18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalArmata in conditii decente

Armata in conditii decente

Conditiile care li se ofera acum soldatilor, cel putin in cadrul Batalionului de Instructie Transmisiuni „Fratii Buzesti“ din Craiova, sunt atât de diferite fata de trecut ca multora nici nu le vine sa creada.


Dormitorul este imens, cele 20 de paturi ale soldatilor fiind asezate la distanta unul de altul, ca sa le permita militarilor sa circule fara sa se simta inghesuiti sau sa aiba vreo clipa sentimentul de claustrofobie. Mai amintesc de trecut doar paturile metalice, care insa nu sunt suprapuse, si clasicele saltele, ce se mai intâmpla câteodata sa aiba si „noduri“. Pe jos insa, nu mai este clasicul mozaic, pe care multi isi amintesc cum il spalau cu teul pâna lucea si scârtâia atunci când calcai pe el. Soldatii au acum podeaua dormitorului acoperita cu parchet, si inca un parchet lacuit cu simt de raspundere.


In dreptul fiecarui pat se afla un mic covoras, astfel incât, in momentul in care se da jos din pat, soldatul sa nu puna picioarele goale direct pe parchet, ca nu cumva sa raceasca.


Majoritatea noilor recruti au venit in armata cu clasicele valize de lemn, dar si aici se observa o schimbare, câtiva dintre soldati apelând in locul valizelor la geamantane, ca si când ar pleca in concediu.


Din echipamentul pe care si-l amintesc cei care au facut armata nu lipsesc nici acum bancutele de lemn. Fiecare soldat are propria sa bancuta. In plus, fiecare soldat are si propria sa noptiera, asezata la capul patului. Noptierele sunt facute din PAL, fiind aleasa special o culoare care sa se asorteze cu parchetul.


Nici paturile albastre, specifice armatei de odinioara, nu se mai regasesc in dormitoarele soldatilor de acum. Locul lor a fost luat de paturi cu dungi albe si verzi, facute dintr-un material mult mai moale, care nu zgârie, asa cum se intâmpla cu cele albastre de altadata.


Dormitor cu trecere prin bar


Din hol, soldatii nu intra direct in dormitor, ci trec printr-un fel de salon care aduce mai degraba cu un mic bar, fiind dotat cu sapte – opt masute joase, fiecare având patru taburete. Pe un perete este asezata o biblioteca, pe rafturile careia troneaza câteva regulamente militare, iar lânga alt perete se afla o comoda, pe care este asezat un televizor color. Sub acesta se gaseste o moderna combina muzicala, cum putini au pe acasa.


In acest mic club, militarii au posibilitatea sa stea dupa-amiaza si seara sa studieze, sa scrie o scrisoare cuiva drag ori pur si simplu sa se uite la televizor sau sa asculte muzica. Mai mult, pot sa serveasca o cafea fierbinte de la automatul amplasat chiar la intrarea cladirii in care se afla dormitorul. „Nu ma asteptam la un asemenea lux. Credeam ca o sa fie rau, chiar foarte rau. Nici mie nu mi-a venit sa cred ce conditii avem aici“, a declarat Bogdan Ion, de 19 ani, din Braila, unul dintre soldatii care au depus sâmbata juramântul. „Nu stiu cum este in alte unitati militare, insa la noi s-a facut tot posibilul pentru a fi asigurate conditii cât mai bune soldatilor“, a mentionat cpt. Claudiu Rosoga, ofiterul de relatii publice al Batalionului de Instructie Transmisiuni „Fratii Buzesti“.


Fiecare soldat cu propria cabina de dus


O trecere in revista a conditiilor din unitatea craioveana de transmisiuni nu se poate incheia fara a aminti conditiile in care ostasii iau masa. La ora programata, soldatul vine si se asaza la masa. E servit ca la restaurant, fara sa contribuie in nici un fel la prepararea mâncarii, ca altadata. Pregatirea si servirea mesei intra in atributiile firmei specializate cu care are contract unitatea militara.


Poate cea mai uimitoare diferenta intre conditiile de odinioara si cele de acum din armata se refera la dusuri. Multi isi amintesc cum grupuri de câte 30 – 40 de soldati intrau gramada sa se spele contracronometru sub cele opt – zece dusuri improvizate, care se reduceau de multe ori la niste tevi gaurite din care curgea apa. Pare incredibil, dar este adevarat: fiecare soldat are acum propria cabina de dus, dotata cu perdeluta, pentru cei mai pudici. Iar fiecare dus este prevazut cu baterie cu bila, astfel incât soldatul sa-si potriveasca temperatura apei dupa preferinte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU