14 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMagla si-a pus oamenii directori

Magla si-a pus oamenii directori

Sezonul concursurilor pentru ocuparea posturilor de directori generali ai spitalelor craiovene se apropie de sfirsit. Organizatorii concursurilor, nimeni altii decit actualii directori interimari si candidati cu sanse la functia de directori generali, se pot declara multumiti. Posturile sint ale lor pentru ca nu au avut contracandidati.

Pentru indepartarea concurentei s-a remarcat prin abilitate directoarea Dinca, de la Spitalul „Filantropia“ din Craiova, care, prin conditiile de concurs impuse, i-a pus pe fuga pe toti posibilii pretendenti. Mai mult decit atit, actele normative care au stat la baza organizarii concursurilor de director in toate spitalele din Craiova au fost interpretate dupa ureche. Nimeni nu a comentat. De altfel, singurul care ar fi trebuit sa o faca, dr. Eugen Magla, seful Directiei de Sanatate Publica Dolj, a inchis ochii deoarece avea tot interesul ca oamenii agreati de el sa ajunga directori generali.

Postul de director general al Spitalului Clinic Municipal „Filantropia“ din Craiova, ramas liber dupa debarcarea „motivata“ a doctorului Aurelian Barbulescu, a fost in sfirsit scos la concurs.

Dornica sa ocupe cu orice pret postul de director general, dr. Mihaela Dinca, directorul interimar al spitalului, ajutata de conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj, a interpretat legea dupa bunul plac si a publicat anuntul de concurs cu un continut care sa o avantajeze, indepartindu-i astfel pe ceilalti contracandidati.

In anuntul publicat in ziare, conceput chiar de directoarea Dinca, acelora interesati de post li se cerea „declaratie notariala ca nu detin cabinete sau clinici private“.

Dovada ca doctorita Dinca si-a dorit cu disperare sa-i indeparteze pe cei care ar fi putut dovedi ca sint mai buni manageri decit ea sta chiar Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 274/15.03.2004 privind „Regulamentul de organizare a concursului pentru ocuparea functiilor care fac parte din comitetul director al spitalelor“, care, la art. 6, alineatul 2, prevede: „Numirea in functie a persoanelor care au sustinut si promovat concursul pentru ocuparea functiilor care fac parte din comitetul director se face numai pentru acele persoane care nu detin clinici private, fapt dovedit cu declaratia notariala data in acest sens“.

Cuvintul „cabinete“ a fost introdus in mod tendentios pentru ca dr. Mihaela Dinca sa ramina singurul concurent, desi dr. Leontina Surtea si-a depus dosarul. Dar, avind cabinet particular, a fost nevoita sa se retraga chiar in ziua concursului.

Dr. Magla inchide ochii la nereguli

„A procedat corect!“, a sarit in apararea doctoritei Dinca reprezentantul Ministerului Sanatatii in teritoriu, Eugen Magla, seful DSP Dolj, care a tinut sa precizeze ca „la Spitalul <<Filantropia>> concursul s-a organizat in baza Legii 270/2003“ si ca „legea bate regulamentul“.

Este adevarat, Legea 270/2003, la art. 15, prevede ca „personalul medical care detine cabinete sau clinici particulare nu va putea ocupa functii in conducerea spitalelor publice“.

Dar la fel de adevarat este ca pentru organizarea concursurilor de ocupare a posturilor de director trebuia respectat ordinul 274/2004. „Pentru ocuparea postului de director general al Spitalului Clinic Municipal <<Filantropia>> din Craiova, publicatia de concurs si sustinerea concursului propriu-zis trebuia sa se faca in conformitate cu ordinul 274/2004 privind <<Regulamentul>> de organizare pentru ocuparea functiilor care fac parte din comitetul director al spitalelor“, se spune in comunicatul venit de la Biroul de Presa al Ministerului Sanatatii. „Fugi, domne, d-aci, ca cine stie ce haidamac de la Ministerul Sanatatii v-a spus asa prostie! Ca pe acolo sint multi haidamaci. Un ministru nu poate sa spuna ca trebuia sa respectam regulamentul si nu legea“, a declarat presedintele Colegiului Medicilor, dr. Doru Dobrescu, membru in comisia de concurs de la Spitalul „Filantropia“.

Acum nu se stie daca „haidamacii de la minister isi fac de cap si scriu comunicate aiurea“, asa cum insinueaza Doru Dobrescu, sau presedintii de comisiile de concurs de la spitalele craiovene „inchid intentionat ochii pentru a iesi director cine trebuie, nu cine are cap“. Dar nu putem sa nu ne intrebam de ce doar pentru Spitalul „Filantropia“ era valabila prevederea referitoare la cabinete si clinici. Restul unitatilor spitalicesti la care s-a organizat concurs, Spitalul de Urgenta, Spitalul Clinic de Neuropsihiarie si Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie „Victor Babes“, in anunturile publicate in presa, nici nu aminteau despre „cabinete sau clinici particulare“. Si ar fi trebuit, pentru ca asa prevad si Legea 270/2003, si ordinul 274/2004.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS