14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Niciodata, in istoria sa, Romania nu a fost un stat mai sigur“

„Niciodata, in istoria sa, Romania nu a fost un stat mai sigur“

Lucrarile reuniunii informale a ministrilor apararii din statele membre NATO au inceput ieri la Poiana Brasov, cu o alocutiune a secretarului general al organizatiei, Jaap de Hoop Scheffer. Intilnirea, insotita de masuri de securitate nemaivazute in tara noastra, este prima de acest tip organizata intr-un stat nou membru al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord, Romania alaturindu-se NATO in primavara acestui an. Lucrarile se vor axa pe transformarea Aliantei, in conditiile modificarii amenintarilor cu care se confrunta aceasta, si pe viitoarele operatiuni ale NATO. La reuniune participa aproximativ 1.500 de membri ai delegatiilor oficiale, paziti de peste 2.000 de membri ai fortelor de securitate si urmariti de peste 350 de jurnalisti romani si straini.

Securitate draconica

Zona din jurul statiunii Poiana Brasov a fost impinzita, de aproximativ o saptamina, de agenti secreti, politisti, militari, jandarmi si ciini special dresati. Masurile, de o severitate fara precedent in tara noastra, au inclus acordarea de legitimatii speciale pentru jurnalisti, pentru membri ai delegatiilor si chiar si pentru localnici. Circulatia spre Poiana Brasov este restrictionata, fiind constituite trei puncte fixe de control, dar executindu-se si numeroase controale inopinate. Din aer, mai multe elicoptere au vegheat permanent la siguranta participantilor. Perimetrul de securitate pentru ziaristi incepea chiar din Brasov, unde toti jurnalistii care doreau sa urce in Poiana erau verificati amanuntit, eliberindu-li-se acreditari atit pentru ei, cit si pentru autoturisme. Masurile de securitate, chiar daca au fost vizibile la tot pasul, nu au fost agasante, cei prezenti remarcind favorabil prestatia militarilor si politistilor romani.

Donald Rumsfeld – vedeta conferintei

Ieri, ora 9.00. Participantii incep sa soseasca in sala de conferinte, afisind zimbete largi, pentru fotoreporteri, sau discrete, ca pentru cunostintele vechi. Fotografii de grup, pentru primele pagini de a doua zi, discutii amicale, stringeri de mina. Blitzurile sclipesc permanent, iar cameramanii incearca sa prinda cele mai bune cadre. Peste toti si toate se incruciseaza privirile vigilente ale agentilor de securitate. Deocamdata, totul este linistit, dar oamenii de ordine sint permanent „in priza“. Ultimul, la 9.13, intra secretarul american pentru aparare, Donald Rumsfeld, „vedeta“ conferintei, semn ca lucrarile sint aproape de a incepe.

Ciocanelul secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, marcheaza, la ora 9.15, debutul oficial al lucrarilor. In calitate de conducator al organizatiei, olandezului ii apartine si cuvintul de deschidere. Dupa obisnuita formula de salut, urmatoarele fraze ale oficialului NATO ii incinta pe romanii prezenti. „Dupa cum stiti, aceasta este prima reuniune informala a ministrilor apararii din tarile Aliantei, dupa aderarea celor sapte noi membri, in luna aprilie a acestui an, si prima reuniune ministeriala NATO care are loc intr-unul din noile state membre. In consecinta, imi face o deosebita placere sa ma aflu in aceasta dimineata in Romania si as dori, in numele dvs., sa multumesc gazdei noastre, domnul Ioan Mircea Pascu, pentru excelenta ospitalitate cu care ne-a primit aici“. De pe scaunul sau, ministrul roman al apararii zimbeste satisfacut. Jaap de Hoop Scheffer trece abrupt la subiect si prezinta temele reuniunii: transformarea militara a Aliantei, reusitele din trecut si proiectele pentru viitor, dupa care anunta discutiile din timpul dejunului de lucru: operatiunile curente din Afganistan si Balcani, asistenta acordata fortelor din Irak si reactia impotriva terorismului. Astazi urmeaza alt subiect „greu“: reuniunea informala la care va participa si ministrul apararii din Rusia, Serghei Ivanov. Jaap de Hoop Scheffer aminteste apoi, succint, evenimentele petrecute de la ultima reuniune, derulata in februarie: scaderea violentelor din Kosovo, atacurile teroriste de la Madrid, operatiunile de pregatire din Irak si succesul recentelor alegeri din Afganistan. Laudind profesionalismul militarilor Aliantei, oficialul olandez estimeaza, totusi, la doi ani termenul in care fortele de reactie NATO se vor afla la capacitate deplina, dupa care „preda comanda“ ministrului Ioan Mircea Pascu.

Demnitarul roman isi deschide alocutiunea cu o consideratie importanta: niciodata, in istoria sa, tara noastra nu a fost un stat mai sigur, stare generata de aderarea la NATO. Pascu remarca transformarile permanente care au loc pe scena mondiala, subliniind ca, in acest context, consultarile politice intre membrii unei aliante predominant militare, cum este NATO, sint „mai necesare acum decit oricind“, dupa care ii invita pe jurnalisti sa paraseasca sala, moment care marcheaza finalul sesiunii publice de deschidere.

Probleme de interes pentru Romania, trecute pe linie moarta

Chiar daca secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, se afla de doua zile in tara noastra, patru dintre problemele importante pentru Romania sint deocamdata nelamurite si, probabil, asa vor ramine si dupa reuniunea NATO de la Poiana Brasov. Reamplasarea bazelor americane din Europa si posibila suplimentare a contingentului roman din Irak sint probleme „cu bataie lunga“, iar diferendul transnistrean si problema canalului Bistroe nu au fost incluse pe agenda oficiala a reuniunii NATO.

Reamplasarea bazelor americane este, probabil, cea mai complexa problema cu care se confrunta Alianta dupa extinderea catre est. Mutarea unor miniorase, cum sint bazele americane din Germania, spre exemplu, in Romania, reprezinta teste dificile pentru sistemul logistic, implica multiple considerente economice si strategice si, nu in ultimul rind, risca sa duca la racirea relatiilor NATO – si ale statelor membre – cu Ucraina si Rusia, tari deloc bucuroase sa aiba in apropiere instalatii militare ale dusmanilor de pina mai ieri. Apoi, suplimentarea contingentului roman din Irak este o problema spinoasa, in primul rind pentru guvernul roman, in conditiile in care pina la alegerile generale din tara noastra au ramas mai putin de doua luni. Recent, ministrul apararii din Romania, Ioan Mircea Pascu, si ministrul de externe, Mircea Geoana, s-au contrazis in declaratii pe aceasta tema. Pascu a spus ca Romania va mari numarul militarilor trimisi in Irak, in timp ce Geoana a atras atentia asupra costurilor unei asemenea operatiuni, subliniind ca tara noastra nu isi permite acest lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS