14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTepe pe internet de o jumatate de milion de euro

Tepe pe internet de o jumatate de milion de euro

Autorii inselaciunilor erau 11 tineri, constituiti intr-un grup infractional care vindea prin internet produse inexistente. Cu banii obtinuti si-au cumparat terenuri, masini si vile.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), impreuna cu politisti ai Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate, cu sprijinul Jandarmeriei Române, au efectuat joi mai multe descinderi simultane, urmate de perchezitii domiciliare pe raza municipiilor Bucuresti si Constanta, actiuni desfasurate dupa o monitorizare de mai multe luni a 11 persoane, care au savârsit infractiuni de criminalitate informatica.

Pe baza probelor adunate, anchetatorii au dispus retinerea celor 11, pentru savârsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si acces neautorizat la un sistem informatic

Produse inexistente vândute pe internet

Oamenii legii au stabilit ca, in perioada iunie 2003 – noiembrie 2005, cei 11 au organizat in mod fraudulos si sistematic, pe site-uri specializate lansate pe internet, un numar nedeterminat de licitatii privind vânzarea unor bunuri inexistente in realitate (autovehicule, motorete, echipamente electronice), cu scopul incasarii contravalorii acestora.

Concret, acestia listau produse pe internet, in special pe site-ul www.eBay.com, cu utilizarea identitatii si conturilor ilegal accesate ale unor utilizatori legitimi ai eBay. Prin utilizarea unei pagini falsificate a serviciului Secure Trade al site-ului eBay, ei creau partilor vatamate impresia ca persoanele cu care negociaza sunt cetateni americani onesti, care garanteaza obligatiile contractuale cu 20.000 de dolari, suma depusa intr-un cont aflat la dispozitia Secure Trade, iar in cazul unei eventuale inselaciuni partea contractanta va fi despagubita.

Prejudiciu de jumatate de milion de euro

Incepând cu luna februarie 2005, cei 11 au inchiriat apartamente sau vile in Brasov, Iasi si Constanta si au achizitionat zece laptopuri performante, conexiuni rapide la internet, 25 de telefoane pentru a-si desfasura activitatea sistematica de inducere in eroare a unor persoane. In septembrie 2005 s-au mutat in Constanta, intr-o vila inchiriata, unde au si fost prinsi in flagrant saptamâna trecuta.

Cercetarile au evidentiat faptul ca un membru al grupului distribuia celorlalti inculpati conturile accesate ilegal ale unor membri eBay si, totodata, aduna toate datele referitoare la fraudele reusite de membrii grupului, pe care mai apoi le trimitea pentru a fi valorificate in Italia, Spania sau in Grecia.

Banii erau adusi in tara, de regula prin curier, o data la doua saptamâni sau mai repede, in functie de suma care se aduna. Pâna in prezent s-a stabilit ca suma totala obtinuta de cei 11 prin savârsirea unor infractiuni prin intermediul sistemelor informatice se ridica la peste 500.000 de euro. Peste 60 de parti vatamate au depus pâna acum sesizari ori plângeri penale pentru aceste fapte.

Confiscare

Cu ocazia perchezitiilor efectuate s-au ridicat in vederea confiscarii 12 laptopuri, 25 de telefoane mobile, peste 150 de milioane de lei, 11.700 de euro, 300 de USD si 120 de lire sterline. Cu banii obtinuti ilegal, cei 11 si-au cumparat in România terenuri si autoturisme de lux. Au fost identificate cinci autoturisme ale lor, care au fost deja indisponibilizate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU