minister, fie de la Uniunea Europeană pentru acest program de care vor beneficia elevii noştri. Aceasta este o idee, dar aici se pot desfăşura diferite activităţi pentru elevii colegiului, aşa cum este normal“, a menţionat Barbu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS