15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalScolile risca sa piarda bani

Scolile risca sa piarda bani

Managerii scolilor din Dolj invata, cu doar câteva luni inainte de sfârsitul anului, cum trebuie cheltuiti banii alocati de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Cum banii ajung direct de la minister la consiliile locale, reprezentantii invatamântului doljean acuza primarii ca isi fac imagine pe banii statului.


Repartizarea ultimei transe a banilor alocati de Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru consolidarea sau modernizarea scolilor din mediul rural, cât si din orase a dat mari batai de cap reprezentantilor unitatilor scolare, dar si ai Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj. Desi pâna la sfârsitul anului mai sunt aproximativ trei luni, nici pâna in acest moment multi dintre directorii scolilor nu au depus proiecte pentru lucrarile de modernizare sau consolidare ale unitatilor scolare pe care le conduc, nu au organizat nici macar licitatii pentru desemnarea firmelor care vor efectua lucrari. In acest fel, multi dintre reprezentantii unitatilor scolare risca sa piarda banii care li se cuvin, neavând siguranta ca sumele primite in acest an vor fi reportate pentru anul viitor. „Marea problema s-a iscat de când alocarea banilor de la minister nu a mai fost facuta direct inspectoratului scolar, ci consiliilor locale la care unitatile scolare sunt arondate. Ultima transa a banilor care au fost repartizati consiliilor locale la sfârsitul lunii septembrie trebuie cheltuiti obligatoriu pâna la sfârsitul anului. Din pacate, si aici ne lovim de diverse probleme. Cei de la Consiliul Judetean Dolj au declarat ca multe din scolile din judetul Dolj nu ar mai avea nevoie de fonduri. Este total gresit, toate scolile din judet au nevoie de bani pentru diverse deficiente. Pe de alta parte, repartizarea banilor catre consiliile locale la care unitatile scolare sunt arondate i-a determinat pe multi dintre primari sa incerce sa-si faca imagine sau campanii pe seama acestor bugete, venite de la minister pentru scoli, spunând ca ei aloca aceste sume fabuloase; in cele mai multe cazuri, din bugetele locale nu au directionat nici macar un leu catre scoli“, a declarat Diana Busoi, inspector general al ISJ Dolj.


Sfatuiti sa dirijeze corect banii primiti


Desi proiectul depus la Ministerul Educatiei si Cercetarii viza solicitarea de fonduri doar pentru scolile din mediul rural, Diana Busoi a declarat ca a cerut bani si pentru scolile din Craiova, la care exista in continuare probleme. Spre exemplu, daca initial Colegiul „Carol I“ a primit un buget pentru investitii de sase miliarde de lei, ISJ Dolj a soliciat inca trei miliarde de lei, bani pe care managerii colegiului risca sa nu ii poata cheltui pâna la sfârsitul anului. Aceasta, din cauza documentatiei stufoase pe care trebuie sa o intreprinda pentru modernizarea unitatii scolare, declarata monument istoric. In plus, reprezentantii ISJ Dolj au precizat ca managerii unitatilor scolare trebuie sa tina seama de destinatia pentru care au solicitat banii, neavând posibilitatea de a-i folosi in alt scop.


„Toti directorii de scoli vor fi verificati in functie de categoria (destinatia – n.r.) lucrarilor pe care le-au efectuat. Trebuie sa aiba mare grija, sa nu foloseasca banii in alte destinatii pentru ca vor raspunde! Avem probleme semnalate de managerii scolilor din Amarasti, Dabuleni, dar si alte unitati scolare care au solicitat banii primariilor si nu i-au primit nici pâna acum, riscând sa nu poata finaliza lucrarile“, a adaugat inspectorul general al ISJ Dolj.


Organizarea licitatiei, o luna


Managerii Scolii din Goiesti au solicitat bani pentru un proiect de utilitati, insa doar organizarea licitatiei pentru desemnarea firmei câstigatoare se deruleaza pe parcursul lunii octombrie, ramânând timp pentru lucrurile propriu-zise doar pe parcursul a mai putin de 60 de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS