25.1 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii din Pietrari protejează mediul

Elevii din Pietrari protejează mediul

VÂLCEA. În luna septembrie se încheie derularea subproiectului pe teme ecologice „Să călcăm uşor pe Pământ“, care s-a desfăşurat la Şcoala cu clasele I-VIII Pietrari. Subproiectul se încadrează în Proiectul pentru Învăţământ Rural şi este în derulare la Şcoala din Pietrari începând cu luna ianuarie 2007. Obiectivul general a fost iniţierea de activităţi comune elevi-profesori-comunitate în vederea formării, dezvoltării şi consolidării unor deprinderi şi comportamente de tip ecologic şi de protecţie a mediului.

La baza desfăşurării activităţilor propuse în cadrul subproiectului a stat înfiinţarea cercului de geografie – ecologie, intitulat „Prietenii naturii“, la care sunt înscrişi 50 de elevi ai claselor V-VIII şi 20 de elevi ai clasei a III-a, ce fac parte din grupul de iniţiativă. Acest cerc funcţionează în şcoală încă din anul 2005, fiind înfiinţat de profesoara Crina Popescu. Activităţile care s-au desfăşurat în cadrul subproiectului pe parcursul a nouă luni au fost: „Să călcăm uşor pe Pământ“ (informare şi diseminare privind subproiectul); „Mediul nu intră în vacanţă“ (activitate de colectare de materiale refolosibile şi de realizare a unei expoziţii în şcoală cu obiecte ingenioase); „Săptămâna curăţeniei în şcoala noastră“ (plantarea de flori şi de arbuşti ornamentali în curtea şcolii); „Sănătatea planetei depinde de sănătatea pădurii“ (plantarea a 120 de puieţi forestieri într-o zonă despădurită şi prin colectare de mostre de roci şi de material biologic, în vederea realizării unor expoziţii în şcoală) şi „Otăsău, apă curată!“ (ecologizarea unui sector al pârâului Otăsău, care străbate localitatea Pietrari, şi prelevarea şi analizarea unor probe de apă pentru efectuarea unor determinări chimice).

Printre alte activităţi ale subproiectului se numără: „La specialişti acasă“ (drumeţie în Parcul Naţional Buila-Vânturariţa din Munţii Căpăţânii, împreună cu membrii Asociaţiei Kogayon, specialişti în biologie şi geologie, studiindu-se flora, fauna şi structura geologică a Masivului Buila); „În Munţii Apuseni“ (Tabăra Arieşeni, cercetarea florei, faunei şi structurii geologice a zonei, vizitarea Peşterii „Scărişoara“ şi a altor obiective din zonă, colectarea de materiale geologice şi biologice, fotografii şi portofolii întocmite de membrii cercului); „Acum ştim mai mult“ (prezentarea rezultatelor obţinute în urma derulării subproiectului). La final, pentru copii se organizează un „Carnaval al naturii“.

De asemenea, s-a amenajat şi o sală ce se afla în spaţiul şcolii, dar nu era utilizată în procesul instructiv-educativ. Această sală, vechiul atelier şcolar, este în prezent complet renovată şi va fi dotată cu aparatură modernă pentru a putea fi utilizată atât în desfăşurarea activităţilor de cerc, cât şi în derularea altor acţiuni instructiv-educative. În derularea activităţilor, coordonatorii subproiectului au primit sprijinul comunităţii locale din Pietrari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS