30.1 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCaderile de stânci au paralizat Defileul Oltului

Caderile de stânci au paralizat Defileul Oltului

Calvar pentru soferii care s-au aventurat ieri pe Defileul Oltului. In trei puncte s-au prabusit stânci, rupând zidurile de protectie. Utilajele de interventie s-au chinuit in zadar sa deblocheze circulatia, prabusirile producându-se in lant.


Problemele de pe DN 7 au inceput ieri, la ora 5.00 dimineata. Din cauza ploilor abundente, un zid de sprijin s-a prabusit la kilometrul 201, in punctul Lotrisor de pe Defileul Oltului. O viitura puternica a maturat de pe versant copacii si gabioanele incarcate cu pietre care protejau carosabilul. Pentru inlaturarea bolovanilor si a malului de pamânt a fost nevoie de interventia mai multor utilaje ale AND, care au incercat si stabilizarea versantului. Operatiunile au durat ore in sir, pentru ca ploaia nu a contenit. Ieri, la ora 17.00, angajatii AND inca mai lucrau la degajarea strazii, locul fiind semnalizat corespunzator. „Muncitorii AND s-au catarat cu echipamentele de specialitate pe versant pentru a incerca sa lege plasele. Gabioanele erau amplasate la kilometrul 201 de 15-20 de ani si nu au mai fost schimbate de atunci. Fenomenul a fost accentuat si de prezenta unor izvoare in versant. Specialistii urmeaza sa intocmeasca un nou proiect de reamenajare a suprafetei afectate“, a declarat Eugen Manescu, directorul AND, sectia Vâlcea.


In zona, traficul rutier a fost temporar blocat, dupa care circulatia s-a desfasurat pe un singur fir. La Lotrisor a fost prezent si un echipaj al Politiei Rutiere. Chiar daca s-a dorit evitarea formarii coloanelor de masini, acest lucru a fost imposibil, cele mai multe autovehicule adunându-se dinspre Sibiu spre Râmnicu Vâlcea. Pentru ca precipitatiile au continuat sa cada, traficul rutier s-a mai blocat la kilometrul 199. Intr-o zona in care nu existau plase de protectie, 250 de metri cubi de stânci s-au pravalit de pe versanti, cazând chiar intr-o curba periculoasa.


Timp de o ora, circulatia a fost blocata si a fost nevoie de prezenta a inca doua echipaje de politie, care sa opreasca soferii indisciplinati ce nu au luat in seama pericolul. Stâncile cazute au fost farâmitate destul de repede de utilaje si date in marginea soselei. Atunci când au terminat treaba la kilometrul 199, lucratorii AND au sesizat alte caderi de pietre la kilometrul 200, punct situat intre primele doua zone afectate initial. Enervati ca trebuie sa astepte atât de mult in trafic, unii conducatori auto au facut cale intoarsa, in timp ce altii au preferat sa se certe cu lucratorii care oprisera circulatia. Situatia s-ar putea agrava, având in vedere ca exista si alte puncte sensibile, in care ar mai putea cadea bolovani. Acesta este numai un „episod“ din „serialul“ blocajelor de pe DN 7, primul debutând chiar la inceputul lunii, când avalansele si copacii smulsi din radacini au facut ravagii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS