17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOrchestra Filarmonicii „Oltenia“ din Craiova, ovationata in Italia

Orchestra Filarmonicii „Oltenia“ din Craiova, ovationata in Italia

Orchestra Simfonica a Filarmonicii „Oltenia“ din Craiova a realizat un turneu de mare succes in Italia, in perioada 24 decembrie – 6 ianuarie, in biserici si catedrale din numeroase orase si localitati din regiunea Abruzzo. In fiecare zi, orchestra a sustinut concerte sub bagheta dirijorului Alexandru Iosub, succesul de public aducându-le muzicienilor craioveni mari satisfactii spirituale. Programul muzical a cuprins lucrari din creatia marilor compozitori: A. Marcello, T. Albinoni, J.S. Bach, J. Strauss, J. Brahms, G. Mameli etc. Directorul artistic al Filarmonicii, violonistul Danut Manea, spune ca, inaintea fiecarui concert, oficiali ai primariei din orasul in care avea loc prestatia artistica, reprezentanti ai organizatorilor, precum si personalitati culturale europene si alte inalte oficialitati din Italia, au tinut câte un expozeu prin care isi exprimau bucuria pentru intrarea României in Uniunea Europeana. Orchestra Filarmonicii din Craiova este foarte apreciata, cunoscuta si iubita in Italia, si nu numai. Dupa fiecare concert, orchestra a fost ovationata in picioare de melomanii italieni.


In acest turneu au plecat doar 38 de instrumentisi, desi peste 80 de instrumentisti profesionisti formeaza Orchestra simfonica.


Filarmonica „Oltenia“ are o istorie de peste o suta de ani si este o institutie de prestigiu in peisajul muzical românesc si european. In prezent, activitatea artistica se desfasoara pe mai multe planuri, cuprinzând Orchestra simfonica, Orchestra de camera, Corul mixt si mai multe grupuri camerale. Repertoriul acestui reputat ansamblu contine capodopere ale muzicii simfonice, opere, oratorii, recviemuri, bijuterii muzicale, aranjamente ale unor lucrari de jazz, acoperind o perioada istorica ampla, din baroc pâna in zilele noastre.


Acuratetea interpretarilor Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia“ a dus la o apreciere constanta a publicului si a criticii muzicale din România si din lume. Acesta este motivul pentru care a fost invitata sa sustina concerte pe cele mai importante scene din România si din Europa, efectuând turnee de mare succes in Franta, Italia, Germania, Olanda, Spania, Elvetia, Gibraltar etc. A fost dirijata de prestigiosi maestri ai baghetei, precum: Constantin Silvestri, Mihai Brediceanu, Sergiu Comissiona, Erich Bergel, Cristian Mandeal, Emil Simon, Horia Andreescu (Romania), Alexandr Dimitriev (Rusia), Kurt Adler (SUA), Wolfgang Gröhs (Austria), Ivan Marinov (Bulgaria), Stanislav Wislocki (Polonia) si a colaborat cu renumiti solisti: Pavel Kogan, Igor Oistrah, Vladimir Viardo, Alexandr Slobodianik, Mihail Homitzer (Rusia), Jose Manuel Esteban (Spania), Thierry de Brunhoff, Pierre Yves Artaud (Franta ), Weimer Stanley (SUA), Fausto Zadra (Italia), Ion Voicu, Eugen Sârbu, Sivia Marcovici, Dan Grigore, Valentin Ghiorghiu, Ileana Cotrubas, Viorica Cortez, Mariana Nicolesco, si exemplele pot continua.


Desi palmaresul discografic nu este unul sarac, intrucât a primit sprijin de la reputate case de discuri (Electrecord – Bucuresti, V.D. Gallo – Lausanne, Doron, Musicon din Elvetia, R.Z. – Berlin, Disk Makers, Pennsauken, New Jersey (SUA), Technical and Musical Company Arad – România), este binecunoscut faptul ca intotdeauna este loc de mai bine.


De aceea, reamintim ca orasul Craiova este printre putinele orase din România in care institutii de cultura si arta precum Filarmonica, Teatrul Liric si Teatrul National au sedii proprii. Fara echivoc, s-ar putea numi un oras cultural prin excelenta. Artistii acestor institutii s-au dovedit a fi printre adevaratii ambasadori ai României in lume. Sa nu uitam ca Teatrul National „Marin Sorescu“ din Craiova si-a demonstrat valoarea, cucerind nu numai Europa, ci toate continentele. De asemenea, Liricul craiovean este foarte cunoscut in multe din tarile Uniunii Europene. Cât priveste Filarmonica „Oltenia“ din Craiova, cum am mai spus, trebuie urgent inzestrata cu doua piane de concert STEINWAY & SONS. De ce? Pentru ca merita, pentru ca e necesar. Pentru ca sunt foarte multe compozitii muzicale pentru doua piane. Iar aceasta marca de pian este singura care corespunde exigentelor muzicii culte. Primariei Craiovei ii sta in putere sa realizeze acest lucru cu care poate sa ramâna in istorie. Nu se stie cât de bine s-a „cârpit“ acustica si structura de rezistenta din Filarmonica Olteniei. Insa, pâna la receptia lucrarii, trebuie sa se acorde creditul calitativ, cu toate ca, fara exagerare, Oltenia si-ar merita propriul Ateneu. Pe de alta parte, nu trebuie sa omitem ca, o data cu intrarea României in UE, artistii nostri sunt permanent curtati de marile orcheste ale lumii europene. Si atunci, cu ce emblema culturala mai ramâne Craiova? Orice om de buna credinta este constient ca România nu poate avea un conservator de calibrul Academiei de Muzica din Köln, care este dotata cu 400 de piane STEINWAY & SONS in 200 de sali, deoarece nu are potential financiar pe masura. Si nici macar o filarmonica precum cea din München, care detine in patrimoniu nu mai putin de patru viori Stradivarius, de valoare inestimabila. Dar, fara tagada, doua piane adevarate se pot cumpara pentru orchestra craioveana, despre a carei valoare presa de specialitate din Europa a scris infinit mai mult decât s-a scris in România. Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Mendelssohn-Bartholdy, Brahms, Ceaikovski, Bruckner, Rahmaninov, Debussy, Enescu, Liszt, Ravel etc. sunt universali, sunt nemuritori. Manelistii, NU. Cu ei, din punct de vedere cultural, nu ne vom integra niciodata in Europa Unita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS